31 januari 2011

Albert Målare

Nu finns mönstret Albertus Pictor, Albert Målare på Ravelry. Det är en av vantarna i fönstret på Hemslöjden.

I lördags var jag i Östervåla på planeringsdag. I missionskyrkan fanns detta vackra träsnideri. Det finns traditioner att bevara på denna ort. Igår var jag extra slöjdklubbshandledare. Många barn som slöjdade, kanske blir det de som för slöjden vidare?

28 januari 2011

Äntligen,Yes I can

Nu finns kattvanten, Pelle, som mönster på Ravelry. Jag har trixat och fixat massor av timmar för att få det som jag vill, det har varit många fallgropar på vägen men nu är det klart, Yes. Katten här ovan är den första provlappen, stickad förra våren.

Tumme med katt, morrhår broderas om så önskas. I morgon fyller min blogg 2 år. Som present får ni gratismönster på en halsvärmare. Mönstret är på engelska och kommer kanske på svenska senare. Klicka på bilden så kommer du till Ravelry där mönstret finns. Nu ska jag bara sticka ett tag och inte sitta vid datorn. Den senaste veckan har jag nog slagit personligt rekord vid tangentbordet. Tack alla ni som har stöttat mig med goda råd.

Jag är en bläckfisk!

Jag brukar säga till mina elever, när väldigt många behöver hjälp samtidigt (och några gnäller att de inte får hjälp tillräckligt snabbt) att jag är ingen bläckfisk. Men om man tittar på bilden så finns det åtta armar, någon bara påbörjade och några färdiga. Jag har fler ärmar i mina skåp och lådor: en blå, en röd, jag kan inte räkna dem alla. Alltså är jag nog en bläckfisk trots allt.

Den vita ärmen, stickad efter ett Dropsmönster kommer nog att rivas upp, gillar inte att den är trumpetformad. Den som är stickad i Noro sock får nog vänta lite till våren. Delsboärmen påbörjades 1992, har legat länge och fick rivas upp till kanten för att inte det ska bli ojämnt.

Figurstickad jakke, den mörka ärmen, alldeles nyligen startad. Wedding Belle stickar jag på när jag åker buss. Hinner ca 5 varv in till stan.
I dagens tidning, UNT citybilaga är jag med. Här kan ni läsa om stickcaféer mm. I nätupplagan är jag inte med på bild, bara i papperstidningen.

27 januari 2011

Katt och råtta

Ett par kattvantar till är klara. Igår höll jag på hela dagen att fixa med mönster och att få ut dom på Ravelry. Än så länge är allt inte klart och ni som väntar får vänta ett tag till. Det är nog en sorts katt och råttalek eftersom jag klickar hit och dit hela tiden. Lite blir bra och lite går inte som jag vill.

Här är råttan!... på en ny vante. Lite bökig att sticka med många maskor av samma färg. Men det går det också, man får sno garnet då och då för att få det att funka.

23 januari 2011

Fönstertitt

Nu finns det vantar, sjalar, påsar och kajor i Hemslöjdens fönster. Några veckor framåt kan de som går förbi titta på mina alster. Jättekul att få visa lite av det jag gör. Det är inte solen som lyser, blixten i fönstret är svår att undvika när man tar bilder i mörker. Men visst har dagarna blivit längre och ljusare, skönt med lite ljusare på morgonen och eftermiddagen.

Många frågar om mönstret till kattvantarna. Än så länge kan man bara köpa det direkt av mig. Jag kommer bl a att finnas på Syfestivalen i februari, så då finns en möjlighet. Så småningom kommer mönstret på Ravelry, men där krånglar det lite just nu.

22 januari 2011

Återbruk

En stor hög med tvättade och ihopfiltade ylletröjor som sett sina bättre dagar har fått nytt liv av elever i Skärplinge. Under två dagar har det sytts vantar, mössor, mobilfodral av eleverna. Det har varit lugnt och allt eftersom tiden gick blev dom mer och mer kreativa.

Här är det slöjdande händer som tillverkar ett mobilfodral.

Emellanåt behövde vi ledare inte hjälpa till så jag hann sy några egna saker. Ett sittunderlägg, ett armband, ett hjärta och en lite pälsboll.
På stickfronten har jag börjat på lite nytt, en halsvärmare, det är väl ett måste denna vinter?
Jag har också börjat på en ny kofta, om jag blir nöjd kommer det bilder en annan dag.

16 januari 2011

25 cm

Hur kan man ha sån tur att när sista maskan är avmaskad återstår det bara 25 cm av bottenfärgen. Nästan samma tur med mönsterfärgen, fick ta lite rester till ytterkanten. Vikt 310 g. Garn: Kauni, blå-svart-lila och Evilla (tror jag, inköpt på någon mässa) till mönster. Idag regnar det, jag tänker sitta inne och titta på vinterstudion, utmärkt att sticka till. Hittar väl något i korgarna att fortsätta på eller så börjar jag på något nytt.

Regnet gav några prickar till bilden. Det är ju enklast att ta bilder utomhus på stora projekt, dessutom blir färgerna bäst ute.

