30 december 2010

Snö

Visst är det vackert med en snöig gärdsgård? Jag har tagit en promenad i ett snöigt landskap. Alla landskap i Sverige har ju snö just nu.

Det tar nästan en kvart att sticka ett varv på Stjärnhopen, 400 maskor kräver tid! Kanske hinner jag till överkanten före nyår, kanske inte. Ha nu en bra nyårsafton!
GOTT NYTT ÅR!
önskar
jag er alla.

27 december 2010

Stjärnorna hopar sig

Julen har varit bra. Alla är nöjda med sina julklappar och det har varit god mat och umgänge med släkten. Sticktid har också infunnit sig. Här ligger kajan och hans vänner och gottar sig i en solstrimma under stjärn-sjalen.

Så här långt har jag stickat, det är ungefär halva sjalen. Nu är det långa varv, mer än 300 maskor, så fort går det inte. Den skiftar i blått även om det ser väldigt grått ut på bild. Man får trixa och fixa lite när man stickar med Kauni för att få färgerna att flyta ihop snyggt när en knut dyker upp eller när man byter nystan.

23 december 2010

GOD JUL

Än en gång måste jag tacka för alla vänliga, trevliga och uppmuntrande kommentarer från kända och okända. Flera har frågat om boken med stjärnor. Det är 7668 stjärnor med samma ytterform men olika innehåll. Boken finns att köpa bl a här.

GOD JUL
önskar jag och kajan.
To all of you
MERRY CHRISTMAS

22 december 2010

Stjärnorna gnistra och glimma

Midvinternattens köld är hård
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
Jag stickar stjärnor på löpande band, sjalen Stjärnhop från Sticka. Bok med stjärnor från stickande vän, Tack så mycket. Nu ska jag ut i den bitande kylan, just nu är det -22°.

20 december 2010

Vinterland

Jag väntar besök i mitt julstök. Så nu får disken, tvätten och städningen en paus.

Lite stickat hinns med emellanåt. Ett par vantar med vinterlandskap passar väl bra nu när hela landet har snö.

På insidan av ena tummen finns årtal instickat.

Mönster finns här. Jag har stickat i Rauma gammelserie. Lite ändringar har jag gjort för att få rätt storlek.
Sticka har julledighetsstickning, en sjal med stjärnor, Sjärnhop. Jag tog fram en nästan färdig sjal som tas om hand lite extra, kanske börjar jag på en till. Det finns visst fler som har påbörjade saker.

14 december 2010

Kofta i Lima

Garnstudios nya garn Lima blev en kofta i vintage-stil. Mönstret på framstyckena finns i en gammal sticktidning från 1946. Där är bilden svart-vit men det står att koftan är stickad i grått,vitt och grågrönt. Lima finns i ganska dämpade nyanser och det avgjorde valet av färger.
Jag har gjort en grundbeskrivning på en 40-tals kofta. Den finns på Stickas medlemssidor om någon vill sticka en egen. Mönstret på framstyckena är inte med, men kan lätt stickas efter bilderna om så önskas.

Jag hade knappar hemma som matchade det grågröna garnet precis.

Igår hade Uppmaskan julklappsbyte, jag var tvungen att gå lite tidigare än vanligt och mitt paket hade inte kommit. Vi hade fyllt i önskemål om garn, färg och vad vi stickar. Alla som var med drog en lapp och fick på så vis en möjlighet att göra mottagaren nöjd med innehållet. Jag får mitt paket senare.

Vi överraskades också av en Lucia, med levande ljus i håret och en tomteflicka med julgran på huvudet. Jättekul att ni lussade för oss.

10 december 2010

Tomtar och troll

Eller troll som tomtar. Året runt står mina troll, gammeltrollen framme. Förr om åren bytte jag kläder då och då. Nu glömmer jag det som oftast och tomtekläderna är på hela tiden.

Härom dagen stöptes det ljus. Kolla här.

