28 februari 2010

Knapp målgång

Det gällde att bli klar innan OS är över. Visserligen var det tjockt garn och stickor nr 6 men det tar ändå en stund att bli färdig. Min garnaffär fick in extra garn med rätt färgbad väldigt passande så jag inte snubblade på mållinjen pga garnbrist.
I koftan finns 11 olika knappar, 6 st knäpps, övriga är bara dekoration. En karta med olika knappar inköpt på någon mässa gav idén till att sy i olika knappar i koftan som från början skulle få lite broderi. Nu blev det inget sådant men det kanske blir ändring på det senare.

Nu är sportlovet och OS snart slut och vanliga dagar väntar. Nya stickidéer har dykt upp och garn är framletat ur gömmorna. Tänk att det fanns rött, grönt och svart garn av precis rätt kvalitet här hemma.... någon måste ha köpt det åt mig för att det kan vara bra att ha...

26 februari 2010

Kanter med klipp

Framstycke på bohuskoftan "Gröna ängen". För att dölja kanten med massor av trådar så att insidan blev snygg stickade jag 4 extra maskor som sömsmån. När kanten är fastsydd sys den extra biten ner över den "fula" kanten. Se bilden nedan.

Bohuskoftan "Guld" skulle stickas fram och tillbaka, men eftersom jag är lite lat stickade jag runt och klippte upp. Här var det alltså fula klippkanter som måste döljas.

Här är insidan med extra maskorna nersydda över klippkanten. Detta inlägg har jag gjort för att hjälpa Med Pinner och er andra som vill göra en snygg baksida.

25 februari 2010

Hjälp till Haiti

Ett projekt till under OS. Hittade Ada på Ravelry. Mönstret är gratis men man måste på något sätt hjälpa de jordbävningsdrabbade i Haiti. Ada får säljas och pengarna ska vidare till Haiti. Än så länge bor hon hos mig och troligen trivs hon med sina mussläktingar så det får nog bli en slant till någon hjälporganisation.

24 februari 2010

OS-projekt

Mitt OS-projekt, en kofta av Viking Eko-ull, behövde mer garn. Tur att det fanns att få tag på här. Fram och bakstycket är klara likaså ärmarna. Nu återstår "bara" nederdelen som drar mer garn än övre delen. Idag väntar sportlovs aktivitet på biblioteket: Virka amigurumi med barn.
Igår hjälpte jag en behövande mössvirkare. Garnaffärerna har inte bara garnbrist utan det är även slut på virknålar. Jag har inte användning för mer än 1 nr 7 så nu kan fler få sina OS-mössor. Lycka till Karin med dina mössor.

22 februari 2010

Hockey, mössa och kofta

Vad gör man tidigt en måndagmorgon när man är ledig? Jo det är ju hockey på TV, Tre Kronor mot Finland, så jag gick upp tidigt för att titta. Nu blev inte matchen så väldigt spännande, Sverige vann ganska enkelt. Under matchen hann jag läsa tidningen (UNT), Kajan i dagens tidning hade rubriken:

Stickade OS-mössan gör otippad succé - Den är i alla fall snyggare än OS-ringarna man får under ögonen efter en veckas tittande.

Har inte tidningen, som förra lördagen hade mönstret, koll på att mössan är VIRKAD!

Den grå koftan går fort att sticka. Det tar däremot lång tid att spänna upp alla delar innan monteringen kan börja. Det är inte bara sjalar som behöver blockas.

Trots en hel del trassel både till och hem från Syfestivalen i fredags var det trevligt med ett besök. Träffade flera bekanta och inhandlade bara lite: garn till en kofta från Solkusten, några tyger och en quiltbok.

20 februari 2010

Virkad OS-mössa, beskrivning

Läste i tidningen nu på morgonen att det är svårt att få tag i garn till OS-mössan. Om man inte har tjockt garn kan ett tunnare garn användas dubbelt eller tredubbelt, mitt blå är tre trådar Baby-Ekoull. På radion var det också ett inslag om mössan. Jag har virkat min tredje mössa, den åker till USA i morgon på huvudet på sonen. Mina första två mössor virkades med fm. Originalet är nog virkad med stolpar eller halvstolpar. Nr 3 är virkad med halvstolpar. Originalet är fodrad med fleece på insidan av nederkanten ca 7 cm. Detta för att mössan ska hålla formen bättre och som skydd mot blåst.
Så här virkade jag denna mössa: Garn: Eskimo, virknål nr 7. 11 hst = 10 cm. Virka hst med nedtag genom 2 maskbågar, börja alla varv med 2 lm och sluta med en sm i andra lm.
Virka 2 lm med gult
  1. 8 hst i första lm
  2. 16 hst = öka i varje m
  3. 24 hst = öka i varannan m
  4. 36 hst = öka i varannan m
  5. 48 hst = öka i var 3:e m
  6. 50 hst, öka 2 ggr under varvet
  7. 50 hst
  8. 60 hst = öka i var 5:e m
  9. 62 hst = öka 2 m under varvet, här kan man öka mer eller inte alls för önskad storlek.
  10. fortsätt virka utan ökningar efter randningen.
  11. sista varvet virkas med fm

Randning: 4 v gult, 2 v vitt, 1 v svart, 4 v blått, 4 v gult, 1 v svart, 1 v vitt, 4 v blått+ 1 v fm

Prova medan du virkar att mössan blir lagom.

