28 december 2009

Gott Nytt År

Jag har virkat små nyårsfirare.

Det blev några änglar också. Mönster finns här.

Min mamma har stickat en halsvärmare till mig.
Hon har nog inte stickat något till mig sen jag var barn.

GOTT NYTT ÅR
till er Alla

26 december 2009

Tomte och Frippe

Hoppas att ni fick besök av Tomten. Den här tomten skulle till Stockholm på specialuppdrag.

Det blev inte många hemgjorda (läs stickade) julklappar i år. Ett av gosedjuren fick dock en Fair-Islekofta. Han tyckte bättre om sin gamla kofta och gav den nya till flodhästen Frippe. Ha en fortsatt trevlig julhelg.

22 december 2009

God Jul

Några nya bokstäver och lite återanvändning av Pop&Lock. Kajan och jag önskar en riktigt

GOD JUL

till er alla.

21 december 2009

Vintersjal

Det blev inga bilder igår. Dottern hade lånat kameran för att fotografera några Idoler från Idol. Snön har vräkt ner och nu när solen tittar fram är det fantastiskt vackert ute. Ännu återstår några saker som ska göras klart till jul. Johannas julkalender är det inte mycket kvar på. Någon sorts påse blir det nog i alla fall.

Under jullovet blir det nog flera sjalar, kanske en Ishbel eller Trawelling woman.

19 december 2009

Bitterroot

Nu har jag stickat Bitterroot från nya Knitty. Jag bestämde mig för att den skulle bli klar till jul, åt mig själv. Jag har stickat i underbart mjuka Titania från Chili Gredelin, ull och silke. Sjalen finns i två storlekar, min är den större, fast den blev mindre än beskrivningens eftersom jag valde lite tunnare stickor.

Pärlorna fick sättas dit med virknål Boye 14!

Det var många pärlor att trä på med virknål på avslutnings mönstret. Varven tog säkert en halvtimme att sticka. Nu ligger sjalen uppspänd med blöta handdukar över och torkar. I morgon ska jag ta en bild ute i snön om det inte är så kallt som det har varit det senaste dygnet.

18 december 2009

Snölek

Det är kul att leka i snön. Min medarbetare tycker att det är roligare att leka än att arbeta så här nära julen.

Men det går framåt med hans julklappar. Själv har jag jullov och ska fixa de sista julklapparna de dagar som återstår innan julafton. Min julstädning har börjat, än har jag bara hunnit till garnkorgarna. Det fanns mycket trassligt och bortglömt där.
Har läst att det är fler som tänker prova att sticka dominorutor. Kolla här.

16 december 2009

Sammanfattning SYTYCK

Några nya bilder på mina projekt i SoYouThinkYouCanKnit utmaningen. Jag har stickat mer dominorutor än någonsin tidigare. För flera år sedan provat jag bara lite. Jag trodde inte att det skulle vara så trevligt att sticka som det faktiskt har varit. Allra roligast har det varit att få några av mina vänner att bli intresserade av tekniken, som inte är så svår. Koftan här ovanför tog längre tid än jag hade trott. Sjalen gick däremot fort att sticka.

En väska som saknar foder och en halskrage finns nu också här hemma.

Jag hade länge tänkt sticka Masai av Vivian Höxbro men jag hittade inte något passande garn. Den får vänta till senare. Det har varit kul att hitta nya bloggar och se hur ni har utvecklats. Vill ni se mer kolla under ETIKETTER: UTMANING

14 december 2009

Ett dussin vantar

Just nu är det roligt att sticka vantar. Idag är det minusgrader och utan vantar blir det kallt. En av årets nya pepparkaksformar är en vante, så det blev ett helt dussin. Är det höger eller vänstervantar? I alla fall har vantarna en snyggt markerad tumkil!
Tillägg: Pepperkaksformen är inköpt hos Clas Olsson, Insjön i somras.

13 december 2009

Det HÄNDER ingenting...

...här när man inte kommer ut på nätet. Nu har min man bytt modem efter att han försökt med allt annat först.
Så här är nu ett par stickande händer. Tyvärr vet jag inte hur jag ska få in rörliga bilder så ni får hålla tillgodo med en stillbild. När man inte kommer ut på nätet kan man sticka i stället. Man får mycket gjort på två och ett halvt dygn. Jag har testat hur stickarmen klarar många timmar och det har gått riktigt bra. Så nu har jag börjat på en Fair Isle-kofta i shetlandsgarn.

