30 mars 2009

Mera muddar åt folket


En mudd till av aprilmönstret. De vita ska min mammma få, hon fryser om händerna när hon läser. Den här mudden är stickad av Mysa, ull/apacka, inköpt på rea i Kilafors sommaren 2007.
Mudden blir bra om man stickar efter beskrivningen och byter till stickor nr 3. Sonen kom just hem, de fick en håltmme, han sa att muddar är bra. Han har en mudd på höger hand när han sitter vid datorn. Jag kanske ska sticka en musmudd åt honom?

29 mars 2009

Boomerang?


Det här är inte en boomerang utan kragen till Katherine Howard. Det första framstycket är klart och det andra är på god väg. Sen ska jag fundera på knappar och eventuella extra dekorationer.

På mönstret finns noppor och flera instickade rutor som jag har valt bort. Kanske blir det något broderi i rutorna, kanske inte. Jag har tittat i en bok med bilder på kläder från 1600-talet och där kan man se att det var vanligt med överdekorerade plagg bland den välbärgade adeln.

27 mars 2009

I väntan på våren


Igår gjorde vi blommor av tyg och papper. Bladen är helt enkelt en fjäder. Snabbt och lätt och påskigt utseende. Här är en trevlig blogg om slöjd. Just nu kan man vinna trevliga saker där: muddar, halsband eller en receptbok.

26 mars 2009

Vår och kakor


Våren har kommit av sig lite. I förrgår fanns i alla fall dennna lilla stackars Tussilago i dikeskanten. Nu får den vänta på sällskap ett tag verkar det som.

Igår var det stickcafé nere på stan. Kul att mitt tips till Novisen handarbetar om att sticka med oss när hon var i stan blev bra. I dag är det slöjdcafé på biblioteket och eftersom dagens tidning skrev det allra överst på sin tipssida, Guiden torsdag så har jag bakat kolakakor nu på morgonen. Nu måste jag fortsätta att sy på en klänning som ska vara klar till nästa helg.

22 mars 2009

Äggfärg och påsk


Titta in på en trevlig blogg, Bohusstickan. Där kan du vinna äggfärg och garn. Här i Uppsala har vi inte några vårblommor än så det blir en bild på en virkad blomma. Blomman sitter på locket till en glasburk och det är tänkt att burken ska innehålla påskgodis

Läsarvantar


April månads vantar i Stickameras pulsklubb är Susie´s Reading mitts. Efter att ha tittat efter på Ravelry vilket garn de var stickade i kom jag på att jag hade vitt ull/angoragarn från Dalboangora. Garnet köpte jag i Mariestad för några år sedan, mest för att det var klappvänligt. Nu har det blivit muddar. Jag stickade med mindre stickor, nr 3, än vad som stod i beskrivningen. Det gick fort och lätt att sticka de här muddarna. Jag minskade några maskor efter 5 cm för att de skulle sitta åt mer vid handleden. Boken, som har legat bredvid sängen en tid är ett lån från sonen. Den ingår i en serie och handlar om Japan på medeltiden, historien om klanen Otori.

19 mars 2009

Trillingar


Födda ur samma garnnystan, Noro-Sock, blev det olika varianter beroende på var i nystan jag började. Halvvantarna är till Yll&Tyll, därför finns det bara en av varje mönster.


Två små prover blir en sjal så småningom. Det gäller att få omslag och ihoptagningar att stämma så det blir rätt form. Garnet är från Färgkraft, bronsglöd.

18 mars 2009

Ledig dag

Efter att ha jobbat en dag mer än jag brukar denna vecka ( studiedag ) ska det bli skönt att vara ledig i morgon. I dag har jag visat en kompis hur mycket det finns att bli inspirerad av på Ravelry. Speciellt när man är ny tar det många timmar från sticktiden att titta på vad sticktokiga personer runt om i världen håller på med. Efter ett besök på Yll&Tyll ( inget garn hoppade ner i min väska ) får man nya idéer inför våren och sommaren. Jag är inte så förtjust i att sticka i bomullsgarn och lin, men det går ju att byta till ullgarn ( det kanske blir en kall sommar..). Här finns det något för er som gillar choklad ( och garn ).

