18 september 2009

Öppen uppläggning

Det finns olika sätt att göra en öppen uppläggning, alltså en upplagd kant med öppna maskor. Jag tycker att det här är ett ganska enkelt sätt. Virka en lös lm-kedja med ett hårdtvinnat bomullsgarn, lite fler maskor än vad som behövs till stickningen. Plocka upp önskat antal maskor på BAKSIDAN av lm-kedjan och sticka enl beskrivning. Om man råka plocka i fel maskor kan man ändå peta bort bomullsgarnet.

Här är det stickat en liten bit...

När man har stickat klart petar man upp lm-kedjan och SAMTIDIGT plockas maskorna upp på en sticka (inte gjort på bilden för att maskorna ska synas). Nu kan man sticka en kant eller vad som ska vara. Jag använder denna upplägning till rätstickade muddar, då kan mudden stickas ihop och maskas av samtidigt. OBS det blir en maska mindre än antalet stickade maskor. Vid ihopstickning förskjuts maskorna en halv maska men det brukar inte synas.

6 kommentarer:

Evfa/Nystverket sa...

Aha, det börjar klarna...
Tror också jag förstår diagrammen. Ska läsa lite fler mönster och samla lite mer mod (plus göra klart dotterns benvärmare...) sedan ska jag försöka mig på en tunn och fin spets-sjal.

Tack för föklaringen!

//Effie

Sunna sa...

Tack för den mycket pedagogiska beskrivningen, mkt bra. Får jag lämna ett önskemål innan jag kastar skiten i soporna? Stickad piccot, Jag blir tokig, ingen sån där kant du gör ett hålvarv och viker dubbel utan en stickad knöl grrr

EvaL8 sa...

Till Sunna: Picot vid uppläggning eller avmaskning?

Sussry sa...

Åh, vad bra beskrivet. Har hört talas om denna uppläggning men inte satt mig in i hur och varför. Nu förstår jag!
Trevlig helg!

Tiol sa...

Å vad glad jag är att jag hittade detta tips, har nu stickat en mössa och skall nu sticka ihop den, skall bli spännande att se hur det kommer att bli. Tack för detta supertips.
Kram//Tina i Falun

Stick-kine sa...

Såg någonstans att man kan "virka" lm kring en sticka så slipper man plocka upp m i efterhand, i princip blir resultatet samma! Kram, du är så duktig!