29 juni 2016

Stickspråk, raglan och runda ok

Inspirerad av det här blogginlägget skriver jag ett eget.
"Nya" stickord dyker upp nu när många är ute på nätet och hittar mönster och beskrivningar på engelska. Just mönster har fått en ny innebörd. På engelska heter det pattern. Pattern kan vara både mönster och beskrivning.


På den här koftan är mönstret X och O-bårder från Fair Isle, Shetland. Hur många maskor och hur koftan ska stickas är för mig en stickbeskrivning. Ord ändrar betydelse och idag har mönster och beskrivning blivit synonymt för många. Det blir lite knepigt, hur man ska svara då någon frågar: Vad är det för mönster? Många menar då: Vad är det för beskrivning.


I det länkade inlägget skrivs det om ärmar och armar. Ett plagg har ärmar och armar sitter på kroppen.


Raglanskärning har blivit väldigt populärt på senare år. Troligen för att det går lätt att sticka, både uppifrån och nerifrån utan att det bli så mycket att montera. Just montering är det många som tycker är väldigt tråkigt. Har vi inte tid eller kan vi inte? Jag gillar att montera och det finns massor av filmer på nätet till hjälp.


Tröjor och koftor med runda ok är också väldigt inne att sticka. Precis som raglan blir det mindre montering. Själv är jag inte så förtjust i raglan och runda ok då jag tycker det är svårare att få en bra passform på plagget och framför allt är det halsurringningen som jag vill ska ha en snygg form. Inte fyrkantig, inte så vid och inte så högt upp att man känner sig som man skulle strypas. 

24 juni 2016

Midsommar


Ha en bra helg allihopa!

14 juni 2016

Två inlägg på samma dag.

Här är min senaste fairisle kofta. Färgerna ingår i en Knit-Along där garn från Jamieson &Smith i just dessa 8 färger ska användas. Mycket jobb med montering och kanter.

Sommarlov

Här på bloggen händer det inte så mycket just nu. Det kommer nog något framöver. Till dess en lite somrig bild.

5 juni 2016

Studentblommor och flytt

Här hemma har det varit studentfest med massor av blommor. Dessutom har ett barn flyttat till Norge. Han lämnade bara Hund kvar.