29 april 2010

Var är vårvärmen?

Greta och jag stretar på i vårvindar friska. Det kunde få bli lite varmare tycker jag. Nu fattas bara en halv ärm på tröjan. På mig sitter den lite mer utdraaaget så eftersom det är omöjligt att ta vettiga bilder på sig själv så blir det min smärta provmadam som får vara modell.

Jag har vunnit garn hos Eva. TACK! Jättekul att vinna och genast poppar det upp nya idéer på vad man kan sticka.

Här i Uppsala väntar Valborgsfirande med många glada studenter. Numera håller jag mig oftast hemma och tar det lugnt. Andra får fira om dom vill.

28 april 2010

Hemlig spets


Det här är för alla medlemmar i Sticka. Vad det är får ni kolla i nya medlemsbladet. Nyfiken? Om du inte är medlem så kan du bli!

26 april 2010

Blad

I väntan på att bladen ska slå ut på träden blev det en provlapp med bladrankor. Inte helt lättstickad och om det någonsin blir mer än detta prov vet jag inte. Det återstår att klura ut hur det ska se ut i kanterna där det just nu är en öppen uppläggning på en virkad lm-kedja. Lite fel blev det på några ställen men det gör inget på en provlapp.

Vantarna Norrsunda bladkrans är färdiga. Jag har garn så det räcker till en mössa också trots att våren är här. Sista april kan vara riktigt kall och ruskig så varför inte snabbsticka även tillhörande mössa?

25 april 2010

Hitta nya bloggar

Tack Bland nystan och papper för din uppskattning. Men hur hittar man nya intressanta bloggar? Med hjälp av kommentarer och länkar hittas nya bloggar. En del återkommer man till och en del faller i glömska. Utmärkelser ska skickas vidare. Mitt förslag är att skicka den till de som inte får så många kommentarer och inte har några räkneverk. Läser någon min blogg? Alla vill nog att det ska finnas någon som läser och förhoppningsvis lämnar något spår efter sig.
Skickar därmed denna Vackra Bloggare Utmärkelse till Varva ned och Märta Stina.
Vidare ska man berätta sju sanningar om sig själv. Här är några sen förut och här är några nya:
  • morgonpigg
  • det som är värt att göras är värt att göras väl
  • beslut och handling skola vara ett
  • tycker inte om att laga mat men bakar gärna
  • lyssnar gärna på P1 men glömmer oftast bort att byta till den kanalen
  • läser gärna en bok dock helst ingen deckare
  • min arm har blivit mycket bättre än den var i vintras

24 april 2010

Vante och blommor

När man (läs jag) har stickat väldigt mycket och sett så många fina tröjor, koftor, vantar, mössor och annat stickat blir det svårare att hitta något som man verkligen gillar. Den här sidan hittade jag förra helgen och här finns det mycket vackert att titta på och inspireras av. Jag började genast att sticka ett par vantar även om det går mot varmare tider men tidiga mornar behövs det fortfarande vantar när man ska ut och cykla.

I förrgår hade jag kurs i festslöjd. Vi tillverkade blommor av silkes och kräppapper. Bilerna visar vad några av deltagarna gjorde. Längre tillbaka i tiden när man inte kunde köpa blommor året om som nu fick man tillverka sina egna av det material som gick att få tag på.

19 april 2010

Majblomma och klöver

Dagens majblommor av papper är inte så hållbara. De som var av plast klarade sig längre utan att vissna. Så i år har jag virkat en egen majblomma, lite större än de som man köper men det gör inget tycker jag.

För ett år sedan stickade jag en kofta i Noro Silk Sock . I år blir det en nästan likadan fast i en helt annan färgskala. Vår och sommar glada färger. Den här gången blir klöverbladen i rester från andra Noro-projekt.

18 april 2010

Klas Klättermus

Klas Klättermus har spanat in några...

...blåsippor.


Tussilago i all ära, du kommer först, men blåsipporna är ännu mera vår.

Virkad grytlapp från loppis. Ny, dubbel och 20 kr. Två stycken, hade tagit flera dagar att virka själv. Båda sidorna är likadana. Är det någon liten som har virkat i ett fjärran land?

