28 september 2009

Gubben i lådan

Jag fick ett uppdrag att göra en födelsedagspresent, ett fodral till en golfklubba. Det skulle föreställa min skolas "logotyp", en liten figur som kommer upp ur en speldosa. Eftersom jag inte spelar golf och inte har någon golfklubba att prova på fick sopskyffelns handtag duga. Lite knepigt var det att tänka ut hur jag skulle gå till väga.

Locket öppnas med ett blixtlås och jag har virkat runt en cirkel klippt av en glasslåda. Först virkade jag locket och sedan virkade jag nederdelen som avslutades med ett stickat skaft. Gubben i lådan är fastsydd på plastbiten.

TITTUT, HÄR ÄR JAG!

25 september 2009

Hemligheter

Jag har fått en utmärkelse! Det är min första...jag log när den dök upp. Tack Sunna. Nu ska jag också berätta 10 hemligheter om mig själv. Allt kanske inte är så väldans hemligt för de som känner mig.
  • jag är mycket noggrann med allt jag skapar, avigsidan ska också vara snygg
  • Borta bra men hemma bäst, inget går upp mot mitt "eget" stickhörn (fast stickcaféer är också trevliga)
  • Loppis-fyndar gärna
  • avskyr att städa och plocka undan, det tar för mycket av viktig skapartid, fast det behövs ju ibland...
  • idérik
  • svårt att säga nej
  • "Det fixar jag"
  • gillar att baka
  • garn, tyg och boksamlare
  • har provat nästan alla textila tekniker utom frivoliteter

Jag skickar detta vidare till: Varva ned och Novisen handarbetar. Nu ska jag sticka klart del 3 av Bella.

24 september 2009

Vart tog en ledig dag vägen?

Ledig dag med alla barn hemma blir inte en helt ledig dag. Pannkakor i stor mängd försvann i hungriga tonåringar som i och för sig ägnar sin ledighet åt datorn och lite TV. Undanstädning av garner, påbörjade stickningar och böcker för att farmor ska få plats när hon kommer på besök i morgon. Men när man städar och plockar hittar man ibland sånt som har varit borta ett tag eller som man har letat förut men inte hittat. Upphittat: en stickbeskrivning som jag trodde var bortslängd (och som jag letade förgäves efter tidigare i veckan).

Tog en cykeltur och köpte den här boken. Bakade en morotskaka och tog en liten tupplur.

Väntar på UTMANINGEN från So You Think You Can Knit. Efter som jag har testat det mesta som finns inom stickning ska det bli kul när någon annan kommer med en "uppgift" att lösa. Fick tidigare i veckan ett uppdrag att göra en födelsedagspresent som skulle se ut på ett visst sätt. Den får ni se när den är klar även om jag tror att mottagaren inte läser det här.

20 september 2009

Kavelfrans

Här kommer en beskrivning på hur man kan göra kavelfrans. Det finns flera olika sätt, det här tycker jag är enkelt och bra.

Som kavel använder jag spännband från paket. Det här är 11 mm brett. En tunn virknål, Boye 1 och tunt ullgarn. Om garnet till fransen är tjockt kan man virka med ett tunnare garn än fransgarnet.
Linda garnet runt kaveln OCH virknålen. Linda 3-4 varv.

Virka en fm runt de lindade varven. Fortsätt att linda och virka till önskad längd. Spännbandet ska vara längre än den färdiga fransens längd. Tryck ihop fransen på spännbandet så blir den tät när den sys fast.

Om man vill kan fransen göras tvåfärgad. Linda med en färg och virka med den andra och sedan växla färger.

Ta av garnet så det räcker att sy fast med. Sy fast med kaststygn medan fransen sitter kvar på bandet, det är mycket lättare än att ta loss fransen först.

När fransen är fastsydd klipps den upp längs kanten.

Man kan med fördel göra flera band med frans och sy fast. När fransen är uppklippt ångas den fluffig och fin över kokande vatten. Fransen på muddarna är gjord av flerfärgat sockgarn.

19 september 2009

Blommande vantar

Lite fel i färgerna. Bilden nedan är bättre men där är vantarna inte färdigbroderade.

I går när jag väntade på att sticka del 2 av Bella, Syfestivalens mysteriestickning tog jag fram ett par vantar som stickades förra vintern. Vantarna är stickade och filtade i tvättmaskinen av något tjockt ullgarn från Svarta Fåret. Nu har jag broderat påsöm från Dala-Floda. Det tar en stund men det tjocka ullgarnet fyller snabbt. Jag återkommer med hur jag gjorde för att kunna brodera på de lite luddiga och mörka vantarna. Det gick inte att göra som jag har gjort tidigare, se här. Här och här finns också flera fina broderade vantar.