Johannas kalenderstickning har jag klarat tackvare en mycket vänlig stickkompis.

10 december 2009

Provlapp

Ibland måste man sticka en provlapp för att se hur färgerna blir tillsammans. Sen måste man titta på sin lapp och fundera på om man är nöjd. Så nu ska jag fundera ett tag, under tiden ska jag iväg och göra lite kransar.

9 december 2009

Nimbus klar

Det går framåt med julklapparna. Hur går det för er?

Nimbus är färdigstickad och varm.

6 december 2009

Åt de gamla ska vi binda vackra kransar...

Jag har gjort en lingonkrans att hänga på dörren. Tidigare har jag gjort några kransar och gett bort, bl a till mina föräldrar. Inspiration till kransen fick jag här. Där finns mycket vackert att titta på.

5 december 2009

Halsvärmare

Nu är halsvärmaren klar. Man hinner sticka en hel del på tåget mellan Uppsala och Stockholm. Huvudstaden bjöd på mycket folk och lite regn. Jag hälsade på hos Maria (men hon var inte där). Såg däremot Ivar Asplunds tröjor och mössor. Det var trevligt att prata stickning med honom. Några julklappar inköptes under dagen som avslutades med ett besök hos en annan trevlig stickare.

4 december 2009

Flerfärgat garn och Discovarning

Lite fler dominorutor när jag stickar en halsvärmare i Garnstudios nya Delight, fg 12. Mönster finns här. Ett lagom stort projekt om man vill testa ett nytt garn eller för att prova dominorutor.

En annan av färgerna (Delight fg 10) stickas tillsammans med en tråd PlayIt-mohair och blir en Nimbus. Mohairen har legat till sig i många år och blir nu en mycket snabbstickad liten kofta för kalla stunder i soffhörnet. Med stickor nr 8 går det fort, alldeles för fort. Lika fort som 80-talets mohairtröjor. Då blev det nästan ett plagg i veckan.
Koftan skiftar långsamt färg mellan gult, brunt, lite grönt och vinrött/lila.

1 december 2009

Snabb leverans

Nu ska jag gå och lägga mig. Som kvällslektyr har jag min nya bok som jag beställde igår. Aldrig tidigare har en bok kommit så fort. Vilken bok? Den här.

29 november 2009

Snögubbar

Tack för all värmande kommentarer om mina Albertus Pictor vantar. Beskrivning kommer inte just nu men troligen så småningom. Förra året virkade jag snögubbar. En grundmodell fick olika tillbehör. Först ut en punkare.

Sen en tomtesnögubbe.

Gubbe med hatt.

Sist och minst är Sture. Då hade det kommit lite snö. Om du vill virka snögubbar kan du bli medlem i Yll&Tyll. Där finns beskrivningen som jag har gjort på dessa snögubbar. Läs under Julpyssel 2008. Ha en bra första advent.

26 november 2009

En solstrimma på Albertus Pictor

Solen sken när jag gick ut. Men väl ute försvann den fort, mycket fort. Precis när jag skulle gå in kom en liten solstrimma så min vante kunde bli fotograferad. Vanten är stickad med inspiration från Albertus Pictors kyrkmålningar.

Det är inte helt enkelt att göra om hans bilder till stickmönster så det fick bli en mer stiliserad figur.

Insidan. Under det gågna året har man firat minnet av Albertus Pictor, det var 500 år sedan han dog.

Nederkanten. Just nu stickar jag vantar. Det är kul och går ganska fort. Stickas Vantevent gav idéer till mera vantar. Ute plockade jag lingonris för att göra en krans, lite lav och lite mossa till adventsljusstaken.
Ett litet tillägg: Garn: Rauma Finullgarn från Helylle, stickor nr 2½.

23 november 2009

Dominotankar

Tack för alla vänliga ord om min kofta. Den kommer att finnas med på kvällens stickcafé. Nu funderar jag på om det blir några fler utmaningsprojekt. Här är några tankar om Dominorutor
 • korta varv
 • nästan ingen montering eftersom allt stickas ihop under arbetets gång
 • inga avmaskningar och inga ökningar
 • stora plagg kräver mycket noggrann planering eftersom det är svårt att ändra under arbetets gång
 • öva tekniken på små projekt, mössa, muddar, väska mm
 • mycket i knät mot slutet
 • stora projekt kan inte tas med till stickcaféer (bara i början och när det är klart)
 • kolla noga att rätt ruta stickas på rätt ställe (det blir lätt fel när arbetet växer och rutor stickas åt alla håll)
 • Boken "Dominostickning" är nästan ett måste för att få in tekniken, mycket pedagogisk bok
 • bra till restgarner
 • inte så lätta att sticka figurstickade plagg (men det går)
 • jag stickar en ruta till innan.......