17 april 2010

Det gick inte

Garnstudios nya garn Cotton Light stickar sig själv på stickor 4! Fel. Jag provade igår kväll och i morse hade inget hänt. Det stickade blir ganska kompakt och min tänkta modell (Ravelry) blir inte stickad av detta garn. Det behövs ett lite tunnare garn för att passa till Serene.

Alla ser väl att detta är ett träd och inte en kaktus? Jag har fått en önskan om ett träd för hållbar utveckling och hoppas att beställaren blir nöjd.

15 april 2010

Hallonröd Greta Garbo

Ett urklipp från slutet av 80-talet eller början av 90-talet från en veckotidning, vilken kommer jag inte ihåg. Några gamla filmstjärnor från Hollywood fick vara idén till att sticka liknande tröjor som då. Mönstren kunde man beställa, det gjorde jag inte, så nu stickar jag bara efter bilden. Hallonrött Lenpur Linen från Rowan. Jättemjukt garn, hoppas att det håller formen. Jag tror det finns en risk att tröjan blir större med tiden så jag stickar den ganska tight.

12 april 2010

Svart-vit med passform

Min gamla rostiga cykelkorg har ersatts av en ny. Nu när våren är här blir det cykel till jobbet och då behövs en bra väska att sätta i cykelkorgen. De flesta väskor och kassar som finns passar dåligt och då blev det att sy en egen. Svart-vitt tyg från IKEA med ljuslila foder.

Blommor

I avsaknad av en beskrivning får man fixa själv. Så här ser nu kanten på ärmen ut. Det ska bli någon mönsterstickning av det ljusrosa garnet men jag har ännu inte bestämt hur det ska se ut.

I helgen hade jag Broderikurs, fantastiskt trevliga deltagare, vi broderade av hjärtans lust. Här har du ett exempel.
Nu är påsklovet slut och skolan väntar. Idag ska jag tillverka ett spel som årskurs 3 ska jobba med.

9 april 2010

Provlappar

Jag har hittat en kofta på Ravelry som jag vill sticka men mönstret går inte att få tag på och garnet finns inte längre. Modellen är från Dalegarn. Jag har försökt titta på bilderna och gissat hur det är stickat. Det blev en massa provlappar men ingen som jag är nöjd med. Kanske stickar jag något liknande eller så får det bli något helt annat.

8 april 2010

Blommor till...

...alla som lämnar kommentarer (och ni andra med). Tack så mycket. Det är så roligt att läsa särskilt när man ibland känner sig lite ur slag.

Med stigande ålder får man fler och fler idéer vad man vill göra. Det blir svårare och svårare att bestämma sig för vad man helst vill hålla på med. Just nu pågår planering inför våren och sommarens stickningar.

Blommorna är gjorda på en Loom-platta med piggar och sedan virkade runt till en sjal (70-tal).

En slipover med Herr Melin kom till efter ett korsstygnsmönster. På baksidan finns Fru Melin i vit vinterskrud. Slipovern fick pris i en veckotidning och jag vann pengar så jag kunde köpa ett halsband med äkta pärlor (tidigt 80-tal). På ravelry finns fler bilder.

I den här boken från 1977 finns mönstret till mammeluckerna. Jag har letat i nästan ett dygn efter boken och precis när jag sa till sonen att nu ger jag upp tittade jag i en tidskriftssamlare där den inte borde vara. Och där fanns den! Under mitt letande har jag sett nya och gamla mönster som har gett upphov till mer idéer. Jag som inte vill ha fler just nu.

7 april 2010

Favorit

Tredje gången gillt. Efter några dagars tänkande och två upprivna ärmbitar blir det nog en variant av en sommarfavorit. Den ljusblå koftan, stickad i bomullsgarn inköpt på loppis för 10 kr, är en stor favorit nu när det blir varmare. Blixtlåset är också ett loppisfynd-5 kr. Koftan stickades för ca 10-12 år sedan och har klarat många tvättar mycket bra. Vilket garn det var har jag ingen aning om men det är ganska tjockt och vad jag kommer ihåg var det nog någon svensk garnfirma som det kom ifrån.

