1 oktober 2009

Sjalstart

När man börjar en trekantssjal UPPE I NACKEN kan man göra så här: Lägg upp 2 m. Sticka 6 varv rätst.

Plocka upp 3 m längs sidan på den stickade biten och sticka 3 m till.

Plocka sen upp 2 m längs uppläggningskanten (på bilden ser det ut som en men det är två) och sticka dessa, nu är det 7 maskor på stickan.
Nu stickas 2 r, 1 omsl, 1 r, 1 omsl, 1 r (mittmaskan), 1 omsl, 1 r, 1 omsl, 2 r. Nästa varv är från avigan. *Alla aviga varv börjar och slutar med 2 räta. Alla övriga maskor och omslag stickas aviga.
Sätt en markering vid mittmaskan om du känner dig osäker.
Nu stickas alla varv från rätsidan så här: 2 r, 1 omsl, räta maskor fram till mittmaskan, 1 omsl, 1r (mittmaskan), 1 omsl, räta maskor till 2 m återstår, 1 omsl, 2 r.
Upprepa från*
Sjalen ökar med 4 maskor varje varv från rätsidan. Varven stickas alltså i "vinkel".

Om man inte gör som beskrivits ovan utan lägger upp 7 m och startar med ett rätt varv innan det första ökningsvarvet ( första varvet med omslag) blir det en liten grop mitt bak i nacken. Det är enklare att göra så men om man gillar sånt som gör stickningen mer "perfekt" (det gör jag) så väljer man det lite, bara lite svårare sättet att börja på. Gropen syns på den undre stickningen.
OBS! Det här är inget sjalmönster utan bara ett sätt att förklara hur en sjal kan startas. Det står ofta i de olika sjalarnas beskrivning hur man gör men det kan vara svårt att fatta om man aldrig har stickat på detta vis tidigare.

3 kommentarer:

Skarvtjärns Greta sa...

Super, Tack

Anna sa...

Du har så många bra tips! Tack för att du delar med dig!!

Eva sa...

Åhhh så härligt!!JAg vill så gärna sticka en sjal till min äldsta dotter som snart ska föda en liten, har du något fortsatt mönster på en sjal? Skulle vara helt underbart om du kan länka eller så....

Tack på förhand!!!