30 juli 2011

Juli går mot sitt slut


Tack vare bloggen 12under12under2011 blir en och annan påbörjad stickning färdig. Koftan började jag på i dec 2009. Nu ska jag bara sy i knappar så blir den bra till hösten. Tidigare i veckan har jag stickat en tunika på beställning. Bild finns inte just nu men kommer så småningom.

25 juli 2011

Vi kom, vi såg, vi stickade


Väl hemkommen efter fyra dagar i Önnestad, Skåne på årets stickstämma är det dags att smälta alla intryck och möten med nya och gamla ansikten. Vädret var inte det bästa men det gjorde inte så mycket eftersom vi hade kurser och andra aktiviteter mest hela tiden. En dag stickade jag estniska mönster med Eskimo och grova stickor, nr 7! När en kursdeltagare började sticka med tunnare garn och stickor myntades uttrycket: NORMALT GARN.


På Österlens museum i Simrishamn tittade vi på turkiska strumpor. Vackra men stickiga och enormt hårt stickade. Efter det besöket fick vi en fantastisk middag i Kivik.


En halv dag broderade jag på stickat. Visserligen har jag gjort det tidigare men man lär sig alltid något nytt. Det tar tid att brodera och man hinner inte så mycket på några timmar.


En del av oss har också tittat på gamla strumpor. De vita var vackrast men blev inte så bra på bild. Vi fick lära oss hur man ska räkna ut storleken på en strumpa.

Ett stort TACK till alla som kom med kaffekorgar, alla trevliga stickerskor (var är stickande män?), arrangörer och övriga. Var och om det blir någon stämma nästa år vet ingen just nu.

Varför? Till sist går väl många tankar till alla i Norge. De noska deltagarna åkte hem till ett land i sorg.

18 juli 2011

Steekar


Hela koftan är stickad runt utom ärmkullen som är stickad fram och tillbaka. För att kunna klippa upp och få snyggt på insidan (och hållbart) behövs minst 8 maskor extra att klippa i. Jag stickar mina steekar randiga, jag tycker det är det lättare att se var man ska virka och klippa då. Förr om åren sydde jag först på symaskin innan jag klippte, men det blir inte lika snyggt på insidan.

17 juli 2011

Inga spännen


Nu är den klar. Många timmar tog det att sy på band, sticka kanter och sy i blixtlås.


Jag fick tag på guldspännen men eftersom koftan är ganska liten blev det bättre med blixtlås. Det fanns ett alldeles perfekt blixtlås i rätt längd och färg hemma i en låda.

Har idag varit på loppis och köpt ett vackert band som nog blir nästa inspiration att sätta på en kofta. Just nu har jag några dagar bara för mig själv och kan ta fram garn och annat utan att någon tycker att det ligger ivägen.

15 juli 2011

Gult är inte fult


Jag gillar verkligen de här vantarna. Gult är kanske inte min favoritfärg men vantarna är inspirerade av en gammal kyrkomålning i just dessa färger: gult, brunt, vitt och svart.


Det var lite knepigt att sticka in det svarta motivet på en tvåfärgad bakgrund. Men det blir snyggare än att brodera med maskstygn som är ett alternativ.


Ni missar väl inte utställningen i Allerums kyrka? Vissa delar av Sverige har lite mindre bra uppkopplingar till nätet. Då får man mycket tid att sticka. Återkommer med mera vad det blivit den senaste veckan.

7 juli 2011

Bröllopsklockor


Häromdagen frågade en vän: Hur går det med Wedding Belle? Då gick det inte alls. Men när någon frågar så tar jag genast fram projektet och tittar på det en stund och sätter igång. Omstart alltså. Efter en hel dags stickande och funderande hur få till ökningar, minskningar och storlek ser det ut så här. För inte har jag samma masktäthet och originalgarn. För att få det som jag vill ha det gäller det att räkna, mäta och mäta och räkna igen. Trä i en extra rundsticka och prova, då och då.


Så här ser koftan ut i boken där mönstret finns. Läs mer här. Om jag gör någon spets till ärmarna återstår att se. Lösa muddar kanske är bättre än en fastsydd spets. Band till framkanterna har jag, men var får man tag i guldfärgade spännen?

2 juli 2011

Sommarutställning


Den här tröjan har jag INTE stickat. Jag har lånat bilden från Kajsasticks. I sommar visar hon stickade plagg i Allerums kyrka, Skåne. Tyvärr kommer jag själv inte att komma dit och titta men ni som har möjlighet att göra det kommer att få se många fina stickade plagg inspirerade av medeltida kyrkomålningar. Läs mer här.

1 juli 2011

Nu är det slutletat


Nu kan jag hitta min cykel mycket snabbare när den står på en större parkering med många cyklar. Jag har satt fast en massa virkade blommor på cykelkorgen.


Innan jag klipper upp en kofta drar jag ut alla trådar på rätsidan. Då vet jag att alla kommer med i symaskinssömmen eller när jag virkar. Koftan är nu klippt och jag har plockat upp för ärmarna som stickas uppifrån. Det blir mycket kofta i knät och mycket snurrande i värmen som kanske minskar de närmaste dagarna.