25 mars 2010

Nu och då

I morse bad dottern att jag ska sticka ett par vantar. Likadana som mina röd-svarta fast hennes ska vara vita med svart. Genast letade jag fram vitt och svart Fabel och satte igång. Mönster finns hos Nysta.
Beträffande mönster har jag fått en del frågor om var man kan hitta beskrivning till det jag har stickat. Mycket av det jag stickar är min egen idé eller så har jag sett något jag gillar och gör något liknande. Jag ändrar ofta ett mönster så de blir som jag vill ha det, anpassar storleken till den som ska ha plagget (numera mest till mig själv), lägger till och drar ifrån.
Bilden ovan är min allra första tröja, stickad för drygt 40 år sedan. Från början var den helt enfärgad men allt eftersom jag växte blev den för kort och därför förlängde jag den och då kom även kragen till. Den har tills nu varit kvar hos mina föräldrar men igår hämtade jag hem min "klenod", lite noppig, liten fläck men mycket nostalgi. Garnkostnad: 13.65 kr!

1976 fick jag låna några gamla sticktidningar (från 1947) av en klasskamrat. Det blev starten på mitt samlande av äldre stickböcker och tidningar och att sticka efter dessa i mitt tycke fantastiskt vackra plagg. Inga garner från den tiden fanns längre kvar på marknaden så det blev till ändra och räkna om. Det hade jag visserligen gjort redan tidigare men nu blev det nödvändigt och på den vägen är det. Jag har fortsatt att sticka efter eget huvud när det gäller koftor och tröjor. De gånger jag följer ett mönster till punkt och pricka gäller nog bara när jag stickar sjalar, en och annan mössa, socka eller vante.

Den röda koftan är nr 100, stickad 1980, knapparna är ursprättade och återanvända.
Allt detta skriver jag för att ni som läser här ska förstå att det sällan finns ett mönster och att jag har hållit på väldigt många år med min favoritsysselsättning: ATT STICKA

7 kommentarer:

rosalia sa...

I love your Selbu gaunlets. They are really beautifuls

teresa sa...

Kul läsning. Och underbara vantar.

Myricas Farmor sa...

Hejsan
ja nu kan man förstå varför du har så många fina stickade alster, det är synd för oss andra som bara sitter och ville såå jätte gärna komma över ett mönster av dina stickade saker.(Ler.)
Men man blir lika glad varje gång man är inne på bloggen och ser något nytt fint du stickat.
Ha en bra dag

Anette sa...

Hade du stickat 100 koftor redan 1980!? Hur många är det då nu??????

Sunna sa...

Det är ju din erfarenhet som gör en avvis, eller att våga utveckla erfarenheten, jag har stickat sen jag var liten men aldrig utbildat mig själv, stannade i sockträsket sas, må gott

Elanit sa...

Hej!

Igår kom min materialsats till hjärtevärmaren! Efter fyra timmars virkande förstår jag nu till fullp vad jag gett mig in på... Ha ha ha! (Och det är du son har lurat mig till det... ;-) )

Annika sa...

Vad otroligt roligt att ha kvar sin första tröja.... jag har kvar min ja mä...en lusekofta stickad i slöjden... fuga garn... mönstret tog jag från en annan tröja kommerjag ihåg... men var i all världen har jag lagt den tro????? måste nog kolla...:) ha en skön stickhelg.... Kram Annika