16 oktober 2012

Månadens bok, extra


Jag har skrivit om boken tidigare. Många gillar boken. Jag älskar den!

I boken är modellerna enkla till formen för att framhäva motiven, vilket hänger ihop med den stickteknink som används: rundstickning med uppklipp. Här framförs viss kritik mot plaggens form.

Idag vill många ha mer figurformade plagg (det finns några såna i boken). Det ställer krav på både stickare och designern att göra plagg anpassade efter vår kroppsform. Som stickare gäller det att mäta och mäta, jämföra med egna mått ofta för att få ett figurnära plagg som passar perfekt. Den som gör mönstret och modellen ägnar hundratals timmar för att få en bra beskrivning och ett mönster, inte helt lätt.

Många modeller av Alice Starmore är också stickade efter traditionellt snitt: rak tröja/kofta med rakt isatta ärmar. Lätt att göra mönster till och lättare att sticka än insvängd midja och isydd ärm. Många älskar hennes plagg men jag har inte hört någon kritik mot hennes modellval. Gäller väl även flerfärgsstickade modeller och plagg från Dikt i maskor.

I Maskor och medeltid står det att läsa att den som redan stickat några tröjor i flerfärgad mönsterstickning kanske vill leka med mönsterdiagrammen i boken för att göra egna plagg efter tycke och smak. Gör det. Hur många har inte använt mönster från Dikt i maskor till egna varianter?

Slutligen hoppas jag att alla uppskattar att någon lägger ner massor av tid för att vi andra ska få tillgång till mönster och beskrivningar. Under tiden ni tittar och läser i boken stickar jag vidare på min kofta Löt Änglavingar och hoppas fler provar något ur boken. Den vackraste svenska stickbok som kommit på 2000-talet!

7 kommentarer:

Monica sa...

Älskar boken Dikt i maskor och önskar mej Maskor och medeltid i julklapp.
Underbara mönster i båda böckerna och jag gillar raka modeller.

Stickmor sa...

Har nyss fått hem min bok och tycker den är hur fin som helst. Svårt med så fina tröjor när man bestämt sej för att man har tillräckligt. Men som du skriver så kan man plocka detaljer och sticka eget som dina fina muddar t.ex. Har sett en tröja i boken också som jag nog inte kan låta bli att sticka.

heidi sa...

jag har fortfarande inte beställt boken - än:)

jag tillhör dom som gillar kroppsnära tröjor, men jag har ingenting emot att skriva tröjmönstret själv för att få den perfekta passformen:) som jag ser det är den här typen av böcker inspiration - antingen till att sticka en tröja rakt av enligt mönster - eller att anpassa det för att också få en passform jag gillar:)

Marias stickning och läsning sa...

Boken gjorde mig hänförd! Så underbara bilder från kyrkorna och alla fantastiska tröjor och koftor i härliga färgkombinationer. Jag tycker att det är bra att modellerna inte är så figurnära. Om man inte är van att sticka flerfärgade mönster så behöver man starta med enkla modeller. Alla vana stickare kan ju göra egna anpassningar. Figurnära modeller i flera färger blir dessutom tyvärr oftast väl varma för de flesta av oss. Jag kommer inledningsvis att låta mig inspireras av bårder och färgkombinationer från boken och till att dokumentera mönsterslingor från kyrkor i min närhet.

Anna sa...

Jag älskar också den här boken, och såvitt jag lyckats läsa mig till av beskrivningarna finns det även några modeller som är lite mer figurnära med intagningar för midjan. Mitt första projekt från boken blir den nätta lilla västen och sedan ska jag nog sticka herrtröjan till min man (som också är jätteimponerad av den här boken) men i en lugnare färgskala i svart och olika nyanser av grått.

Och du har rätt i att det aldrig är någon som påpekar att Alice Starmores modeller för det mesta är helt raka liksom de traditionella norska plaggen. Ofta är den formen den allra vackraste på en tröja med mycket mönster och många färger.
EvaL8 sa...

Till Anna och er andra: Jättekul att läsa era synpunkter. Lycka till med era projekt.

knitnetty sa...

Jag så förtjust i den här boken. Det är så trevligt att se hur författaren har hämtat inspirasjon från dessa medeltida bilder och bygningar.
Jag skrev om den på min blogg nyligen.
Jag har svårt för att förstå att vissa krtiserar dessa tidlösa modeller.
För mig blir det nog med den här boken, som med t.ex. Dikt i Maskor, att den kommer att vara till stor inspirasjon många gånger och i många år.