28 maj 2009

Nya kläder efter gammal modell

Trollen har fått nystickade kläder. Det blev samma modell som de gamla som är både smutsiga och trasiga. Här är beskrivningen om någon vill sticka. Det ösregnar ute så det blev en lite dålig bild inomhus.

Kläderna passar trollen som är ca 8 cm.

Garn: mycket tunt ullgarn, stoppgarn, eller redgarn

Stickor nr 1,25

Byxor: Lägg upp 46 m. Sticka 2 cm slätst. Sticka 2 v resår 1r, 1a. Maska av. Virka en picotkant med virknål Boye 4 eller 5. Sy ihop till en rundel och fäst ihop benen med några kaststygn. Trä i tunn resårtråd upptill.

Överdel: Lägg upp 56 m. 2 v rätst. Sticka 6 v slätst. Nästa v: 1 r. 2 m tills = 38 m. Sticka 2 v. Ärmhålsv: 8 m, maska av 4 m, 14 m, maska av 4 m, 8 m. På nästa varv lägg upp 10 nya m vid varje ärmhål. Sticka 3 v. På nästa v: 2 m tills varvet ut. Maska av med ett r v från avigsidan. Sy ihop halva sömmen mitt bak, sy en knappträns och sy i en liten knapp eller pärla.
Det har blivit mycket smått stickat den senaste tiden. Nu ska jag försöka sticka färdigt några påbörjade koftor och tröjor.

25 maj 2009

Jag hittade...

Jag letade i helgen efter kläderna till mina troll, just de här kläderna. Idag när jag höll på och sorterade lådor hittade jag de gula byxorna som inte fanns bland trollen och övriga kläder. Kläderna stickade min mamma i mitten av 60-talet. Om det är någon som har mönstret skriv gärna en kommentar. Jag har mer än 40 troll (danska damtroll) och jag älskar mina troll. Till jul får de tomtekläder och till påsk blir några påskkärringar. Pippi finns också med bland trollen.

23 maj 2009

Måste det vara en rubrik ??


Jag har köpt en ny symaskin här, som kan mycket mer än min gamla. Det ska bli spännande när jag får brodertillsatsen nästa vecka. Till dess får jag öva på de nya finesserna som den nya maskinen har. Lite stickat och lite broderat den senaste tiden. Tvistsömsväskan går framåt. Det gröna som skymtar bredvid ska bli en kofta. Jag har ännu inte bestämt hur den ska se ut mer än att fram och bakstycket blir grönt med lite lila och rött i kanten. Garnet är Morjärvs 2-tr ullgarn.

21 maj 2009

Kunde inte låta bli

Det var svårt att låta bli att sticka fler möss. Jag är med i Fotbollsstickning och därför blev det en fotbollsmus, Zlatan. För att få på tröjan fick jag sprätta bort huvudet och sedan sy fast det igen. När jag var barn och vissa dockor skulle kläs på fick jag också ta bort huvudet innan det gick att klä dem. För övrigt virkar jag blomrutor och har börjat på en ny kofta. Koftan är än så länge inte så mycket att se så bilder kommer senare.

18 maj 2009

Städdag

Jag har städat och delat med mig av mina restgarner. Grisen i Säcken-bytet är postat.

Det lönar sig att dela med sig. Idag fick jag det här trevliga vykortet från Anna. Hon skickade det för att jag lärt henne att om man delar med sig får man något tillbaka. Jag fick ett kort. Tack Anna.Det här är bonaden med en dikt av Esias Tegnér. Bonaden kommer från en av min pappas mostrar. Den är väldigt blekt och just nu fungerar den som skydd för garnerna i en stor korg. Jag har städat en del av mina garnkorgar så nu har jag massor av nya idéer vad jag kan göra.

Jag hittade min sönderklippta frottéklänning från sent 60-tal. Den har blivit till en påse som vi har lagningsgrejor till cykeln i. Jag tänker sy en ny påse för den nuvarande är så smutsig.

16 maj 2009

Allihopa

Nu är alla möss som var med i beskrivningen färdiga. Jag tror jag tar en paus från att sticka fler, det blir troligen mer varianter senare, jag har massor av garn kvar och många idéer till andra sorters smågnagare. Det var svårt att få med alla på samma bild. Det blåste och solen sken på fel plats.
Här är alla riddare tillsammans, tappra och redo att försvara den kungliga familjen.

14 maj 2009

Glitter och glamour

En adelsdam i glitterkläder. Hon hör till en av mina favoritmöss. Det var hon inte från början men med minkpäls runt halsen blev damen riktigt söt. Jag hör just nu kortreprisen av andra semifinalens låtar. Många låter ganska lika, några är bra och en del är mindre bra. Vi får väl se hur det går för Norge ( om de går vidare ) och övriga på lördag.

