29 maj 2012

Ett stänk av 40-talet


En liten värmande cape i Alpacka och Kid-silk. Stor pärlemorknapp som enda dekoration. Snabbstickad på stickor nr 5. Mönstret finns snart hos YlloTyll.

27 maj 2012

Danmarksresan


Hemma igen efter några fantastiska dagar i Danmark. Vädret var som vid Medelhavet, varmt och soligt. De danskar vi träffade var vänliga och ställde upp när vi blev lite försenade vid några tillfällen. Bilden ovanför är från besöket hos Marianne Isager. Där fick vi kaffe och "nyttig" bulle som intogs i solen. I hennes butik trängdes vi med härvor och nystan i famnen. Ännu mer trängsel blev det hos Henrichsens spinneri som tillverkar en del av Isagers garner. På kvällen träffade vi stickande danskor från Gavstrik som väntade länge på oss. Med från den träffen har jag några påsar torkad svamp att färga garn med. Det lönar sig att vara hjälpsam. Tack så mycket Gavstrik.


Nästa morgon gav vi oss iväg mot BC garn.  Där fanns en fyndhörna med riktigt låga priser. Hittade ett tunt ullgarn, den stora vita härvan, vasst, hårdtvinnat och senare visade det sig att det är Z-tvinnat. Kanske är det dags att ta en sväng med tvåändsstickning? Varukorgarna fylldes och kön ringlade lång.Eftersom alla skulle med samma buss spelade det ingen roll om man stod långt bak i kön eller inte. Jag tror att alla var nöjda efter kaffe, vatten och inköp. Jag såg flera som kom ut med påsar stora som sopsäckar.

Nästa stopp, efter lunchens smørrebrød, var Geilsk. En stor positiv överraskning för många. Inte så många olika garner men mycket trevlig personal. Det tog tid att välja, köa och betala. Lite försenade åkte vi mot Hanne Falkenberg. I bussen tittade vi på film om Hanne för att under ett kort besök hos henne prova plagg innan butiksbesök och glassätande. Vad mina inköp blir får ni läsa under etiketten Danmark. Ett stort Tack till Eva och Sanna som hade fixat resan och alla andra som gjorde resan till ett enda stort WOW! Oj vad det var kul!

23 maj 2012

Danmark nästa


Buss, tåg, spårvagn, båt, buss igen. Det blir mycket sticktid några dagar framöver under Stickas resa till Danmark. Jag har sett till att det finns ledigt packutrymme i fall det skulle råka hoppa på mig några garnnystan. För i Danmark är det vilda garner eller är det kanske vilda garnköpare? Långa varv på sjalen och vit luddig stola får stanna hemma. Sjalen är för stor att ta med och stolan är klar innan jag kommit till Göteborg (jag har stickat längre än bilden visar). Så det blir några andra projekt som får åka med.

17 maj 2012

Grattis Norge!


Blommor till Norge idag. Små blommor virkade av knapphålssilke och pärlgarn, virknål Boye 8. Hårpynt till en arbetskamrat som ska på bröllop.


Utan Norge hade vi inte fått lusekoftor och Selbuvantar, Tack. Hoppas ni i Norge får bättre väder än det vi på ostkusten har. Nu börjar varven bli långa på sjalen men det är forfarande kul att sticka på den. När jag tröttnar på flerfärgsstickning blir det grönt.

12 maj 2012

Det här är sååå kul!


En tråd i taget. Det är så kul att se hur det blir. Bara en tråd till. Många färgbyten men inga trådar att fästa. Bara att gnugga ihop skarven och sticka vidare. Innan stickningen på börjas gör man ett nystan av de olika färgerna man valt. Ett nystan för bottenfärg och ett för mönstret. Längderna på garntrådarna varierar mellan tre och nio meter. Ett utmärkt sätt av göra av med många små nystan av rester. Har redan börjat fundera på en annan färgställning. Stickar mitt eget mönster som jag gillar väldigt mycket.

