30 april 2012

Virkar i Valborg


Numera firar jag inte valborg så mycket. Lyssnar på sången här, kryssar med cykeln mellan allt krossat glas och hoppas att alla har det bra. Virkar på en vårgrön kofta i billigt garn 7 kr/nystan. Många nystan går det åt. Garnet delar sig och ibland får man riva upp en maska eller två och göra om för att slippa trådöglor. Bakstycket blev för stort, efter  att virkat nästan 3 nystan rev jag upp och började om. Även i omnystat skick rasar garnet av nystanet men kanske inte lika mycket som de nya nystanen gör. Mönstret är ett tidningsurklipp från 70-talet tror jag. Ha en bra helg!

27 april 2012

Jag vill inte tänka


För länge sen, tidigt 80-tal, sa min mamma: Sticka något eget. På den vägen är det. Nästan varje gång jag ska börja på något nytt klingar de orden i mina öron, Sticka något eget. Ibland vill jag slippa tänka, just nu är det så, men jag är kräsen och hittar inte något jag vill sticka (vill INTE göra någon sjal eller sockor). Varför är det så ont om koftor och tröjor för oss vill ha lite svårare projekt? Får väl hitta på något eget, igen. Tills något dyker upp stickar jag ärmar i parti och minut.


I förrgår var jag i Stockholm. Blommande japanska körsbärsträd i Kungsträdgården och stickcafé på Nordiska.

24 april 2012

Pingelurska


Vacker eller inte? Det här är bland det fulaste jag har tycker min man. Pingelurskor används till några folkdräkter i Hälsingland. I morgon kan man se hur de görs på Nordiska museet, stickcafé är det också. Så det blir tåget söderut efter jobbet. Hinner nog se blommande träd i Kungsträdgården och något mer innan stickcafét börjar kl 17.

23 april 2012

Ärmtankar


Jag gillar ärmar med en hög ärmkulle. För att veta att det blir bra stickar jag med en sytråd när första avmaskningen för ärmkullen görs. Tråden behöver inte följa med hela varvet som på min lilla provlappsärm här ovan, det räcker att tråden finns ca 5 cm på mitten. Det blir lätt att mäta höjden på ärmkullen som för mig brukar vara ca 16 cm (storlek L). Tråden dras bort när det är klart.
För att få snygga kanter på ärmkullen lyfter jag första maskan när det avmaskas 2 eller fler maskor. Är det bara en maska som ska bort stickar jag 2 m tills.


Jag har börjat på en kofta i Drops billiga garn, 7 kr/nystan. Nystanen är lösa och jag har nystat om för att det ska funka bättre. Stickor nr 3, 24 m och 32 v = 10 cm. Jag har lagt upp 48 m, stickat rätst 5 v. Ökat vart 10:e v 5 ggr, sen vart 8:e v. Hur det blir sen får jag se. Provar under arbetets gång.

22 april 2012

Puffmaskor?


Finns det någon som vet hur man virkar dessa maskor? Personen som visade det här kallade maskorna för "puffmaskor". Det blir tjockt och lika på båda sidorna. Att det är någon variant av virkade muscher syns, men hur är det gjort? Jag har letat på Ravelry och i massor av virkböcker men inte hittat något. Det närmaste jag kom var i en japansk bok med virkmönster.

Tillägg: Jag har fått massor av hjälp idag: här, på facebook och på Ravelry. Tack allihopa. Jag har kommit en bit på lösningen av hur det virkas men ännu blir det inte helt som jag vill. Jakten fortsätter..............

20 april 2012

Heja Brynäs!


Guld! Föremål från tidigt 70-tal: en liten t-shirt, en trasig nyckelring och min Brynäsdocka. Dockan är ett tidigt exempel på att jag alltid höll på med något "pysslande". Igår vann Brynäs guld för första gången på 2000-talet. Mitt hjärta har klappat för Gävle-laget sen tidigt 70-tal. Vi gick till Hemköp och bar hem (till farmor) maten i kassar med laget på.Har en kasse kvar fastsatt som omslag på en pärm. Den höll på att åka i soporna härom året men räddaddes.


Laget på pärmen är från säsongen 72/73 med alla stjärnor: Inge Hammarström, Börje Salming, Tord Lundström, Håkan Wickberg, Lars-Göran Nilsson, Lill-Prosten Karlsson, Wille Löfqvist..................
Får väl hitta på något sätt att fira. Övriga i familjen håller på ett annat lag (som spelar i allsvenskan sen några år) men de äter nog en tårta om det bjuds. Grattis Brynäs!

19 april 2012

Jakt


Jag stickar bara ärmar med mönster just nu. Det är en jakt på den perfekta storleken och mönsterpassningen. Val av stickor, garn och färg. Jakten går vidare. Krångel med nätet ska nu vara slut, ett nytt modem är installerat. Helgen kommer med ruskväder. Tid att sitta inne och sticka!?

16 april 2012

Olika men ändå lika


Ärmar med olika färger. Lika mönster men ändå olika. En kofta är klar. Andra väntar på fram och bakstycken. Någon ärm väntar på den andra. Hoppas nu att detta inlägg funkar. Nätet har krånglat nog. Ett nytt modem är på väg. Det gamla slocknade och luktade bränt.

12 april 2012

Blå och gröna rosor


Gjorde lite blommor för att pigga upp mig. Blå och gröna rosor av kräppapper med lite blåbärsris och fjädrar.

Nya glasögon som inte blir bra. Tre försök har inte lyckats. Får gå dit igen och hoppas att det löser sig.

Jag gillar inte när sidor byter utseende. Nu har Blogger ändrat och det vana blir ovant ett tag. Om det är bättre får vi väl se, men man vänjer sig säkert.

9 april 2012

Jag kan icke räkna dem alla


I morgon kväll har Uppmaskan träff för Stickas medlemmar. Inför det har jag nu stickat massor av provlappar. Har man börjat är det svårt att sluta. Hittade en bok till i morse i bokhyllan med ännu fler varianter. Nog finns det tid för fler lappar. Varje provlapp tar minst en timme att sticka. En del av mönstren har jag sedan skrivit ner eftersom orginalbeskrivningen är inte alltid lika formulerad. Tid.

6 april 2012

Månadens bok, April

Även om jag inte har stickat någon tröja ur boken är det en bok jag har tittat i ofta. Jag har haft den sen den kom ut och den innehåller klassiska tröjor, både beskrivningar och historik. Flera av tröjorna kom först i Tidningen Vi och sedan i boken. Tidningen Vi hade många bra artiklar och mönster om stickning. Kanske de bästa artiklarna på 70 och 80-talet. Saknar liknande reportage om stickning idag. 

5 april 2012

Lyfta maskor i massor


Den senste tiden har många provat på att sticka mönster med lyfta maskor. Det är ett enkelt sätt att få olika mönster genom att bara sticka med en färg i taget. Perfekt om man inte gillar traditionell flerfärgsstickning. Här är mina provlappar stickade med lyfta maskor. Några är från den här boken, några har jag hittat äldre sticklitteratur.

3 april 2012

I brevlådan


Titta vad som kom med posten idag. Senaste numret av Hemslöjd, tema vävning. Boken Tvåändsstickat är inte den lättaste att få tag på men av en slump hittade jag en till salu på Bokbörsen till ett rimligt pris. Får väl leta reda på lite z-tvinnat garn och lägga upp till något trevligt, kanske ett par vantar.

2 april 2012

Bollar och stickat


Igår var jag på dräktbytardag. Jag visade hur man gör temaribollar och lite stickat inspirerat av folkdräkter. En trevlig dag i det kalla aprilvädret.