Nu kan jag ha kurs i Dominostickning!

22 november 2009

Soluppgång och färdig kofta

Igår morse steg solen upp över Fyrisån och Uppsala. Så här såg det ut från Dombron tidigt på morgon. Jag var på väg till Hemslöjdens lokal för att leda en kurs i Yllebroderi. Medan mina kursdeltagare broderade passade jag på att avsluta min broderade nederkant till Dominokoftan.

Nu är min kofta färdig. Tur att jag har en provdocka att sätta koftan på så det går att ta de bilder jag vill ha. Så här ser den ut framifrån.

Bak och framstycket knyts ihop i sidan med i-snoddar. Snoddar och ärmkanter är stickade med rött Felted Tweed.

Bakifrån med höger framstycke som är en lång sjal. Sjalen, kanske mer en halsduk avslutas med en broderad klädesbit, små garnbollar och en remsa från en kasserad pälsmössa. Mössan är inköpt på loppis för en tia. För att inte få på pälsen av alla djuvänner kan jag tillägga att om jag köper nya pälsbitar så är det bara från får.

Mera av sjalen.

På klädesbiten har jag sytt fast band och pärlor. Lite broderi finns också.

19 november 2009

En kvar och ingen

Bara sista biten kvar att sticka....

....nu är alla rutor och trianglar stickade. Det finns inga sömmar att sy eftersom allt är ihopstickat under arbetets gång. Bara lite kanter återstår.

Nedräkningen har börjat

Nu återstår inte många rutor. Den som är påbörjad och stickad till hälften. En hel ruta och tre trianglar.

Idag har jag letat en elljusstake till advent. Den inköptes på rea efter förra julen men den lyser med sin frånvaro. Den bara finns inte. Jag har letat i vårt förråd, hittade mycket trevliga garner men ingen ljusstake. Jag har även letat på massor av tänkbara och otänkbara ställen. För tillfället tror jag att jag har drömt om en ljusstake, jag får väl köpa en ny. Då om inte förr hittar jag väl den försvunna.

18 november 2009

Bäst att smida...

..medan järnet är varmt. Alltså gäller det att passa på och ta lite bilder medan SOLEN skiner. Förra veckan hade vi 1,5 soltimmar.

Slutet närmar sig på min dominokofta. Det är en lite annorlunda koftmodell med ena framsticket stickat som en sjal. För att kunna få allt att fungera gjorde jag en pappersmall av rutigt papper.


De olika färgerna på rutorna visar hur många maskor dominorutorna börjar med.


Så här ser koftan ut just nu (bilden nedan). Höger framstycke fungerar som en sjal och fortsätter över axeln. Den sista biten är inte klar ännu.


Lite kanter återstår också att sticka.


Ovan: Sjalen över axeln.

15 november 2009

Lock och pock

Vänster arm ut...

höger arm ut...

...och vänster arm ner. På dansgolvet stretar jag vidare med dominorutor. Korta varv, som mest 31 maskor. Nu börjar det bli lite enformigt med rutor, visserligen var det mindre moves på ärmen nertill. Ännu återstår många turer för att bli färdig. Det är inte helt lätt att ta grå bilder en grå och regnig dag. Men inomhus blir det ännu gråare.
Igår var jag på middag med mina folkdansvänner. Numera dansar vi inte så ofta, men visst vore det kul med lite hambo, schottis och polska nån gång, jag får väl nöja mig med lite lock och pock eller var det pop och lock?
Blir lite snurrig av att byta dansriktning (korta varv) hela tiden. Rod Stewarts låt I am sailing får ny text: I am dancing medan jag stickar vidare i boogie-woogietakt: ryckigt, rockigt och popigt.
Mitt i dansen tog jag ett litet felsteg, koftan blir för stor. Hur gör man när det inte går att riva upp?
Det är inte bara att ändra eftersom rutorna är stickade i varann. Tur att någon uppfann symaskinen. Sydde in så att ärmen blev lite smalare upptill. Jag vill inte ha en jättevid pingvinärm a là 80-tal.
Lite oordning i texten? Lugn det är bara min nya ryckiga danspartner som trillskas lite. Vi drar lite åt olika håll ibland.