Om jag stickar och syr något just nu? Javisst, men som så många andra kan jag inte visa upp de blivande julklapparna här. Någon kanske skvallrar.

Stickar på en kofta, ljusgrå, i Lima. Enfärgat än så länge och därmed ganska tråkigt på bild. Vantar till höger och vänster (Vem vill bara ha en vante?) produceras också.

Detta är det första inlägget från min nya dator, det är en hel del nytt att lära när det är ett nyare operativsystem. Lite i taget får det bli.

Nu väntar Lucia och konsert. Ta det lungt och stressa inte.

3 december 2010

Lingonbarn

Ett litet lingonbarn får vara kvar hemma.


Dom övriga ska säljas på lördagens julmarknad.

Julig Uppsala-kula.

På andra sidan kulan finns slottet.

Det är en hel del som ska hinnas med före jul: Provsticka nytt garn, Lima från Garnstudio, baka saffransbullar (degen jäser just nu), en och annan julklapp ska göras klar och en massa annat smått och gott.

25 november 2010

Premiär på lördag

Så här ser vantarna ut som fick en tumme för ett litet tag sen. Från och med lördag kommer mönster att finnas hos Yll&Tyll. Jag kommer att vara där och sticka på mina Uppsala-vantar kl 12-14. Runt domkyrkans torn flyger kajorna som inte är så uppskattade av många här i stan. Mina vantar är stickade i Rauma Finullgarn. Yll&Tyll har inte det garnet så den röd-svarta vanten är stickad i Visjö. Himlen blir lite skiftande med garnet som är färgat i långa rapporter.

22 november 2010

Många prover blev det

Man ska alltid sticka ett prov innan man börjar. Jag syndade med stickfastheten, har ju stickat i garnet förr, däremot måste man sticka för att se hur färgerna blir. Provet längst ner till höger är det som mest är likt det som finns i orginaltröjan.

Det här är början på tröjan Vine & Clover. Färgbyte varje varv, antingen får man byta bottenfärgen eller mönsterfärgen. Jag törs inte ens tänka på hur många trådar det blir att fästa.
Jag har inte bestämt hur kanterna ska se ut, har plockat upp maskorna på en lm-kedja. På modellen är det corrugated rib, randig resår. Det kanske blir för mycket. Ni får väl se så småningom. Förutom färgbyten byts också storleken på stickan för att forma tröjan. Mycket att hålla reda på.

Garn: Shetland Spindrift från Stackmora vävstuga.

19 november 2010

Rensa-i-röran UFO

Denna kofta avslutas men rivs inte upp. Kan kanske användas som exempel i något sticksammanhang i framtiden. Om garnet behövs till något annat rivs den upp. Koftan startade i somras men nu gillar jag den inte.

I veckans UFO ingår rensa-i-röran. Nu ska alla projekt med lika tema hamna i samma korg. Vantar, sjalar, sockor, koftor och sybehör/redskap har hittills fått en egen korg. Många korgar blir det. Sorteringen fortsätter. Den här påbörjade ärmen från i våras har jag rivit upp.

14 november 2010

Helg i Stickas tecken

Jag har varit i Linköping på lokalombudsträff: nya och gamla stickbekanta, stickning, mat och prat, utflykt till Östergötlands ullspinneri och garnspan på stan.

Vi har pratat om lokalföreningarna, om Sticka!, hur vi ska kunna bli ännu bättre än vi är och annat stickrelaterat. Om du är medlem och läser detta fundera på vad du kan göra för Sticka!
Vill du ha fler beskrivningar? Kanske kan du göra en själv! Om alla hjälps åt blir föreningen stor och stark.
Alla som var med under helgen fick ett nystan lingarn att göra en disktrasa av. En del krokade en del stickade. Nu har jag stickat klart min andra disktrasa, jag som inte skulle göra någon, någonsin. Framtiden får utvisa om den är till belåtenhet.
Ett stort tack till ni som ordnade en trevlig helg för oss som kom resande.
Kanske ses vi igen på Stickas årsmöte, då har säkert alla gjort något häftigt av det "lurviga" blå garnet.

