16 juli 2013

Räkna och blocka


För att få ärmhålen lika stora stickar jag in en sytråd vart 10:e varv. Jag behöver bara mäta på det första stycket sen kan jag räkna varven enkelt. Glömde en tråd, då blev det en markör i stället.


Här ligger nu framstyckena uppspända. Jag får vänta till handduken som ligger över och alltihop är torrt. Då kan jag börja montera i morgon. Blocka? Javisst, alltid stora plagg, oftast innan montering. Vad är blocka? Tidigare skrev man: spänn upp delarna, lägg en väl urvriden handduk över och låt allt ligga till det är alldeles torrt. Idag har ordet blocka ersatt den texten. Om man vill blöta det stickade helt, spraya med vatten, lägga en urvriden handduk över, pressa, eller ånga försiktigt med strykjärn får man välja själv. Många mönster vinner mycket på att blockas (ordet har vi lånat från engelskan): spetsmönster framträder tydligare och flerfärgsstickat blir jämnare. Monteringen blir lättare och kanter rullar mindre mm. Många mindre plagg såsom vantar, sockor och mössor behöver inte blockas. Valet är fritt och man gör det man själv tycker är bäst och enklast.

3 kommentarer:

Eva Hudin sa...

Jag "blockar" gärna både vantar och mössor för de blir liksom lite snyggare då. Det där med att sticka in sytrådar ska jag verkligen tänka på när det är dags att räkna varv.
Jag tycker det turkosvita partiet på ditt förra inlägg är jättetjusigt!
Hälsar
Eva

sjusoverskan sa...

Vad fiffigt med sytråden vid ärmhålen!
Kram Inger

Otaliga projekt sa...

Jag är SÅ tacksam för att du delar med dig av tips och trix, både här och på FB. Tack!