31 juli 2012

Väntar på medalj


Mitt nya garn, Cascade fingering, fick bli mönsterfärg. Trevligt garn men lite för mjukt till vantar. Fungerar dock jättebra att användas dubbelt till roositudmönster och att virka kanten med. Vantarna är stickade i Röros Lamull, ett trevligt ullgarn med rätt karaktär till tradtionella plagg. Ännu återstår mycket av OS så det blir fler vantar den närmsta tiden. Idag väntar spännande avslutning på fälttävlan och kanske tar Sverige sin första medalj, heja!

29 juli 2012

OS vantar


Tittar på OS och stickar vantar. Mera fingervantar med roositud. En del vantar har jag rivit upp. Några blir bara en mudd. Försöker hitta ett garn jag gillar och lagom storlek på stickor.

26 juli 2012

Näverstickning


Jag gillar inte näverstickning. Förmodligen för att det är ett evigt vändande hela tiden. Igår började jag åter på ett par fingervantar. Mudden ska vara i näverstickning. På´t med stor iver (nja). Startade med svart (dumt) för att gå vidare med mörkblått och två lila färger som ser blå ut på bilden. 96 m och stickor nr 1,5. Efter första rutan med vändningar, tunna, bråkiga stumpstickor och svart garn var jag nära att ge upp. Läste på lite i den här boken. Där finns beskrivet hur man kan sticka räta maskor utan att vända. Inte så svårt. Efter första raden med svarta rutor (tog lååång tid) dags för nästa rutrad, mörkblå (inte så smart med mörk färg igen). Nu gällde det att komma på hur aviga maskor kan stickas från fel håll, det fanns inte beskrivet i boken. Efter några försök kom jag på en metod så jag slapp vända. Mudden tog hela kvällen att få klar. Puh!

25 juli 2012

Arbetsskadad


Tretton nya färger att sticka vantar av. Cascade fingering från Garnkorgen nystade och redo att använda till nya fingervantar.


Det har sina nackdelar att sticka med tunna stickor. För att undvika att ett begynnande sår ska bli värre har jag nu lärt mig att tejpa vänster pekfinger innan dagens stickande börjar. Sen har jag upptäckt att det jag trodde var 1,5 faktiskt är lite tjockare vilket innebär att nu när jag använder "riktiga" 1,5 så måste jag ha fler maskor och räkna ut på nytt hur fingrarna ska stickas. Lite trist men var får man tag i en pålitlig mätsticka för stickor. De flesta börjar vid nr 2. Min gamla har bara den äldre numreringen för strumpstickor: 5, 6, 7, 8 osv.

22 juli 2012

Fingervantar


Nu är fingervantarna färdiga. Vänster pekfinger (mitt eget alltså) är tejpat. Sönderstickat, skada som lätt uppstår när man stickar med stickor 1,5. Men det funkar bra att sticka med tejp för jag har börjar på nya vantar i tunt garn.

Sist i fotoveckan

5 "måste"-prylar 


Måttband: Eftersom jag stickar utan mönster för det mesta är måttbandet givet. Det gäller att mäta ofta, ofta. Det är mätning som ger önskad storlek på det stickade.

Mitt magiska läppstift: En genialisk förvaring av nålar. Mycket användarvänligt.

Sax: Måste vara en av världhistoriens bästa uppfinningar.
Det långa gula: långt skohorn. Ett måste för att spara ryggen och skorna.

Tidningen Stickat från 1949: S(t)ickan Carlsson pryder omslaget på en av mina allra första tidningar från förr. Den får vara symbol för alla mönster och beskrivningar som jag har som inspiration.

PS. Inga stickor finns med bland mina 5-måste prylar. Stickor är så självklara att jag uteslöt dem.

21 juli 2012

Tillsammans

Idag är det stickcafé och stickauktion tillsammans med andra sticktokiga. Alsta trädgårdar ordnar auktion av stickrelaterade föremål, garn, färdigstickat mm. Bild kommer när jag kommit hem.


För en dryg månad sen stickade jag en av rutorna till filten. Många rutor har stickats och tillsammans blev det en filt som nu är utauktionerad och pengarna går till bröstcancerforskning. Vi var inte så många och ropade men det blev trots det en ganska god slant att skicka iväg. Jag köpte en bok, några stickor och lite garn som jag tar med till skolan. En trevlig dag tillsammans med andra stickerskor.

20 juli 2012

Hårt


Hårda brunnslock i Danmark.

Som är tänkt att bli något mjukt.

Kanske ett mönster på en vante?

19 juli 2012

Nöje


Dagens foto-ord är Nöje. Förra våren var jag en helg i Dala-Floda med stickning, broderi och fäbodvandring. Ett mycket trevligt nöje att åka på träffar och umgås med andra med samma intresse.


Kjolficka med påsöm. Ett nöje att brodera, en ganska snabb teknik. Färgrik och blommig.
Tillägg: Obs! Det är inte jag som har broderat kjolväskan. Jag har sytt en del påsöm men hade ingen bild på mina egna broderier just nu.

