30 april 2013

En katt


En vårkatt kommer med lite garngodis.

29 april 2013

Blått och vitt


Nu har jag nått till ärmhålssteeken. Vips så ökade maskantalet med 18 maskor. Nästa mål att se fram mot är halsens avmaskning och steek. Dit är det ca 15 cm. Då minskar äntligen varvets maskor. Traditionella tröjor från Shetland och Guernsey stickas med ärmar uppifrån och ner. Hur har man gjort i Estland?

27 april 2013

Cecilia


Muddar Cecilia. Lite trixiga att sticka. Lite omnystning av garnet för att få ungefär lika färgskiftningar på båda muddarna. Mönstret finns att köpa på Ravelry.


23 april 2013

Sticka runt


Fingervantarna matchar tröjan.


Inspirerad av Sannstick har jag också stickat en färgcirkel. Fick leta lite efter bra färger. Kan vara bra att ha nån gång.

21 april 2013

Tillbaka till 20-talet


En mössa med inspiration från 20-talet. Svart angora med kant i cotton-viscos. Stickade veck i nacken och en I-snodds rosett. Blomma och blad av kid-silk och glittergarn.

20 april 2013

Framåt


Våren och min tröja går framåt. Vattnet forsar fram i ån och varven på tröjan tar sin tid. 340 maskor med två färger ökar inte så fort.

18 april 2013

Pingvinstickning


Jag stickar inte en pingvin. Han är med bara som stickmarkör vid varvskarven. 340 maskor Kihnutröja tar sin tid att komma runt.


15 april 2013

Alva


Nu finns mönstret till halvvanten Alva på Ravelry. Än är det lite småkallt på mornarna så det kan behövas nåt på händerna. Och fingrarna är fria att använda till mobiler och annat.

13 april 2013

Yllebroderi

Idag har jag haft kurs i yllebroderi. Här är några exempel på sånt som deltagarna har fått se för att komma igång.
 
 
Armband


Skånskt yllebroderi
 


Nåldynor och mudd
 

 
Början till en kudde

10 april 2013

Stickcafé


Igår var det Helt hundra- stickcafé på Facebook. Idag är det stickcafé hos Vuxenskolan, Uppsala med garnloppis. Tjohej!

7 april 2013

Kanter


Det stora klippet.


Plocka upp och sticka kant.
 

När kanten är klar sys steekmaskorna ner med kaststygn.
 


Nu har det blivit muddar. Alla är stickade efter samma mönster men med olika garner och färger.

5 april 2013

Klipp en steek

 En liten bildserie hur man kan klippa en steek.
 
 
Här är det totalt 8 maskor som stickats extra för att klippas i. De två i mitten (ljusa) stickas med samma färg för att lättare se var man ska klippa. På vardera sidan om de 8 klippmaskorna finns en kantmaska (ljus) som stickats med bottenfärg och som det senare ska plockas upp maskor till kant innanför. I mitten ska det klippas.


Linjerna visar var det ska vikas och virkas. En halv maska från den ljusa och en halv maska från den mörka randen ska användas. 


Virka 3-5 lm med passande färg, gärna bottenfärgen. Här är det virkat med grönt för att det ska bli lättare att se. Vik steeken i en av linjerna i föregående bild. Fäst garnet med 1 sm i kanten och virka sedan 1 sm i varje varv hela steeken. Virka sett från mitten, där det ska klippas. Avsluta med några lm.


Virka likadant på den andra sidan. Då ska det se ut som bilden nedan.


Nu är det en maska i mitten kvar. Klipp i mittmaskan mellan det virkade. Om det är stickat med ett lite stickigare garn kommer det inte att vara några problem att maskorna löper iväg.


Om det ska klippas vid en varvskarv, t ex mitt fram på en kofta, kan man innan man virkar dra fram alla trådändar till rätsidan i mitten av steeken. När man sen klipper kommer alla trådar att klippas av och ingen blir kvar som behöver fästas.

 
Klipp upp.
Fortsättning med kanter följer....
Lycka till så länge.

2 april 2013

Vårkofta med lyft


Med inspiration från förr stickar jag på en kofta i flammigt garn och lyfta maskor. Det stickade blir lite mindre randigt när vissa maskor lyfts. Våren tar tid på sig så det kan nog behövas en yllekofta än ett tag. Snart återstår bara framstyckena.