26 februari 2012

Färgfrossa


Solen skiner (borde nog tvätta fönster när det blir varmare), snön är nästan borta (kommer säkert lite mer) och inne finns massor av garn (blir säkert också mer) i glada färger som väntar på att stickas till något. Inspirerad av Muhus knalligt rosa och orange har jag tagit fram miniräknaren och räknat lite på en ny kofta. Jag gillar att det är färg på våren och sommarens mode (det syns i butikerna). Man blir glad av andra färger än svart och grått. Massor av vinterns ytterplagg är svarta (eller någon annan mörk färg). Handen på hjärtat vilken färg har din vinterjacka? Min är starkt lila!

22 februari 2012

Roositud


Det bästa med mönstret är att det står att när man har fäst all trådar ska man belöna sig med en god chokladbit! Mönster finns här (på svenska). Kusiner till Maja finns här.
Vantarna är lite stora, borde att bytt till mindre stickor, men eftersom jag har ganska stora händer så är det OK. Är insnöad på Muhu-färger, orange och knallrosa just nu.


Trådkaos på avigsidan innan fästandet började. På den andra vanten räknade jag ut hur man kan minska ner mängden att fästa. Nu väntar korvmojjen i Knivsta.

20 februari 2012

Oj då


Oj, jag missade att det förra inlägget var nr 500 (sen starten för 3 år sen). Tänk vad tiden går. Helgen gick också fort. Syfestival med massor av folk och möjlighet till inköp. En del av mina inhandlade varor: En STOR och tung bok (2,5 kg!) om textila traditioner ifrån Muhu i Estland, wow vilken bok!, lite Jämtlandsull, isländskt 1-trådigt garn, Muhugarn (orange-rosa från ullcentrum alltså) mm.
Många besökare vid Stickas monter och vid workshopbordet.Här finns beskrivningar till det vi provade på: snoddar, flätor, början, slut och hjärtan. Tack alla trevliga som var där, det är mötena med er som gör det så kul att vara med och hjälpa till.
Nu ska jag vila upp mig under sportlovet med nya planeringar och massor av stickning.

16 februari 2012

Nya modeller

Jag har gjort flera nya modeller till olika företag som medverkar på syfestivalen nu i helgen.
En sjal och ett par vantar i Jämtlandsull till Yll&Tyll. Vantarna finns i både dam och herrstorlek.


En halssnodd till Ullomera. Stickad i ett mjukt merinogarn.


Nu kan Garngalleriets vante Hedvig även stickas i Rauma Finull.


Själv ska jag har workshop i instickning av kablar och stickhjälp. Vi ses!

12 februari 2012

Alla hjärtans dag


Om två dagar är det Alla hjärtans dag. Igår kväll började jag virka några hjärtan. Tog de garner som låg närmast (tog fram mer garn efter en stund). Det blev början på massor av hjärtan, 49 st. Ett hjärta av varje färg jag har av Rauma Finull, det finns lika många färger till som jag inte har. Min färgkarta är på villovägar och nu kan jag lätt se vad som finns att välja på hos mig. Det gick rasande fort att virka ett hjärta. Hur man gör finns här.


Igår var jag i Hemslöjdens lokal. Dit kom det många för att titta på alla löv. Flera tog lång tid på sig att titta noga. Här kan du läsa mer om löven. Det kom även lövmakare från annat håll för att titta. Kul. Utställningen visas fredagar och lördagar hela februari.

10 februari 2012

Mini-vantar


Lite pilligt att sticka dessa vantar. Stickor nr 1,25. Mönster finns i boken Latvian Mittens av Lizbeth Upitis. Det finns väl ingen egentilig användning för dom men med en säkerhetsnål så går de att använda som brosch. Idag är det kallt och all rimfrost är vacker att titta på. Men det behövs större vantar än dessa för att inte frysa. Vantarna är ca 7 cm långa och 3 cm breda.

5 februari 2012

Månadens bok, februari 2012


The Art of Fair Isle Knitting av Ann Feitelson får bli februari månads bok. Boken är utgiven 1996 och innehåller teknik, historia, mönster och hur man ska tänka vid val av färger. Historiedelen är på nästan 50 sidor och med många bilder. De mönster som finns är klassiska i modellen, koftor, tröjor, vantar och mössor. Många bilder på hur det kan bli vid val av olika färger men samma mönster. Min bok är inbunden men det verkar som att den nu säljs som häftad. Håller kanske inte lika bra men är lite billigare, pris idag 170-190 kr.

3 februari 2012

Kallt


Det är kallt ute och inne: - 11° resp 17,3°. Tur att det finns massor av varma ylleplagg i skåp och lådor. En sjal är färdigstickad: en tråd Noro Sekku och en tråd BC baby-alpacka. Slätstickad med en liten virkad uddkant.
Igår var det pressvisning av löv. Läs mer här. Där kommer flera lövmakare att berätta om sitt löv den närmsta tiden. Nu finns även löven på UNT24, Sjuttio jättelika löv.