13 maj 2009

Bonde med äpplen

Bonde eller som det står i beskrivningen, träl. Men jag tror inte att trälarna hade metallspänne. Nu återstår det några möss, två riddare och en adeldam. I korgen skulle musen ha röda stickade bär men jag tyckte det blev snyggare med nålfiltade gröna äpplen. Fnaset är en kryddnejlika så musen luktar jul.

11 maj 2009

Sköldpadda och blommor

Nu har jag virkat en sköldpadda från den nya boken Virka amigurumi. Läs mer om boken och alla söta figurer här. Jag har virkat amigurumisar tidigare och även gjort några beskrivningar till Yll&Tyll. Det är ganska marigt att virka runt på de minsta delarna men det går. När jag satt här vid datorn kom jag på att när jag var scout en gång för länge, länge sen hette min patrull Sköldpaddan, ett exotiskt inslag i den svenska scoutrörelsens patrullnamn.

Blomrutorna är virkade av sockrestgarner och nu när jag har en bra virknål från Loveknitting hoppas jag kunna virka utan att få så ont i armen. Vad det ska bli av blommorna vet jag inte. Det får framtiden utvisa.

10 maj 2009

Noro-kofta klar

En del koftor och tröjor går det fort att sticka. Från början hade jag tänkt att bara sticka slätstickning men så dök det upp en oväntad knut. Jag tog av garnet och nystade av lite för att kunna fortsätt sticka utan en skarp rand. En del av garnet jag nystade av blev till klöverblad på bakstycket och sen blev det lite blad huller om buller även på ärmar och fram. Det var lite osäkert om garnet skulle räcka till framkanten men det gjorde det. Nu återstår bara en lite tuss på ca 10 m av totalt 1200 m. Storleken på koftan blev alldeles utmärkt.

9 maj 2009

Påsar och slöjd

En hel dag i Gysinge med smide, textiltryck och trevligt sällskap. Den här fina smidda metallkroken är en del av en flagga till Slöjdklubben. OBS! Det är inte mina saker. Jag avstod att banka och slå eftersom jag har en inflammation i armen. En av oss tappade sin nysmidda krok. Du som saknar den - hör av dig.

Tygtryck kunde jag klara av efter att ha täljt några stämplar. Det blev tyg till påsar, en är färdig och den andra som ska bli en spelpåse hann jag inte göra klar. Mer trevlig slöjd kan ni hitta här och här

4 maj 2009

Önskebild

På begäran av Tant Kofta kommer här en bild på alla möss tillsammans. Lite svårt att få med alla. Jag tänkte ta en bild utomhus men i morse regnade det så det får bli en annan gång. Piraten och Bockstensmannen saknas, de är mina egna så de fick inta vara med på bilden.


Riddare
Nu är helgen över och det blir mindre tid att sticka möss. Några återstår att göra. Jag stickade in mönstret på riddarens dräkt. Det skulle vara sytt med maskstygn men jag tycker det är lättare att sticka in det, sköldens mönster är däremot broderat med maskstygn. Svärdet saknas. Det blev så sladdrigt, skulle bli hårt med hårspray, men är än så länge för mjukt. Det går väl inte att fäktas med ett mjukt svärd...

3 maj 2009

Gycklare, narr, joker...

Den här figuren har många namn. Han var lite knepig både att sticka och att sy ihop. Alan Dart gör det inte enkelt för oss som gillar att greja med små möss och annat. Nu återstår det att avsluta medeltidsmössen.

2 maj 2009

Munk och småmöss

Nu finns det nya numret av Simply Knitting att köpa. Där finns de återstående beskrivningarna till alla medeltidsmöss. Vissa delar kunde jag räkna ut hur de skulle stickas utan den nya tidningen, så jag hade tjuvstartat lite under påsklovet. Musen med små ungar kallas Nurse. Munken hör till mina favoriter och nu ikväll ska jag fortsätta med en narr. tre riddare, en adelsdam och en träl. De små musungarna var mycket pilliga att sticka.

1 maj 2009

Botten

Nu har jag broderat klart bottenfärgen på min väska med blommor. Svart ullgarn och tvistsöm. Blommorna sys med flossastygn, ryastygn men med kortare lugg. Materialet har jag beställt från Hemslöjden Skåne. Det var ganska hårt att sy med ullgarnet. Tur att det inte är så myckat att brodera, bara framsidan. Det ska bli roligt att få börja med flossablommorna efter allt svart. Broderiet är inspirerat av Andy Warhol. Jag tycker att det ser ut som ett Marimekkotyg.