11 maj 2012

Månget nytt på gångDen gröna virkade koftan har redan blivit en favorit. Blått garn, Saint-Tropez från 90-talet, är framplockat ur gömmorna. Där fanns också gul-grönt av sammas garn som blir en tröja om jag inte tröttnar, mest slätstickning.


25 små och stora nystan shetlandsgarn av olika fabrikat. Blå-turkos-lila.


Jag har blandat färgerna. Ett nystan med blå-turkost och ett nystan med olika lila färger. Trådarna i nystanen är ca 3-9 m. Skarvar ihop allt eftersom. Inspiration Christel Seyfarth. Det finns materialpaket att köpa bl a här. Med eget mönster och garn kan jag få fart på massor av små nystan.


10 maj 2012

Godisgarn


Highland wool från Isager. Inköpt hos Garngalleriet. Många fina färger, svårt att välja, så nu blir det provstickning och fundering några dagar.

7 maj 2012

Tunt!

 
I höstas kom boken Sticka efter Svenska Mönster av Karin Kahnlund. Modellerna i boken är stickade med inspiration av Jakob Kulles bok från 1892. Kulles bok finns i nytryck (2008), där finns mönster för vävning och broderi. Jag stickade en kofta från Karins bok. Koftan finns här.


I Vävmagasinet 1/12 finns en ny kofta, Stjärnkofta, med Kulles bok som idé. Den känns somrig i sitt ljusa garn. Jag har börjat på en ärm, fyra gånger dessutom. För liten, för stor, fel mönsterfärg och randfärg. Nu ska det funka. Stickor nr 2 (32 m = 10 cm) och garn från Marianne Isager, Højlandsgarn till bottenfärg. Mönsterfärgerna är rester av garn i liknande tjocklek (kanske tunnlek) ca 560-580 m/100 g. Tänkte att det skulle kunna gå bra att sticka runt, runt på kommande resa till Danmark.

4 maj 2012

Vårgrön pressläggning


Sömmarna pressas för att få en snygg finnish. Om det är ull, lite försiktigt. Här är det bomull/polyster blandning, då kan man pressa lite mer utan att materialet tar skada. Sömmar i virkat blir lite bulliga men plattas till bra vid pressningen.Färdig kofta: 18 nystan Drops ♥ you. Virknål 3½. Garnet delar sig väldigt lätt men blir mjukt och behagligt att ha på sig. Koftan invigdes igår och blir skön att ha när det blir lite varmare igen. Lite kyligare väder väntar de närmaste dagarna.

Ett pärlemorspänne inköpt på loppis förra sommaren håller ihop koftan. Mönstret är ett urklipp från 70-talet. Jag har följt det nästan helt och hållet till fram och bakstycket. Ärmarna hade blivit väldigt smala så jag ökade mer och fick då också ändra ärmkullen.

3 maj 2012

Stickning i Paradiset


Igår kväll hade vi nålbindning som tema på Uppmaskans specialträffar för enbart medlemmar. Tack ni mycket duktiga som visade hur man gör. Jag fick en present från en av deltagarna (jag har visst hjälpt henne med stickrelaterade sidor på nätet). Kolla vilken fin bok! Stig Lindbergs tyg Lustgården pryder omslaget, valt med omsorg. Stickning i Paradiset! Tomma sidor som ska fyllas med stickrecept och annan garnlek. Tack så jättemycket för boken!! Här kan du se och läsa om Maria som gjort boken.

1 maj 2012

Månadens bok maj 2012


Den här boken kom i nyutgåva förra året. Första upplagan från 1992 har varit mycket svår att få tag på. Boken innehåller inga färdiga beskrivningar utan bara massor av sidor med mönsterdiagram i svart-vitt. Det beskrivs hur man ska tänka när man designar en tröja. Många av mönstren finns i plagg designade av författaren och kan köpas som garnpaket här. De insamlade mönstren är sorterade efter vilken del av världen de kommer ifrån. En guldgruva om man gillar att sticka med flera färger. Tur att boken gavs ut igen!