29 januari 2010

Topp, tumme och tvätt

Här kommer fortsättningen på vanten. vanten är nu ca 13 cm bred och 18 cm lång. 10 cm från tumhålet börjar minskningarna.

Ta ihop vanten så här: Sticka 1 och 3: gör en ödht i början av stickan. Sticka 2 och 4: 2 m tills i slutet av stickan

Minska varannat varv till 7 m är kvar på varje sticka, varje varv till 8 m återstår , ta av garnet och dra tråden genom m.

Tumme: Ta trådens 23 m och plocka upp 7 m bakom tummen = 30 m. Minska 1 m varannat varv på insidan 2 ggr = 28 m, 7 m på varje sticka. Sticka 7 cm. Ta ihop 2 m i slutet på varje sticka till 8 m återstår. Ta av garnet och dra tråden genom m.

Sticka den andra vanten spegelvänt.

Fäst trådarna och tråckla ihop nederkanten med BOMULLSGARN. Filta i tvättmaskin. Jag brukar tvätta i 40 grader först. Om det inte blir tillräckligt tvättar jag en gång till i 60 grader. För liten vante? Skölj i hårbalsam och dra i vanten. Låt vantarna torka.

Otvättad och tvättad vante.
Tillägg 1 februari: Eftersomdet var ett tag sedan jag stickade och tvättade den vita vanten så har jag glömt hur den tvättades. Nu har jag tvättat den gröna, först i 40 grader, då var den fortfarande för stor, sedan en gång i 60 grader, då blev den som jag vill ha den.

Till er som stickar: Ta det lugnt det kommer ingen fortsättning förrän i helgen. ( 6 eller 7/2).
Tillägg 2/2: Det går inte åt 100 g till del 1, det räcker med ca 75 g. Randigt går alldeles utmärkt att sticka om man vill. Jag har ganska stora händer så om man har en mindre hand kan vanten stickas lite kortare än 10 cm innan minskningarna börjar, kanske 9 cm i stället.
Mera om tvätt kan du läsa här.

6 kommentarer:

Annika sa...

Vilken käck ide med ett mönster istället för en utlottning.... har tyvärr inget garn som passa hemma men jag ska skaffa o sticka i efterhand.... har inte testat detta med att tova i maskin än... har en väska liggandes som ska monteras o tova... får nog ta o testa på den först..:) Kram Annika

Sunna sa...

Idag ska jag ner på stan och köpa garn för det här måste jag vara med på, jätteskoj

Sunna sa...

Jag har varit runt på garnställena häromkring, tom på hemslöjden men de har tydligen svårt att hitta ett passande garn, jag är så irriterad, jag får nog leta på symässan istället

Stickeri sa...

Jag har Kampes 2-trådiga hemma, och även tretrådigt tror jag... Men det blir randiga vantar i så fall, för jag har inte ett helt hekto av någon färg. Fungerar det?

Sunna sa...

Babyecoull tipsade tanten på garnaffären om idag så nu är det inhandlat, en fråga bara. På vante nr 2. ska jag göra tumkilen på st nr 3 ?

EvaL8 sa...

Till Sunna och alla andra: Tumkilen på vänstervante stickas efter 11 maskor på sticka nr 2.