20 februari 2010

Virkad OS-mössa, beskrivning

Läste i tidningen nu på morgonen att det är svårt att få tag i garn till OS-mössan. Om man inte har tjockt garn kan ett tunnare garn användas dubbelt eller tredubbelt, mitt blå är tre trådar Baby-Ekoull. På radion var det också ett inslag om mössan. Jag har virkat min tredje mössa, den åker till USA i morgon på huvudet på sonen. Mina första två mössor virkades med fm. Originalet är nog virkad med stolpar eller halvstolpar. Nr 3 är virkad med halvstolpar. Originalet är fodrad med fleece på insidan av nederkanten ca 7 cm. Detta för att mössan ska hålla formen bättre och som skydd mot blåst.
Så här virkade jag denna mössa: Garn: Eskimo, virknål nr 7. 11 hst = 10 cm. Virka hst med nedtag genom 2 maskbågar, börja alla varv med 2 lm och sluta med en sm i andra lm.
Virka 2 lm med gult
 1. 8 hst i första lm
 2. 16 hst = öka i varje m
 3. 24 hst = öka i varannan m
 4. 36 hst = öka i varannan m
 5. 48 hst = öka i var 3:e m
 6. 50 hst, öka 2 ggr under varvet
 7. 50 hst
 8. 60 hst = öka i var 5:e m
 9. 62 hst = öka 2 m under varvet, här kan man öka mer eller inte alls för önskad storlek.
 10. fortsätt virka utan ökningar efter randningen.
 11. sista varvet virkas med fm

Randning: 4 v gult, 2 v vitt, 1 v svart, 4 v blått, 4 v gult, 1 v svart, 1 v vitt, 4 v blått+ 1 v fm

Prova medan du virkar att mössan blir lagom.

12 kommentarer:

Annika sa...

Ja dessa mössor var ju för härliga... kan förstå att de blivit populära...:) mamma berättade om att nån på radion i morse hade sagt att garnet var slut i de flesta affärer.... ska allt ta o fråga dotra om det är nåt för henne kanske...:) Kram o trevlig helg... Annika

Efwa - Medea sa...

Din är den snyggaste jag sett!!

Anonym sa...

Denna ser verkligen ut som originalet! Toppen! Printar o ska ge mig på den sen.

Anonym sa...

Din mössa ser jättefin ut!
Hur mycket garn gick det åt till en mössa?
MVH
Susanne
susanne.midebjork(at)umea.se

Rikans sa...

Hejsan. Superfin mössa... Har provat att virka den samma fast i bomull (ice)men tyckte inte att det blev nån fasong. I dag ska jag prova mig på att virka i eskimo. Vilken blåfärg har du andvänt? Nr5 eller 12? Funderade på att prova fodra den med fleece. Undrade om orginalmössan är fodrad med ett "pannband" på 7 cm? Vet du hur den är fäst till mössan?
Mvh Erika

EvaL8 sa...

Svar: Mitt blå är inte Eskimo, det är Baby Eko-ull. Jag har inte fodrat med fleece. Det går åt 1 nystan vitt,gult och svart och 2 nystan blått av Eskimo.

Rikans sa...

Stog i inlegget att du hade använd eskimo... Bara så osäker vilket garn jag ska använda för att det blir bra!.... Men du hade visst kikat på orginalmössan, såg du hur den var fodrad??? Vilket merke är det på baby Eko-ull?

EvaL8 sa...

Hej alla mössvirkare: Jag har bara hört på radio att mössan är fodrad med 7 cm fleece. Det är ganska vanligt på köpemössor som är glesa. Sy fast fleeceremsan med kaststygn. Eko-ullen är Marks&Kattens. Det går också bra med dubbelt ullgarn typ Karisma eller liknande. Mössan töjer sig när den används så det är bara bra med fleecefoder.

Rikans sa...

Tusen tack för snabbt svar. Provar med eskimo ja får jag se om det funkar bättre

Aleni sa...

Tack för ett superbra mönster. Jag tycker verkligen att du har fått till ett kanon mönster. Jag kom på att jag inte gillade att fästa alla trådar så jag gjorde på ett sätt där jag virkade fast ändarna på en gång. Blir du nyfiken hur så kolla på http://aleni-syblogg.blogspot.com
Tack än en gång

s sa...

Om man virkar din beskrivning passar mössan till en vuxen?
Den ser jättefin ut!

EvaL8 sa...

Svar: mössan är i vuxenstorlek, vill man ha en mindre mössa kan man öka lite minder kanske till något mellan 50-60 maskor.