18 juli 2012

Runt hörnet


Ständigt denne Zlatan. För två veckor sen tog vi metron i Paris för att kolla in var vi skulle hämta vår hyrbil. Vi bodde inte så långt ifrån men avstånd blir lätt väldigt långa i storstäder. Dagen innan var vi alltså på plats för att ta reda på var biluthyrningen låg. Jag har lånat bilden från nätet. Då fanns ingen tanke på att ta en bild på vad jag då inte visste var Zlatans nya hemmaarena. Vi gick lite fel, passerade en gångbro över Paris ringled, massor av trafik i eftermiddagsrusningen. Jag sa att det där är nog en idrottsarena. Vi vek av bort från stadion och runt hörnet låg biluthyrningen.


Här är bilen vi trängdes i under en vecka. Fem personer och packning i en Opel Astra gav inte mycket extra utrymme. Men det gick.


Lägger till ett stickat hörn som bara är en provlapp än så länge. Stickade för ett bra tag sen. Från början är mönstret till en kant på en duk. Kanske blir det en sjal någongång, stickad runt hörnet.

17 juli 2012

Färdigmediterat för idag


Nu är vantarna färdiga. Var har jag lagt mina strumpstickor nr 1½? Jag har tittat där de borde vara men någon har flyttat dom...och jag behöver just den storleken...nu!

Meditativt


Jag är inte den som mediterar. Det närmaste jag kan komma är när jag stickar, virkar, broderar eller syr. Idag är det stickning som gäller. Många gillar inte att färsta trådar men det är ganska rogivande tycker jag. Och oftast ett tecken på att något är nästan klart. Här ovan vante och muddar som ska tas om hand sen ska vante nr två stickas.

16 juli 2012

Uppifrån

Bilden uppifårn Eiffeltornet tog min son för snart två år sedan. Nu fanns inga biljetter kvar att förboka för att komma till toppen och köerna till de nedre våningarna var enormt långa. Jag har varit upp i tornet 1975 så jag lägger ut denna bild med gott samvete. Vid Marsfältets rondell långt därnere satt jag på en bänk och stickade på Leftie medan familjen tågade runt det gamla militära övningsområdet. Ett inlägg i Stickameras fotoutmaning denna vecka. Läs mer här.

15 juli 2012

Sommar = extra mycket sticktid


Min Leftie på provdockan. Riktigt bra färger. Idag har jag stickat klart ärmarna till en kofta. Tyvärr kan ni inte få se den ännu, lite senare i höst kommer den. Sommartid blir det mycket stickat oavsett väder. Men håll med om att regniga dagar är utmärkta stickdagar. Nästa helg funderar jag på att åka på stickauktion till förmån för bröstcancerforskning här. Kanske har jag något att bidra med.

13 juli 2012

Au revoir La France


Världens mest fotograferade byggnad? Vi visste redan innan vi reste till Frankrike att det inte skulle bli någon tur upp i Eiffeltornet. Förbokade biljetter fanns först att få i september. Köerna var väldigt långa. Men vi kunde självklart gå runt och ta bilder på tornet från alla möjliga håll.


Utan armar kan man inte sticka. Det gjorde nog inte Venus från Milo i alla fall. Kön till Louvren var lång men det gick ändå ganska fort att komma in. Trängsel runt Mona Lisa så klart men annars gott om plats.


Sjalen Leftie var en perfekt resestickning. Rätstickad och inget att fundera på under stickningens gång. Den blev färdig under vår vistelse i Nantes. Under ett besök i medeltidsstaden Guerande fanns en garnaffär men det blev inget garninköp endast två sticktidningar. De garner jag gillar fanns inte där.


Längs Loire finns många slott. Det här i Saumur låg högt och ståtligt högt upp på en brant. Underhållning i form av teater med medeltidstema. Som tur var bara musik och ingen franska att försöka förstå. Efter Loiredalen hälsade vi på hos Jeanne d´Arc i Orleans. Vi hade varken bra eller dåligt väder, inte så varmt men heller inte mycket regn. Det har visst inte varit bättre här hemma.

10 juli 2012

Oj så många fel


En provlapp stickad efter ett mönster från 1951. Inte helt enkelt att få det rätt. Det här är femte försöket och inte rätt. Massor av text och inget diagram. Diagram till spetsstickning var nog inte uppfunna då. Jag har inte sett några spetsdiagram förrän någon gång på 70-talet, tror jag. En så enkel sak som en överdagshoptagning (ödht) är förklarad varje gång den förekommmer, och det är många gånger! Nya provlappar ska stickas och om det sen blir ett mönster åretstår att se, om man nu får använda det gamla mönstret.

6 juli 2012

Månadend bok, juli 2012


En trevlig bok med enkla grundmodeller. Klassiska modeller och klassiska svenska ullgarner. En bok som kommer till nytta flera gånger. Kusinen med mönster till halsvärmare innehåller också många modeller av klassiskt snitt.


1 juli 2012

Hur gör man????


Den här tröjan har jag stickat tre gånger, olika garn och lite olika i storleken. Mönster från 1945. Den är inte stickad nu. Den är med för att inlägg utan bild gillar jag inte att skriva.

Jag har många äldre tidningar med stickat och virkat från 40, 50 och 60-talet. Just nu brottas jag med ett sjalmönster från 1951. Vem har rätt till mönstret? Det är med text och inte diagram. Får man göra ett diagram, sticka en sjal och ta betalt för mönstret? Får man förenkla texten och anpassa den till dagens sätt att skriva? Förlaget finns inte. I tidningen finns många mönster, vem har gjort vilket? Hur ska jag få veta vad som gäller? Jag har läst och läst om upphovsrätt och mönsterskydd men blir inte klokare.