14 mars 2009

Det går framåt


Nu är bakstycket till Katherine Howard färdigt. Nu återstår en ärm och framstyckena, som är delvis påbörjade. Idag väntar slöjdstuga på Hemslöjden och återträff med deltagare från höstens stickkurs. På kusrsen stickades det med inspiration från olika delar av världen.

13 mars 2009

Funderingar


Nu ska jag vila en stund och fundera på vad jag vill sticka av mitt jeansgarn, köpt på loppis för några år sedan. Billigt, 5 kr för 50 g. Jag har stickat två provlappar och tvättat den ena. Den krympte bara lite, inte så mycket som Rowans jeansgarn som jag har stickat några koftor av tidigare. Jag har ingen aning om vad det är för garn mer än att det har tyskt ursprung enl banderollen-Indigo från Zwerger. Flätor brukar bli bra i jeansgarn, så jag ska titta lite i några böcker med flätor. Jag tycker mycket om Elsebeth Lavolds vikingaflätor men jag tror att jag redan har stickat nästan alla hennes flätor. Det finns ca 700 g så det kanske bara räcker till något kortärmat. Jag får väl frångå min vana att börja med ärmarna och sticka fram och bakstyckena först så ser jag hur långt garnet räcker. Puh vad långt detta blev.......

10 mars 2009

Två polka muddar

Nu är båda muddarna klara. Jag är nöjd med Noro-sock i muddarna, annars är jag inte så förtjust i garnets kvalitet. Färgen är dock väldigt snygg. Jag gjorde några ändringar, se förra inlägget. Mina elever frågade hur lång tid det tog att sticka. En eftermiddag+en kväll framför TV:n med hockey och bandy. Sirius vann över Edsbyn!

9 mars 2009

Polka-Dot-Mitts


Nu har jag stickat en mudd av stickameras mars-mudd i Pulsklubben. Den blev bra efter att jag stickat lite längre resår och en rad extra med prickar innan tumhålet. Garnet är Noro-sockgarn, både i bottenfärg och mönsterfärg. Det är alltså garn från samma nystan. Jag har börjat på olika ställen av nystanet. Slutresultatet påminner om Kaffe Fasetts mönster och sätt att sticka. I mönstret används alpacka men jag gillar inte att flerfärgssticka i alpacka så jag tittade bland mina garner och valde Noro-sock i stället. Nu återstår bara att sticka mudd nr 2.

8 mars 2009

Sydda vantar

Det här ska bli sydda och broderade vantar. Efter en kväll och en dag på kurs är innervanten av fårskinn klar. Yttervanten av kläde har tummarna klara och lite broderi med flätsöm runt tumhålet.

Det återstår nu att tänka ut hur resten av broderiet på vanten ska se ut. Det är hårt att sy i fårskinn så nu när den delen är avklarad blir det lättare att sy, ylletyget kräver inga hårda drag med nålen. Jag broderar med knapphålssilke för det ger en vacker glans åt broderiet. De svarta vantarna är gamla och broderade med tunt silke. (Inte tillvekade av mig)

5 mars 2009

Nya färger


Igår kom det garnprover från Jamieson´s. Mer än 100 olika färger att titta på och gotta sig åt. Det krävs mycket planering innan jag vet vad jag vill ha.

Idag måste jag sy på en sidenjacka åt en god vän. Den har vilat ett tag medan ryggen blev bättre. Ute faller det massor av blöt snö, det behövs inget mer av den varan nu tycker jag.

2 mars 2009

Pås-k-risOm några veckor ska jag ha work-shop och göra pappersblommor att sätta i påskriset. Eftersom jag inte har något ris fick jag ta en orkidé i stället.


Inför kvällens stickcafé har jag rensat lite bland mina garner. Det blev en massa påsar att ta med till vad jag hoppas garnsugna stickvänner.

1 mars 2009

Det går framåt


Efter en tidig morgon för att se starten på Vasaloppet har jag nu hunnit en bra bit till på min vintagejumper. Min man stretar väl på där ute mellan Sälen och Mora, jag avundas honom inte.

En påse till av garn från byteskompis (det svarta, oblekt hade jag hemma). Påsen är virkad av Garnstudios lingarn. Den stickade delen har fått pärlor. Jag blev riktigt nöjd med den här påsen.

Det blir mest bilder än så länge. Jag tycker att det är lättast så. kanske blir det mer text längre fram.