12 november 2010

Snabb leverans

Jag skickade ett mejl i tisdags eftermiddag och beställde garnet. Idag kom garnet. Snacka om snabb leverans, från England. Det följde också med några stickmarkörer i form av fiskar. Tur att jag var hemma när brevbäraren ringde på dörren annars hade jag väl fått hämta paketet nästa vecka. Nu kan jag provsticka och planera.

Jul-e-kul

Det gäller att vara ute i god tid. Jag har stickat en julkula från den norska boken Julekuler.
När min äldsta son var 10 månader sin första jul stickade jag också julgranskulor. Jag har dom kvar men det julpyntet har jag inte tagit fram än, och inget annat heller.

I helgen väntar lokalombudsmöte med Sticka! i Linköping. Hoppas att tågen går trots snön som kom i veckan. Till er som kommer dit, Vi ses!

8 november 2010

Intensiv helg

Idag börjar jobbet efter en intensiv helg. Syfestival både fredag och söndag, 50-års kalas på lördagen. Längs väggarna i Älvsjö växte gröna växter, de fanns även inne på toaletterna!

Förra veckans UFO, två par vantar, blev lite fult fitade i tvättmaskinen. Speciellt de mörka vantarna.

Vantarna ska nu snyggas upp med broderier. Jag började igår på Syfestivalen i Älvsjö.

Det var fantastiskt kul att träffa så många trevliga och glada personer med intresse för textila tekniker, i synnerhet stickning. Nya och gamla ansikten dök upp och pratade stickning med oss vid Stickas bord. Det finns mer att läsa här, och här. Hann inte vara med själv så mycket utom på fredagen då Johanne visade vantar.

Förra helgen broderade vi. Nu har jag sytt klart, passande blixtlås fanns det i metervara på mässan. Bakom skymtar nyinköpta ylletyger att sy kappa av och nya projekt. Här och här kan ni se hur några andra små väskor blev.

Denna veckas UFO? Nu finns det mest STORA projekt som inte är klara. Kanske tar jag fram något eller så gör jag paus denna vecka.

4 november 2010

Vinnare

Grattis Annika!
Du har vunnit koftan att göra klart.
Lycka till med den.

2 november 2010

Hedvig

Här är mina vantar Hedvig. Designade för Garngalleriet. Mönster och garn kommer att finnas hos Garngalleriet på Syfestivalen. Vantarna är stickade av Danskt Pälsullgarn, spunnet av ull från Gotland. Hedvig heter vanten för att hon hade namnsdag den dag jag började sticka dem.

1 november 2010

Litet UFO

En liten suddig bild på två UFOn. De vita vantarna ska bara få sina trådar fästa. Melerade saknar en topp och en tumme och vänster vante. När allt är färdigstickat och fäst väntar filtning i tvättmaskinen. Jag behöver vantar att brodera på till söndagens workshop med Sticka på Syfestivalen.

31 oktober 2010

Broderi, brodera, broderalla

Idag har vi broderat. Allihopa. Yllebroderi med applikation. Ingen stickade trots att alla brukar göra det i vanliga fall när vi ses. Men imorgon blir det sticka av på Café Linné.

29 oktober 2010

Nyskördad

Skördade UFOn blir fler och fler. Nu är Harvest klar. Storleken är OK. Koftan läggs nu undan till våren eftersom färgen är mer vår/sommar än kommande årstid. I jakten på nya UFOn hittade jag även en vit kofta i samma modell som den som lottas ut (se förra inlägget). Den knöt jag in i en påse för att slänga i soporna. Några elaka pälsängrar har kalasat på den och då blev jag lite less, vill inte laga hålen. Nu visade det sig att det finns goda vänner med väldigt bra minne. Ska du slänga bort DEN? Så numera är påse med omonterad kofta bortskänkt. Hurra ett UFO mindre.
På ett par muddar i tvåändsstickning fattades det bara TRE! varv. Stickade klart dom efter kurs i samma ämne som jag hade i helgen. Det återstår att göra kavelfrans men det får vänta till Syfestivalen där jag ska visa hur man gör fransar och bollar på söndagen.
Efter att ha letat en stund hittade jag mönstret till en påbörjad sjal. Den stickar jag på medan jag funderar ut något nytt att sätta igång med.