Apelsinkoftan får en liten kant med rött, garnet är nu Cotton Linen. Hoppas den blir lika bra som den blå.

Jag hade också tänkt sticka Coral Columns (Ravelrylänk) i ett jeansgarn. Men det är stört omöjligt att sticka 4 maskor tillsammans i det stumma jeansgarnet, så det får bli något annat mönster.

6 april 2010

Den som inga byxor har...

...han får gå med ändan bar!
Mammelucker från värsta Hönsestrikk-perioden.
Mycket varma och sköna.
Min allra första lusekofta. Det fanns sex knappar som min mamma hade haft i en kofta. Med sju knapphål fick det översta aldrig någon knapp.

5 april 2010

Blå-Gul stickhistoria

Gula renar på mörkblå botten. Vad det är? En kvarleva från tidigt 70-tal när jag hade min STORA Heja Sverige-period. Hockey var stort då som nu och Tre Kronor gav inspiration till en hel del stickat i dess färger. Vad sägs om klarblå Lovikka-vantar med gula prickar? Prickarna såg ut som små kronor. Vantarna finns inte kvar, de blev kvarglömda på en PRAO-plats. Jag hade också en toppluva, randig i blått och gult, med bjällror i öronlapparna, gula tofsar och en svensk flagga. De´ni!!

Den blågula perioden varade till slutet av 70-talet. Från den tiden kommer den gula kungliga kronan. Kungabröllop och kungabarn gjorde många av oss till blågula fans runtom i landet. Nu väntar ny bröllopsyra men denna gång tar jag inte ut svängarna (stickorna) i blått och gult. Vad kronorna finns stickade på? Det tror jag ni får gissa -om ni kan.

4 april 2010

Lite nostalgi


Jag har plockat i lådor och skåp hos mina föräldrar. Bortglömda, lita trasiga vantar och en röd-vit mössa hittades. Vantarna till vänster har samma mönsterbård som den röda koftan och denna vante (bara liten skillnad). Det är ett av mina favoritmönster. Mönstret har jag även stickat på ett flertal koftor. Kanske kommer det bilder på dom senare.

Mössan har en alldeles egen historia. En vinter, tidigt 80-tal, när jag var utan jobb eller inte jobbade så mycket i alla fall, tyckte mamma att jag skulle göra något som kunde ge lite inkomst. Under åren innan hade det blivit många nystan växtfärgade garner, mest 2 och 3-trådigt ullgarn från Kilafors. Alla nystan hade lite olika färg så det kunde inte bli någon kofta.

Varför inte sticka mössor? Sagt och gjort. Jag stickade mössor som mamma tog med till jobbet och sen fick jag fler och fler beställningar. Minst en mössa varje dag blev det. Alla mössor var olika till mönster och färg. Jag stickade säkert 60-70 mössor den vintern. Den röd-vita var min egen och förutom den finns det en blå-rosa kvar. Jag blev inte rik, jag tror jag fick 70 kr/mössa, men det var säkert välkomna pengar.

Jag kan än idag komma ihåg hur jag stickade mössorna. Lägg upp 86 m på stickor nr 4. Sticka resår 1 r, 1 a i 7-8 v. Öka 10 m efter resåren. När mössan är 16-17 cm minskas 6 m varannat varv till 6m återstår. Gör en tofs eller boll.

Det här var ett kapitel ur min stickhistoria.

1 april 2010

Ett par till

Nu är dotterns vantar klara. Stickade i Fabel och stickor 2,25. Mönster finns här, hos Nysta.
Hon är nöjd och även om det inte är så kallt ute alla dagar så behövs det vantar vissa mornar.

För övrigt väntar påsklov med förhoppningsvis solsken och mycket sticktid.
Snart kan jag börja cykla till jobbet fast det är mycket sand och grus på cykelvägarna efter vintern. Då går det fortare att komma fram och tillbaks från jobbet än när jag måste åka buss. Fast jag hann sticka en och en halv tumme på bussen idag.
GLAD PÅSK TILL ER ALLA !