29 juni 2014

Vad är blocka?


Att blocka
Ganska ofta dyker ordet blocka upp. Många undrar vad det betyder. Ordet är lånat från engelskans to block och betyder att man på något sätt formar sitt stickade eller virkade plagg. Förr skrev man ibland så här: Spänn upp delarna, lägg en väl urvriden trasa över och låt torka.

Vad man spänner upp det stickade på kan variera: styrkbrädan, en matta, en madrass, mjuka golvpusselbitar eller en yogamatta. Allt som det går att sticka nålar i går bra.

Man kan blöta det stickade och spänna upp eller spänna upp torrt och lägga en väl urvriden handduk eller trasa över. Om man blöter och/eller tvättar det stickade rullar man in det i handdukar och trycker ut så mycket vatten man kan. Stickat ska inte vridas. Centrifugera går bra. Oavsett vilket sätt man väljer ska allt ligga till det blir alldeles torrt.
Varför ska man blocka? Nästan allt stickat blir finare av blockning. Kanter rullar mindre eller inte alls. Det blir lättare att sy ihop delar. Sjalar får sin rätta form och ev (spets)mönster blir snyggt och vackert. Om det stickade blivit bubbligt t ex vid flerfärgsstickning kommer det att slätas ut. Mössor kan blockas om man vill på en ballong eller bunke. Sockor behöver kanske inte blockas. Vantar kan man tvätta och lägga plant, nålar behövs oftast inte.

Stora plagg som tvättats/blötts läggs plant att torka. Stickat ska aldrig hänga och torka. Då kommer det att töjas ut och bli större.
Om man har bråttom eller ont om plats kan strykjärnet få hjälpa till men bara med ångan. Det stickade spänns upp och strykjärnet får sväva över det stickade. Ångan och värmen gör då jobbet.

Vilket material ska blockas? Alla material mår bra av blockning.

25 juni 2014

Klippt och oklippt


Axeln är ihopstickad.


Alla trådar framdragna innan virkning och klippning.


Virkat och klippt, alla trådar borta! 

22 juni 2014

Provlapp

Provstickning pågår. Vad det blir kommer senare.

20 juni 2014

MidsommarUtsikt över älven.
 
 
Blomsterplockning.
 
 
Färdiga kransar.
 

16 juni 2014

Randigt till sommaren


Jag låter bilderna tala för sig själva.Beskrivning från 1955Garn: Fabel Stickor nr 2 och 2½

12 juni 2014

Visst händer det saker


Den senaste tiden har det mest blivit förberedelser inför studenten, som inte vill vara med på bild. Här är ny och gammal Hund som bild i stället. Sommalovet har börjat, bara några lärardagar kvar. Den randiga koftan närmar sig slutet och är lika randig som tidigare. Ha det bra så ses vi när koftan är klar.

1 juni 2014

Ny kasse


Den senaste broderiutmaningen bestod av fyra ledtrådar. Det blev en resa bl a till fjällen (myggan) och till havet. Slutresultatet blev den här väskan. Min gamla väska börjar bli sliten så nu har jag en ny till sommaren.