25 oktober 2010

UFO-utlottning

När jag letade efter UFO:n fann jag denna kofta. När jag köpte boken tyckte jag koftan var jättesnygg, det är den säkert men inte på mig. Jag kommer inte att göra den klar, alltså ska den skänkas bort. Det går inte att riva upp, för många färger och alla trådar är fästa. Så nu har jag bestämt att lotta ut den. Lämna en kommentar om du vill ha den senast 3 nov kl 24. Ett villkor finns: Du måste kunna hämta den på Syfestivalen i Stockholm fredag eller söndag (ev även lördag).
Storlek: Medium, rätstickningen är mycket töjbar. Mönster finns i boken Norsk Strikkedesign.(Ravelry) Den som vinner får själv göra klart: sätta i ärmarna och sy fast sammetsband runt hals och framkanter. Band medföljer, dock inte knappar. Garn: Kampes ullgarn, Hifa 2, filtgarn.

Tjuvstart

Först vill jag tacka för alla snälla kommentarer. Det är jättekul att få så många uppskattande ord om det jag gör.

Veckans UFO är koftan Harvest. Den har blivit liggande sen vår-vintern 2009 troligen beroende på att jag trodde den skulle bli lite liten. Riva upp gör jag inte eftersom den stickas av garn som redan har varit i en annan kofta. Garnet, något från Rowan och Garnstudios silke-tweed verkar ha en tendens att bli större så chansar jag att det passar. Koftans färger är lite vår och sommaraktiga så när den nu blir klar får den nog ligga till sig till våren. Jag tog fram den igår kväll och stickade klart bakstycket som var till hälften klart. Framstycket, montering och broderi återstår.

23 oktober 2010

Stockport

Nu är den klar, Stockport. Många avvikelser från beskrivningen. Längre, 72 cm. Annat garn än Rowan Cocoon i stället Alfa från Sandnes. Halskanten har en annan fläta. Förkortade varv längs ena kanten för att formas snyggt runt halsringningen. Längre ärm och högre ärmkulle.

På ryggen är det en rapport mer av det stora flätmönstret än på framstycket. Det går väldigt fort att sticka med stickor nr 7 även om varje enskild maska går fortare med tunnare stickor. Nu väntar nya projekt och gamla UFOn. Vilket UFO ska få chansen att plockas fram nästa vecka? Det ligger en del i utvisningsbåset och väntar på att få vara med på banan igen.

Förra hösten på Syfestivalen i Kista visades hur man virkar fast ärmen med smygmaskor. Det funkar jättebra och är lätt att riva upp om man inte blir nöjd.

21 oktober 2010

Sticka fort hjälper

Om man stickar fort räcker garnet! Jag har bara 3,5 meter kvar! Många timmar har det tagit. Jag är nöjd med resultatet och här är några tankar runt Eala Bhan.

Bra: Snygg modell även om jag själv önskar att mitt midjemått var mindre. Garnet räckte, vilket bevisar att om man stickar fort räcker garnet (fick mäta och väga på slutet för att veta om det skulle bli några kanter med knappar eller blixtlås).

Mindre bra: Lång och detaljerad beskrivning på engelska som krävde mycket koncentration emellanåt t ex kragen och var alla ökningar och minskningar skulle vara. Kanterna nertill vill gärna rulla inåt hur jag än har pressat och blockat. Kragens ytterkant vill däremot vika sig utåt.
Garn Nagano 12 nystan (exakt), stickor nr 3
Koftan blir nog bäst i ett ganska stadigt garn. Mitt garn fanns hemma och jag är nöjd med hur det blev.