14 januari 2011

Sjaltankar


Medan jag stickar klart min sjal så funderar jag på nya projekt. Den här sjalen har inte många varv kvar och inte heller så mycket garn. Kanske hinner jag till överkanten idag. Varför sticka så många sjalar? Vem vet, men roligt är det när man börjar och när det är färdigt. Däremellan tar det emot ibland, speciellt när varven är långa. Fast med mönsterstickning i flera färger händer det alltid något, det gör det ju inte med enfärgad slätsticking.

10 januari 2011

Solskenssoppa

Efter helgerna kan vi behöva lite uppiggande mat. Här är receptet på en färgglad, god och nyttig soppa.

Du behöver till 4 pers:
500 g morötter skurna i skivor
2 st apelsiner
4 + 4 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar eller hönsbuljong
1 dl creme fraiche
1 tsk körvel
salt
peppar
Koka morötterna i 4 dl vatten + buljongtärningar ca 10 min. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Späd med resten av vattnet och krydda. Blanda i creme fraiche. Pressa en apelsin och häll i juicen. Skär den andra apelsinen i klyftor och lägg i.
Idag är det sista lediga dagen innan skolan börjar igen. Stickar på en mönstrad sjal i Kauni. Det skulle bli en liten barnfilt, stickad på diagonalen men jag har inget behov av en liten filt och det är mycket roligare att sticka en sjal till med mitt favoritmönster. Sista lediga dagen ska jag avsluta med stickcafé. Kanske har Garnstudios nya garner landat hos Yll&Tyll så man kan få klämma och känna på dom.

8 januari 2011

Varvpeppare

Ibland känns varven långa och det känns som stickningen inte ökar. Virka ett litet hjärta och använd som varvpeppare. Sätt fast det där du börjar för dagen eller om du stickar runt vid varvskarven. Du kan också gläjda andra med ett hjärta på ett paket eller till Alla Hjärtans Dag.

Garn och passande virknål. Jag har virkat med tunt ullgarn och virknål 2½. Börja ca 30 cm in på garnet. Virka 5 lm. Virka 3 varv med 4 fm. Vänd inte arbete utan fortsätt på nästa sida, 1 lm, 5 st mitt på nästa sida.

Fäst med 1 sm i hörnet där börjatråden finns. 1 lm, 5 st mitt på nästa sida, fäst med 1 lm i hörnet.
Virka en hängare av börjatråden 10 lm, fäst med 1 sm. Fäst trådarna och pressa hjärtat, sätt fast en säkerhetsnål.

7 januari 2011

Att ha för få maskor

Färdig sjal.

Den här sjalen påbörjades innan jag hade gått kurs och lärt mig att virka steeken. Det var tänkt att jag skulle sy på symaskin och sen klippa. Numera tycker jag det blir smidigare att virka först och klippa sen, då slipper man att fixa till på in/baksidan så att det blir snyggt där också, vilket är extra viktigt när det är en sjal. Nu hade jag bara 4 klippmaskor, borde ha haft 8, det gick bra men är inget jag rekommenderar om man är ovan eller lite rädd för att våga klippa.
Tillägg: Sjalen är stickad i Kauni EZ och EU, köpt från Garnkorgen.

6 januari 2011

Växelverkan

Den här koftan tar sin lilla tid. Färgbyte varje varv, antingen byts mönterfärgen eller bottenfärgen hela tiden. För att forma koftan byts också stickans storlek då och då. För att inte tröttna växlar jag mellan flera stickningar. Det är nog ett gott tecken att ha flera arbeten på gång samtidigt.

Januari-UFO är en sjal, påbörjad i mars förra året. När man stickar med Kauni behöver man inte byta färg, knappt ens byta nystan. Snart återstår bara kanterna. Undrar hur de kommer att se ut?
To all who understand English: Thank you for all kind comments.

2 januari 2011

Stjärnklart!

Det blev 325 stjärnor innan kanten stickades.

Kanten är stickad med inspiration från tröjorna i Delsbo.

Hörn.

Överkanten är stickad innan jag klippte upp.

Kanten längs de uppklippta sidorna har mer än 600 maskor.
Sjalen motsvarar lika mycket jobb som att sticka en hel kofta. Puh!

1 januari 2011

Nytt år

Vinterpromenad igår.
Gammalt timmerhus i vinterskrud.

Jag hann till överkanten sent igår, stickade även en bit på kanten. Rev upp kanten som inte blev som jag ville ha den. I övrigt ser sjalen mest ut som en stor säck. Nu är det virkat runt steeken och medan jag funderar på hur kanten ska se ut tar jag fram en annan stickning.

Många har sammanfattat sitt stickår, det gör jag bara lite. Roligast har varit att träffa flera av er i verkligheten, på Stickstämma och Syfestival, på stickcaféer och i Linköping. Kanske ses vi under kommande år igen? Visst har det blivit en och annan kofta, sjal och vante, men nu väntar nya äventyr bland stickor och garn. Jag har många idéer (för många ibland) och det ska bli kul att se vad ni andra tar er för.