18 september 2009

Öppen uppläggning

Det finns olika sätt att göra en öppen uppläggning, alltså en upplagd kant med öppna maskor. Jag tycker att det här är ett ganska enkelt sätt. Virka en lös lm-kedja med ett hårdtvinnat bomullsgarn, lite fler maskor än vad som behövs till stickningen. Plocka upp önskat antal maskor på BAKSIDAN av lm-kedjan och sticka enl beskrivning. Om man råka plocka i fel maskor kan man ändå peta bort bomullsgarnet.

Här är det stickat en liten bit...

När man har stickat klart petar man upp lm-kedjan och SAMTIDIGT plockas maskorna upp på en sticka (inte gjort på bilden för att maskorna ska synas). Nu kan man sticka en kant eller vad som ska vara. Jag använder denna upplägning till rätstickade muddar, då kan mudden stickas ihop och maskas av samtidigt. OBS det blir en maska mindre än antalet stickade maskor. Vid ihopstickning förskjuts maskorna en halv maska men det brukar inte synas.

17 september 2009

Rosor, rosor, rosor

Många löv kan bli....

...en ros

flrea rosor...

rosor med rönnbär....

.....och till sist en ensam ros igen.
Roses made of mapleleaves.

Vad blir det för mat och sommarens sista suck

När jag var ute och plockade löv till rosor hittade jag ett smultron och en blomma. Förmodligen sommarens sista suck...

I kväll är det kurs. Vi ska göra lövrosor av lönnlöv. Ännu har inte så många löv fått de vackra höstfärgerna men det dröjer nog inte så länge till. Av en slump hittade jag beskrivningen hur man gör när jag letade något annat. Jag har gjort inplastade bilder som har varit borta ett halvår. Tur att jag hittade dom idag. De låg snyggt och prydligt i lådan med silkespapper och material till pappersblommor. Nu slipper jag göra en ny instruktion.

Till något helt annat. Är det fler som tycker det är tråkigt att för det mesta vara den som ska tänka ut vad det ska vara till middag? Även när jag inte är hemma på kvällen så får jag handla och se till att det finns något att äta. Det tar säkert 100 år innan det ansvaret delas av alla i hushållet.

Nu tänker jag sätta mig i mitt soffhörn och njuta av att det är tyst. Ta en stickning och fundera ut vad det ska bli till middag.....
 
Det har gått några timmar och jag har tänkt klart, familjen får äta pannkaka ikväll.

16 september 2009

Kajan har landat

Om man låter en kaja (virkad) flyga över Atlanten till USA kommer den tillbaks som garn och en brosch. Dessutom en tvål: Knittes Hand Repair Soap. Tvålen är säkert bra för stickande händer, jag har inte hunnit använda den ännu.

One bird has flown over The Atlantic and landed in USA. Thank you Barb and take good care of Corvus.

13 september 2009

Vad är ett UFO?

Medan jag stickade på min kofta började jag fundera: Vad är ett UFO ( UnFinishedObject, ofärdigt objekt)? Hur definieras ett UFO? Hur länge ska det ha legat i stickkorgen? Är alla påbörjade stickningar UFO:n? Det kanske inte är nödvändigt att veta men ett UFO påbörjades nog för ett tag sedan och blev liggande medan man började på något annat som verkade mycket roligare tycker jag. Vad tycker ni andra som ser UFO:n ligga och dra sig bland nystan och stickor? Mina UFO:n är i alla fall lite äldre projekt som borde göras klara, annars är det väl dags att riva upp dom. Nu fortsätter jag att sticka på koftan (fast den är inte till mig).

Blå kofta Harvest, bara lite kvar......

Vit tröja, Turid av Elsebeth Lavold, har varit utan halskant i några år....varför vet jag inte.

12 september 2009

Brodera mera eller Kulturnatts fnatt

En liten broderad "tunga" till Hemslöjdens broderigrafitti under kulturnatten....

... det blev fler och fler under eftermiddagen. Nya idéer och fantasifulla små konstverk.....
....många var det som ville vara med och sy. Aldrig förr har jag varit med om en sån stor iver bland stora och små brodöser....

...när tiden egentligen var ute fortsatte det att komma glada Uppsalabor som vi tyvärr måste fösa ut ur lokalen eftersom lapparna att brodera på tog slut. En fantastisk kul dag och vilket strålande resultat det blev. Mer än 100 små konstverk som tillsammans med sina brodöser gjorde dagen till ett mycket trevligt minne.

Mera muddar åt folket

Septembermuddar i Regia silk. Mjukt och behagligt garn, finns bl a hos Garnkorgen. Hur går det för er andra i Pulsklubben? Nu när höstmörkret tätnar och det blir kyligare ute behövs det något på händerna när man cyklar. Jag gillar att ha halvvantar när jag trampar iväg på min cykel. Idag väntar Kulturnatten med broderi hos Hemslöjden.

