26 februari 2015

Festdags

På fredag och lördag är jag och koftan på fest, Fårfesten i Kil. Kanske ses vi där?

24 februari 2015

Hitte-på-fågel

Gnällvingen och nyfinken har fått sällskap av hitte-påfågeln. De har hört att en till ny art har skådats, mittbenan. Har ni sett den? Jag lovar att meddela när jag har kryssat den.

22 februari 2015

Ugglor i mossen

Några virkade ugglor.

20 februari 2015

Vantreparation

Två fingrar behövde bytas ut. Nu är de nystickade och håller ett tag till.

19 februari 2015

Gnällvinge

Nyfinken har fått sällskap av en gnällvinge.

17 februari 2015

Uppifrån och ner

Det här inlägget kommer att handla om att sticka koftor och tröjor uppifrån och ner. Jag gillar INTE att sticka uppifrån och ner. Jag vet hur man gör och förstår att många gillar idén med att slippa montera och att kunna prova medan man stickar.

Varför jag inte gillar metoden, vi kan börja med raglan.
1. Jag gillar inte raglan. Så är det bara helt enkelt. Jag har stickat plagg med raglan, men det är länge sen jag stickade något åt mig själv med raglan. 
2. Enklast är att göra en fyrkantig halsurringning, vilket jag inte gillar.
3. Om man gör en fyrkantig hals blir det lika fram och bak. Halsen måste vara lite vidare för att man inte ska känna sig strypt.
4. I vävt tyg måste ett plagg med raglan vara rymligt annars kan man inte röra sig så bra. I stickat är det mer förlåtande, därför tycker jag raglan passar bäst till lite rymligare plagg.

Runda ok.
1. Om man inte gör några förkortade varv blir plagget lika fram och bak, se punkt 3 raglan. 
2. En tröja med runt ok utan förkortade varv någonstans under ett mönstrat ok får mönstret att se rakt ut på framstycket, inte en vackert rundad form som t ex på bohuströjor, se bilden. 
3. Att bara göra förkortade varv i nacken tycker jag inte är så snyggt.
Isydd ärm med hög ärmkulle.
1. Man kan plocka upp maskor och sticka förkortade varv men det är svårare att ändra om det inte blir bra. Om ärmen sys i kan man justera passformen. 
2. Det tar inte så lång tid att sy i ärmarna. Om ärmen är stickad runt innan ärmkullen tar det inte mycket längre tid att sy i den än att plocka upp maskor för att sticka uppifrån. Och de aviga varven måste man ju sticka oavsett hur man gör.
Så här tycker jag och fortsätter att "skräddarsticka" koftor med isydd ärm som har en hög ärmkulle, avmaskningar för halsen både bak och fram och sneddade axelsömmar.

Kom på en sak till: Jag tycker uppläggningar nästan alltid är snyggare än avmaskningar. Avmaskningar måste göras när det stickas uppifrån och ner. På min bohuskofta har jag stickat en fåll för att få kanter jag tycker om.

15 februari 2015

Nyfinken

Får jag presentera mitt senaste kryss: Nyfinken. En ovanlig art i våra trakter. Kanske får han sällskap av någon mer. Han verkar lite ensam. Eller hur?


För övrigt stickar jag på sånt som inte kan visas. Vi ses.