27 januari 2012

Axel


Koftan är klar. Så här blev axeln. Framtiden får utvisa om jag stickar den fler gånger. Jag fick sticka om den sista biten på framstycket 4 gånger innan halsen och axeln blev bra.


Så här ser hela koftan ut. Rauma finull så klart!

26 januari 2012

Vad händer hos mig


De senaste veckorna har jag stickat på flera projekt som inte kan visas i sin helhet. Det är modeller till olika utställare på kommande Syfestival. När det närmar sig starten på festivalen,17 feb, får ni se vad som har suttit på stickorna. Den ljusgrå "korven" till vänster är sista stycket på en kofta. Den borde kunna bli klar de närmsta dagarna.

Lite tankar om "blockning". Egentligen gillar jag inte det ordet men det används för det mesta nu för tiden när man pratar om hur det stickade ska tas om hand innan det ska monteras och/eller användas.
När jag började sticka, slutet av 60-talet, lärde min mamma mig att alltid spänna upp delarna innan de sys ihop. Lägga  en fuktig handduk över och låta det torka. Varje del för sig. Så gör jag än idag även om jag ibland tar till strykjärnet och ångar istället för att behöva vänta tills det är torrt. Vid min stickstart fanns det inte ångstrykjärn så det var mycket vanskligare att använda strykning då. Det som har varit uppspänt blir slätare, lättare att sy ihop och kanter rullar sig mindre. Tvätt av ett helt plagg eller delar undviker jag. Det är svårare att hantera stora plagg eller delar när de är blöta. Små plagg så som vantar, mössor och sjalar är lättare att hantera i blött tillstånd även om blöta sjalar är lite jobbiga att spänna upp.

17 januari 2012

Kom ihåg


I kväll startar Uppmaskan sina träffar för medlemmar i Sticka! Läs mer här och här. På bilden ett tips hur du kan hålla reda på den senast virkade maskan medan virkningen vilar.

16 januari 2012

Axlar på nytt sätt


Kanske inte nytt men jag har aldrig stickat axeln på det här sättet. Om jag inte blir nöjd går det ju alltid att riva upp och göra om. När jag stickar efter en beskrivning kan jag ibland undra: Finns det något som ingen har kommit på? Den här axeln är från en beskrivning som troligen är från slutet av 60-talet eller början av 70-talet. Man lär så länge man lever.

I övrigt har jag planerat kurser och aktiviteter, komponerat nya vantar, ritat mönster och ilsknat till över dagens teknikutveckling. När jag har lärt mig en något för mig nytt så ändras det, t ex en hemsida byter utseende. Varför måste allt ändras så fort?

12 januari 2012

Klart


Stickas julstickning, sjalen Merry, är färdig. Fuskblockade = spände upp den och ångade rejält.


Hur många vantar behöver man? Nu är ett par till klara. Påbörjade förra hösten. Matchar min kappa bra. Igår var jag i Stockholm på Kick-Off för textillärare. Träffade ett trevligt gäng från Uppsala. Mingel, slöjdprat och föreläsning. Idag startar gympan, julen väntar på att plockas undan, kursplanering mm. Tur att man har lite att göra i grårusket.

8 januari 2012

Lövets framsida


Så här ser lövet ut på "framsidan". Jag har försökt att få det att se ut som en kofta. Knapparna går självklart att knäppa upp. Annars så översvämmas huvudet av kommande projekt, kursplanering och terminsstart.

4 januari 2012

Då och då


Ibland hittar jag en ny blogg jag gillar och som jag vill läsa igen. Här är en sån: Där framme i Ölserud. Mycket fint i en stil jag gillar. Just nu kan man vinna äldre stickmönster där.  Kanske är det dags att damma av stickmaskinen? Problemet är bara var jag ska sätta upp den. Platsbrist.

Bålen är färdigstickad till min kofta. Ärmar ska påbörjas snart. Mönster 1195 från Rauma. Design: Solveig Hisdal. Hennes plagg gillar jag.

2 januari 2012

Månadens bok, januari 2012

Inspirerad av bloggen Med pinner (en mycket trevlig blogg) tänker jag varje månad berätta om en bok från min bokhylla. Det finns fler böcker där än vad som egentligen får plats. Många böcker är nya. Det är ju så lätt numera att handla på nätet. Förr om åren kunde man ibland att hitta en bok som inte var svensk i bokhandeln, men det var inte många böcker som införskaffades på det viset. Jag börjar med Traditional Fair Isle Knitting av Sheila McGregor (1981)


Boken är till största delen i svart-vitt, endast åtta sidor är i färg (färdiga plagg). I boken kan man läsa om historia, mönster, teknik och färger. Den största och bästa biten av boken är sidorna med mönster. Av bokens 136 sidor är det mönsterdiagram, bårder, stjärnor mm, på nästan 80 sidor. Alla mönster är i svart-vitt. Det finns inte några färdiga beskrivningar utan bara lite grundinstruktioner hur olika plagg ska stickas. För 117 kr (Adlibris jan-12) får man väldigt många mönsterbårder att använda till olika plagg i flerfärgsstickning. En guldgruva om man gillar att sticka med flera färger. Jag tittar ofta i den här boken för att hitta en passande mönsterbård.