11 september 2009

Kaktusblommor

Virkade kaktusar av garn från Leksandspåsen. Virkade med ullgarn och stoppade med grönt mohairgarn. Det var inte så mycket av varje så det fick bli något litet.

Kaktusen fick genomgå samma behandling som när man är hos frisören och får slinghätta på sig. En tunn virknål drog ut ludd från mohairstoppningen.

Cactus, crocheted in wool and stuffed with mohair.

10 september 2009

Bronsglöd

Nu är sjalen till Yll&Tyll färdig. Den är stickad i rätstickning med hålmönster. Tanken var att sjalen skulle bli lika på båda sidor därav rätstickning. Färgkraft har så fantastiska namn på sina färger: Bronsglöd, Kattegatt, Mossa, Rönnbär, Blåmussla m fl. Den här sjalen är stickad i Bronsglöd.

Grytlapp och diskboll

Mörkblått tjockt bomullsgarn, GungaDin, från min Leksandspåse blir en grytlapp. Jag vill ha stora och tjocka grytlappar och virkar därför i dubbelvirkning som går till så här:
Virka lm till önskad längd.
v 1. virka fm
v 2. virka fm med nedtag i bakre maskbågen
v 3. virka fm med nedtag i bakre maskbågen och föregående varvs kvarvarande maskbåge som finns på baksidan av arbetet, upprepa varv 3 resten av arbetet
Vänd alla varv med en lm.
Den gul-vita grytlappen har varit med i många år.
Diskboll, mest virkad för att testa hur man gör. Hur gör man då? Jo så här: virka 2 lm, virka sedan 4,5 eller 6 fm i den första lm och därefter 4-6 fm i varje maska, hur många beror på hur tjockt garn man har. Jag virkade med virknål nr 4½ och 4 fm i varje maska.

9 september 2009

Halsvärmare

Halsvärmare från min Leksandspåse med garn. 30 m, stickor 6½ tills garnet tog slut. Maska av och sy ihop vridet ett halvt varv. Garn: knottrigt bomullsgarn från Araucania.

Nu kan jag väga små tussar på min nya våg som jag vann från VM i friidrottsstickningen. Bra, eftersom jag då och då behöver kolla om garnet räcker, hur långt det är mm.

7 september 2009

Stickhelg i Leksand

Tack alla underbara stickvänner som gjorde helgen till en upplevelse som kommer att finnas kvar i minnet mycket länge. Tack till Maria och Ankie som hade ordnat allt. Tack till alla garnsponsorer. Så här såg min hög ut! Det mjuka merinogarnet från Yll&Tyll hittade hem till någon annan än mig.

Inger var den som enda som stickade klart något. Ett tvåändsstickat mobilfodral och en strumpa. Vi andra började på nya projekt och stickade några varv här och där på medhavda stickningar.
Cissi, som sov hemma medan vi andra intog golv och soffor i den trevliga lokalen där vi höll till hela helgen, stickade nästan klart sin bolero. Hon hade säkert blivit klar om inte garnet hade tagit slut.
Jennie virkade en mössa. Svart och vit i bomullsgarn.
Det gäller att vara tapper i början när man stickar krus. Ing-Marie räknade många gånger och stickade baklänges, men till slut kom hon en bit förbi tumhålet på sin vante. Hennes Rättviksvante finns inte med på bild, men den stickade hon klart redan på lördagen innan jag tog fram kameran.
Post-it lappar, mönster på engeska och massor av skratt när Britta blev en hejare på sjalstickning.
Marianne stickade en socka, lärde sig de första varven i tvåändsstickning och blev nästan klar med en babymössa. Tillsammans med Britta tog hon en extra sväng i Dalarna för att se hur det ser ut mellan Falun och Borlänge. kanske inte den närmaste vägen till Leksand! Tips: det behövs ibland lite mer än små lokala kartor för att hitta. Hoppas att hemresan gick bra.

Den här högen tillhör Sofia. Hon hade precis som alla andra flera saker på gång. Lite sjal. lite mudd och lite tvåändsstickning.

Ankies påbörjade vante med kaniner kommer säkert att bli fin till en liten flicka. Med grönt garn stickade hon också på en barnklänning och en top.
Sammanfattning: lite sömn och lite stickat, lagom många deltagare 10 st, MYCKET TREVLIGT, MASSOR AV GLADA SKRATT OCH NYA VÄNNER.
Det här gör vi om igen!!!!
Det här blev långt, längre än vanligt, men ändå bara lite om allt kul vi hade och gjorde.