23 februari 2011

Röda vantar

För en tid sen lovade jag att sticka ett par vantar till en äldre dam som behövde tillräckligt breda vantar. Jag har stickat och filtat efter eget mönster. Liten blomapp(likation) av kläde. Mitt i blomman en garnboll.

Längs nederkanten har jag sytt fast kavelfrans. Här finns ett sätt att göra den.

Det behövs inte så stort broderi för att vantarna ska bli personliga.

21 februari 2011

Till protokollet

Jag har förstått att man bör redovisa sina inköp på Syfestivalen. Bilden ovan visar en bok om estniska strumpor, en galge med 50 olika färger redgarn att brodera med, lite vit alpacka, lite blågrönt Debbie Bliss och melerat ljust garn från Ullomera.

Bonusgarner (alltså garner som inte kostar något), som ska bli bl a modellplagg: öglemohair, dansk pälsull, silke och årsmöteskassegarn. Jag blev tillfrågad om att vara sekreterare på Stickas årsmöte, OK, så nu ska det skrivas ett protokoll, men där behöver ingen redovisa hur mycket garn som införskaffats, det är väl tur.
Nu väntar sportlov för en trött festivalbesökare. Trevligast och mest stimulerande: Alla möten med utställare, besökare, nya och gamla vänner.

20 februari 2011

Loppisfynd

Idag missar jag loppisen som är varje söndag inte långt därifrån jag bor. I stället blir det Syfestivalen för tredje dagen. Under de två dagar den pågått har jag glömt att ta en enda bild så därför blir det en bild på ett av mina bästa loppisfynd. En mössa inköpt för 8-9 år sen. På etiketten i mössan står det "Handknitted in the Shetland Islands". På mösskullen finns denna vackra stjärna. Pris? 5 kr!!!
Om en stund åker jag iväg till Älvsjö, där är det inte loppis men ack så mycket att titta och klämma på. Workshop med Sticka och möten med massor av kreativa personer väntar.

17 februari 2011

Namnlapp

Nu väntar tre dagar på Syfestival. Jag finns i Stickas monter och workshop både på fredag och söndag. Så vill ni träffa mig får ni kolla lite där. Jag sätter på mig en namnlapp så vet ni vem jag är. Lördagen ska ägnas åt att ta det lite lugnare, årsmöte med Sticka och garnspan.

Ikväll var det andra gången med Yllebroderi. Mina deltagare fick fortsätta att sy blommor och blad från Dala-Floda. Nästa gång ska vi börja lite smått med skånskt yllebroderi.

13 februari 2011

Gammal-nyare-nyast

1874

1991

2011

Den äldsta tröjan har fått vara mönster till de båda senare tröjorna. Alla tre är mycket lika varann till färgen (det är svårt att få rätt färg när bilderna tas på kvällen med blixt). Dock är de båda nyare lite större, lite mjukare och stickade i ett garn som är lite mattare i kulören. Nu återstår en ärm och lite montering. Monteringen är ganska enkel, linnetyg längs kanterna på insidan, kläde vid framkanten, hakar och hyskor eller kanske som på den gamla, ett spänne. Det här är nog första gången jag har stickat en tröja utan att ta fram måttbandet en enda gång. Eftersom tröjan (2011) ska hyras ut till dansglada studenter fick den samma storlek som min egen (1991).

10 februari 2011

Märk-bart, Märk-ligt

Märkningen på tröjorna från Delsbo krånglar till stickningen en hel del. Mitt fram stickas bokstäver och årtal in men man får ta av garnet varje varv för att kunna sticka rätt färg. Bilden visar min kofta från 1991. Bokstaven I i början står för jungfru och D står för dotter. Jag tror att märkningen är tagen från broderade linneplagg. Där spelade det ingen roll hur man placerade bokstäver och siffror. Den enda fördelen med att ta av garnet är att om det har trasslat sig så löser det sig då garnet tas av. Första ärmen är färdig och snart har jag kommit till årtalet.

7 februari 2011

Delsboärm


Det kom några trevliga och pratade med mig i lördags. Inte stickade jag många maskor då och på kvällen stickade jag med stora stickor, nr 4, medan jag slötittade/lyssnade på melodifestivalen. Lila Lima som blir en kofta, stickar mest på bussen på den. Delsboärm ett är snart klar. Inget svårt mönster men med stickor nr 2 tar det lite längre tid. Det är ett lite märkligt mönster på tröjorna från Delsbo och Bjuråker. Ingen vet väl hur det har uppstått. Inte så stickvänligt med långa hopp.

5 februari 2011

Många saker att göra

Idag finns det mycket att besöka och göra. Kolla här vad du kan syssla och "pyssla" med. Rulla ner och titta på hela sidan, massor av aktiviteter som händer idag och den närmaste tiden. Igår stickade jag ca 14 timmar i sträck. Vissa dagar blir det bara så. Jag har bestämt att Delsbotröjan ska bli färdig, snart.

I höstas såg jag den här. Frågade snäll syster och nu har jag fått en garnkruka. Kanske inte en nödvändig pryl men kul. Ett litet nystan får nu dansa runt i skålen.

4 februari 2011

Nygammalt

För 20 år sedan stickade jag min andra Delsbotröja. Jag fick möjligheten att låna en gammal att kopiera. Det gick bra och jag lovade (troligen i ett svagt ögonblick) att även sticka en åt föreningen. Tre barn kom emellan och lite annat. Nu har tröjan återfått se dagsljus efter att ha legat i malpåse alldeles för länge. Jag fick riva upp den påbörjde ärmen till kanten för att inte få ojämnheter. Har nu stickat ikapp (och lite till) det upprivna. Målet är att den ska bli klar under 2011.

Här har jag börjat på nederkanten. Bakom ser ni min förra tröja. Jag har inget mönster utan stickar med den gamla tröjan som förebild. Något annat: För er som inte läser Svenska Dagbladet, här kan ni läsa gårdagens reportage om stickning.

3 februari 2011

Igår var jag på Nordiska och stickade. Hade glömt ladda kamerabatteriet så det blev inte så många bilder. Fler bilder finns här. Stickprover från förr, stickade med sytråds tunna garner och stickor som måste ha varit smala som synålar!
På lördag har jag stickprat på Hemslödjen. Kom en stund, ta med din stickning, ställ frågor. Det kommer att finnas fler stickade plagg att titta på än de som redan finns i fönstret.

2 februari 2011

Möten

Funderar på att sticka ett par fingervantar. De här är de senaste jag har stickat, och det är nog ca 20 år sedan. Så det är nog på tiden. Igår träffade jag en ny bekant på Yll&Tyll, jättetrevlig pratstund om stickning. Alltid kul med nya möten. Idag väntar stickcafé här. Kanske blir det nya möten där också.