18 februari 2010

Snett och vint

Min bok har anlänt och ett nystan är uppstickat, men det hela ser lite mystiskt ut. Hela stickningen drar snett! Entrådiga garner kan göra det men det här, nya Nepal borde inte göra det. Min kompis som stickar slätstickning går det bra för så det är förmodligen mosstickningen som förstör detta. Det får bli något annat av garnet och västen får vänta.

En arbetskamrat ville ha en OS-mössa, tur att dom går fort att virka. Jag håller på med en till, mina färdiga är virkade med fastamaskor men orginalet är nog gjord med halvstolpar.
I morgon väntar syfestivalen i Älvsjö men först sista arbetsdagen innan sportlovet.

15 februari 2010

Var är min flätsticka??

Är det fler än jag som ofta undrar var är min flätsticka? Jag gillar flätstickan som är böjd på mitten bäst men när stickningen ska tas med är det lätt att den försvinner eller blir kvar hemma. Detta hände för något år sedan. Vad gör man då? Jo jag tog en stor stoppnål och för att den inte skulle tappas bort trädde jag i en tråd och knöt fast den i stickningen. På bilden är det en specialnål för stickat som finns att köpa i garnaffärer. När stickningen har ökat i storlek flyttas tråden. Arbetet ovan är början på en kofta av Viking Eko-ull, vinst från SYTYCK.

Färdiga OS-vantar. Jag är inte riktigt nöjd med mönstret på insidan men ovansidan får duga.

14 februari 2010

OS-mössa

I gårdagens tidning, Upsala Nya Tidning, fanns beskrivning (från Trassel) på en OS-mössa virkad i Eskimo. Med tjockt garn och stor virknål går det väldigt fort att få mössan klar. Virkade också OS-ringarna och sydde på. En vante är färdig och min UFO-tröja, Turid är nästan klar. Om boken inte kommer måste jag fundera på något annat att sticka.

13 februari 2010

Nu är OS igång

Eftersom jag inte kan se reprisen av OS-invigningen, ska iväg och ha kurs i tvåändsstickning, var jag vaken i natt. Vantarna skulle bli grå och vita hade jag tänkt. Efter några varv ändrade jag mig och tog rött i stället för grått. Alla kanadensare kan känna sig hedrade. Jag väntar på bok med mönster till ett större projekt, Inggun av Elsebeth Lavold. Under tiden stickar jag vidare på dom nya vantarna.

10 februari 2010

Matchande mössa

Jag började med vantarna. Sen sa min mamma att jag hade en ful (enfärgad, vit, slätstickad) mössa, så då fick jag sticka en matchande mössa. Vilken tur att det fanns ett mössmönster i samma stil. Karin; möss och vantmönster skapade av Johanne Ländin.

Flera mössor och vantar finns hos Nysta.

En liten figur virkad av elev!

6 februari 2010

Vant-kant

Nu är det dags för mudd på vanten. Tanken är att man ska kunna välja själv hur mudden ska se ut. Jag har virkat en som ni får beskrivning på.


Om man vill kan man t ex sticka en resårmudd, virka flerfärgsvirkning eller kroka runt. Använd samma garn eller ta något annat passande.
Grön vante med mudden virkad med tre färger, två varv av varje.

Den filtade delen blir mycket varm och slitstark. Vanten går också utmärkt att brodera på. Om man vill ha en helt filtad vante kan man sticka rakt ca 8-10 cm innan tumkilen.
Ovan:vante med krage stickad av rester från bohuskoftan Gröna ängen.
Nedan: broderad vante.


Virkad kant: Jag virkade med Tove och virknål 2½. Virka 48 fm runt nederkanten.
OBS! Första stolpen ersätts av 3 lm på alla v.
v 1: *2 st, 1 lm, 2 st i samma maska = stolpgrupp, hoppa över 3 maskor, upprepa från* hela v, sluta med 1 sm i första st.
v 2-6: sm till stolpgruppens lm, virka sedan stolpgruppen runt lm, virka en st-grupp i varje lm och sluta med 1 sm i första st.
v 7: som varv 2 men istället för 1 lm virkas en picot mitt i st-gruppen: 3 lm, en sm i den första av lm.
Hoppas att ni nu är kreativa och skapar en personlig vante.
Något oklart? Fråga gärna.
Några tips: Tvätta och filta båda vantarna samtidigt. Ta en mindre virknål om det är svårt att virka runt kanten. Om du gör en stickad mudd plocka upp maskor med hjälp av en liten virknål.

4 februari 2010

Tjuvtitt

Liten titt om vad som kommer. Fortsättningen på födelsedagsvanten dyker upp under helgen.
Maria beskriver bra hur hon tvättade sina vantar, läs mer här.

1 februari 2010

Bara band behöver bifogas

Här är hela sjalen. Nu återstår bara att fläta band. Eftersom virkat blir stumt står sjalen upp vid halsen. Kanske syr jag några veck så den formar sig bättre. Det har tagit mer än 100 timmar att virka sjalen, det sista varvet med uddar runt hela sjalen tog tre timmar att få klart.

Nu ska jag fundera på vad jag ska sticka under OS.