29 augusti 2010

Kungen är klar

Nu är kungen klar efter ca 120 timmars stickande och fästande av alla trådar. Han har varit på Stadsskogens dag och övervakat att allt gick bra. Alltså, jag har stått och gjort reklam för Slöjdklubben och Hemslöjden iklädd min nya tröja. Det var ett bra val eftersom det inte var speciellt varmt. Mycket folk kom förbi och de som ville fick göra en knappsnurra. Trött efter en dag ute i friska luften blir det soffhörnet resten av kvällen med en ny eller gammal stickning-ni får väl se vad det blir så småningom.

26 augusti 2010

På pumpen

Igår under strilande regn fick jag punktering på cykeln. Jag kom hem men det var inte mycket luft kvar den sista biten. Nu på morgonen när jag skulle fixat det fanns det ingen pump. Efter att ha letat en halvtimme gick jag en promenad till närmaste affär. Som tur är det inte så långt och dessutom en stormarknad med allt man behöver (och inte behöver). Nu finns det en ny cykelpump och det lilla, lilla hålet är lagat.

Här är mina nya mumintroll framför traven med ny-gamla böcker.

Någon gång kommer de nog till användning.

25 augusti 2010

Framåt

Halskanten är färdig. Kanske gör jag den dubbel som på mönstret. Kanske inte.

Nertill på första ärmen återstår bara kanten. Eftersom jag var lite justerad i armen efter ett besök hos husläkaren så tog jag det lugnt hela helgen. Det blev många timmar med Henrik i knät. Han tar stor plats nu när armarna stickas, uppifrån och ner.
Ett loppisbesök resulterade i 13 gamla (några hade jag sen tidigare) märkböcker, 5 kr styck var ett bra pris. Köpte också tre mumintroll som kan vara bra att ha.

21 augusti 2010

Färdigsteek(t)

Eller nu är det klippt

Här är det virkat runt klippmaskorna. Nu är det bara att sätta i

.....saxen och klippa!

Livet går nu vidare med halskant och ärmar.

18 augusti 2010

Bakgrund

Så här ser det kanske ut där det stickas mycket vackert västerut. Jag har inte varit där så jag får nöja mig med en bakgrundsbild. Håll till godo alla glada nu när höstmörket kommer och man kan krypa upp i soffhörnet och sticka.

16 augusti 2010

Söndag i Linnéträdgården

Igår var det 1700-talsfest i Linnéträdgården för andra året. Precis som förra året var det en mycket trevlig tillställning. Vi i Hemslöjdsförbundet visade slöjd av lite olika slag, mest mjuk slöjd. Om man ville kunde man prova att göra en snodd på en enkel påtdocka.

Två duktiga flickor höll på en lång stund med sina snoddar. Bra jobbat.
Här kan du läsa mer om festen.

13 augusti 2010

Svävande vantar

Första dagen på Stickstämman stickade jag vantar. Vi hade fått läxa att sticka mudden innan vi kom dit. Vantarna är stickade med Karisma Classic på stickor nr 3. Jag är inte så förtjust i superwash ull. Oftast stickar jag mina vantar på finare stickor och tunnare garn men för att komma lite fortare fram på en halvdagskurs var det bra med lite större stickor. En vante blev färdig på Väddö, den andra har jag stickat klart hemma.

Märklig upptäckt: Om bilden tas med föremålet liggande på diskbänken ser det ut som det svävar i luften.

Vi kursdeltagare leddes av Annemor Sundbö. Hon har översatt den här boken till norska och berättade om vantar medan vi stickade. Mönstret till vantarna finns i boken.

11 augusti 2010

Bråkstakar

Igår kom 150 utländska studenter till Disagården för att få lite svensk kulturhistoria. De fick prova att bereda sitt eget lin. Ljudet från bråkan var öronbedövande och det var tur att vi kunde vara utomhus.

Av sitt eget bråkade, skäktade och häklade lin (eller ta av det lin som redan var klart) fick de sen göra en lite ängel. Många glada miner sågs under dagen trots att solen inte ville titta fram.

En annan bråkstake eller kanske mer elak och maktgalen var Henrik VIII. Kanske var det därför som jag missade lite när några maskor skulle sättas på en tråd vid ärmhåls-steeken. Så det blev till att riva upp några timmars jobb och rätta till det lilla men retsamma felet.

9 augusti 2010

Stickstämma 2010

Sista dagen ägnades åt att sticka magiskt. Det blev en liten katt och en tiger. En helg utan hungriga tonåringar blev en stund för mig själv. Visserligen omgiven av massor trevliga stickande personer. Säkert var det fler än jag som somnade fort väl hemkommen efter några intensiva dagar.
På Väddö möttes vi av frusna stolpar lite här och var.

Ankomstdagen ägnade jag mig åt att sticka Selbuvantar. Det här är inte min vante utan en av Annemors "lump"vantar. Massor av vantar fanns att titta på men den bilden blev tyvärr suddig.
Här kan ni se vad som fanns.
Lusekoftan från Setesdal har broderier som sys med ullgarn på kläde innan klädet kantar tröjan. Vi sydde en litet prov som kan användas till en nåldyna.
Marknad med garn och böcker. Visst är det redan trångt i bokhyllan men det går nog att få plats. Får väl plocka bort några mindre lästa stickböcker för att få plats med de nya.

Jag har sagt att det sista jag ska sticka är en disktrasa. Och så blev det. Det sista jag stickade på stämman var en trasa av lingarn.
Tack alla trevliga deltagare, arrangörer och kursledare för en välordnad stämma med god mat, härlig stickglädje, båtfärd och föredrag.

Om några dagar är sommarlovet slut men innan dess ska jag planera nya projekt och sticka lite (mycket).

Till er alla som var där: Vi sågs!

5 augusti 2010

Mot Väddö

Nu åker jag till Väddö på Stickstämma. Vi ses.

1 augusti 2010

Det finns garn på Öland!

Långe Jan med omgivning bjöd på solsken och fåglar. Veckans varmaste dag.

Vid Ottenby såg vi denna fjäril, Amiral.

Under veckan på Öland blev det besök på flera kända sevärdheter: Långe Erik, Eketorps borg, Solliden och Borgholms slottsruin. I ruinen fanns en utställning med elevarbeten (Capella). Kanske vill fåglar ha virkade holkar?

Ibland fick jag vänta på att övriga familjen skulle titta klart. Då var det bra att ha en stickning att ta fram. Mönstret från sjalen ska nu användas på en kofta.

Självklart fick jag lite tid att kolla garn hos Ullcentrum. Några härvor fick följa med hem. Som vanligt var det svårt att välja men dessa blev det till slut. Ännu återstår det några veckor av sommarlovet med bland annat Stickstämma på Väddö. Till alla som kommer dit: Vi ses!