20 september 2009

Kavelfrans

Här kommer en beskrivning på hur man kan göra kavelfrans. Det finns flera olika sätt, det här tycker jag är enkelt och bra.

Som kavel använder jag spännband från paket. Det här är 11 mm brett. En tunn virknål, Boye 1 och tunt ullgarn. Om garnet till fransen är tjockt kan man virka med ett tunnare garn än fransgarnet.
Linda garnet runt kaveln OCH virknålen. Linda 3-4 varv.

Virka en fm runt de lindade varven. Fortsätt att linda och virka till önskad längd. Spännbandet ska vara längre än den färdiga fransens längd. Tryck ihop fransen på spännbandet så blir den tät när den sys fast.

Om man vill kan fransen göras tvåfärgad. Linda med en färg och virka med den andra och sedan växla färger.

Ta av garnet så det räcker att sy fast med. Sy fast med kaststygn medan fransen sitter kvar på bandet, det är mycket lättare än att ta loss fransen först.

När fransen är fastsydd klipps den upp längs kanten.

Man kan med fördel göra flera band med frans och sy fast. När fransen är uppklippt ångas den fluffig och fin över kokande vatten. Fransen på muddarna är gjord av flerfärgat sockgarn.

10 kommentarer:

Skarvtjärns Greta sa...

Tusen tack

Sunna sa...

Aha, var det inte värre? kan man inte plocka upp maskor från kanten sen och påbörja stickningen därifrån? det här ska läggas i min önskelista. Må gott

teresa sa...

Tack för den exemplariska genomgången. (ps. Nu har vi gjort matsedel för nästa vecka...)

Annika sa...

Ja det är riktigt snyggt med kavelfrans.... har en smaaal kavel att knyta runt... har hört att den var ovanlig så man får va rädd om den.... dina blev ju jättesnygga... o rosor ska det bli här med.... bara löven blir liiite gulare..:) ska samla klubben te helgen med mammor o göra massor av rosor.... funderar på att låta dom göra en krans av dom..... här har det blivit en del UFOn nu som jag måste ta tag i.... suck.... Ha en skön vecka... Kram Annika

miaring sa...

Ååååååh, vilka fina vantar...jag ska också brodera på mina tovade vantar och dina ger verkligen inspiration. Har du möjligtvis något bra tips hur man lägger upp en stickning med två färger? Som kan användas att få en snygg kant på vantar? Kram Mia

Mia stickar sa...

Tack för tipset!

Hemskapat sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Rät&Avig sa...

Tack för tipset! Ska jag testa på nåt lämpligt...
Ann-Britt

Anmaja/Lussekatt sa...

Åh tack för en bra beskrivning, ser inte så svårt ut att göra och blir underbart fint!

Anonym sa...

Hej
Har varit in och tittat på hur man gör en enkel kavelfrans, mycket bra oc lätt beskrivning. Kommer att gå in fler gånger och titta såg intressant ut.
www.isidesign.se
Inger