29 juli 2013

Nu Åke(r) vi.


Nu åker vi till Jämtland, Åke och jag. Ha det så bra allihopa. Rapport kommer när vi är tillbaka.

28 juli 2013

Ruin och broderi



En av Visbys ruiner. På Torget köpte jag ett vackert band, kanske till en spedetröja.
 

Vantarna har fått lite broderi.

 

 
Snart börjar nästa resa, Stickstämma i Jämtland. 

27 juli 2013

Lummelunda och garn


Vi besökte Lummelundagrottan. Otroligt att någon kunde komma in i den genom en mycket smal passage, ca 22 cm. Tur att vi slapp det. Det måste ha varit hemskt mörkt och kallt då när grottan hittades i början av 50-talet. Nu var det bara lite kallt.


Efter grottan blev det Yllets outlet på norra Gotland. Där inhandlades grågrönt 2-tr och 3-tr ullgarn av de sorter som numera inte finns i Yllets butik. 10 härvor á 100 gr 3-tr för 300 kr, helt ok. Det 2-tr kostade lite mer. Efter garnet körde vi på den gropigaste väg jag nånsin åkt på. På havet blåste vågorna stora. Väl ute på riktiga vägar igen for vi vidare till Slite med omnejd. Jag har inte så många bilder, kan kanske låna några av mannen senare.

26 juli 2013

Raukar


Hemma efter en solig vecka på Gotland. Vi har åkt runt till många olika platser. Här en bild från sydligaste Gotland vid Hoburgen. Gårdagens kanonbild var från armémuseet i Tingstäde. Jag stickade medan övriga familjen tittade på det militära.

25 juli 2013

Kanonfint


 
 Idag blev det kanoner och färdiga vantar.
 

Vantarna ska broderas lite på. Det gör jag efter de är tvättade och torra. Gjorde tummen lite bredare och längre för att få dom att passa bättre. Ett annat mönster på insidan och i toppen på utsidan.


Ett varv virkade kräftmaskor fick spetskanten att komma lite mer till sin rätt.

21 juli 2013

Lavendel


Jag har flätat in lavendel. Det gick väl sisådär. Luktar gott gör det i alla fall.

20 juli 2013

En ledtråd kvar


Nu fattas bara en ledtråd till vantarna från Ravelry. Det måste vara tummen. Det är det enda som återstår.

17 juli 2013

Fiskevantar


Nu finns mönster till Fiskevantarna på Ravelry.

 
 
Stickade i Rauma Finull.
 
Min farmors far var fiskare vid norra Upplandskusten. Säkert hårt och slitigt. Farmor berättade att de fick gå långt för att sälja strömmingen som hade fiskats tidigt på morgonen.

16 juli 2013

Räkna och blocka


För att få ärmhålen lika stora stickar jag in en sytråd vart 10:e varv. Jag behöver bara mäta på det första stycket sen kan jag räkna varven enkelt. Glömde en tråd, då blev det en markör i stället.


Här ligger nu framstyckena uppspända. Jag får vänta till handduken som ligger över och alltihop är torrt. Då kan jag börja montera i morgon. Blocka? Javisst, alltid stora plagg, oftast innan montering. Vad är blocka? Tidigare skrev man: spänn upp delarna, lägg en väl urvriden handduk över och låt allt ligga till det är alldeles torrt. Idag har ordet blocka ersatt den texten. Om man vill blöta det stickade helt, spraya med vatten, lägga en urvriden handduk över, pressa, eller ånga försiktigt med strykjärn får man välja själv. Många mönster vinner mycket på att blockas (ordet har vi lånat från engelskan): spetsmönster framträder tydligare och flerfärgsstickat blir jämnare. Monteringen blir lättare och kanter rullar mindre mm. Många mindre plagg såsom vantar, sockor och mössor behöver inte blockas. Valet är fritt och man gör det man själv tycker är bäst och enklast.

15 juli 2013

River upp genast


Efter tre misslyckade färgkombinationr ser nu vantarna ut så här.

 
Inte helt lätt att få färgerna att flyta i varann snyggt. Tur att jag har lite olika att välja på och att jag orkade riva upp på en gång. Annars blir det lätt att man lägger åt sidan och inte gör klart. Nästa ledtråd kommer senare i veckan.

9 juli 2013

Nyponros


Nästan som en nyponros blev ett av måttbanden jag har virkat idag.
 

Det blev några till.

8 juli 2013

Rymmare


Invirkade måttband.
 

För att inte tappa bort måttbandet har jag sytt fast ett band i min stickväska. En karbinhake på bandet och en ögla på måttbandet. Här finns hur man virkar afrikanska blommor till måttband eller något annat. Tillägg: Måttband från Clas Ohlsson.

6 juli 2013

Utställning i sommar, igen


I sommar finns några av mina vantar på utställning i Småland. Läs mer här och här. Hela juli kan ni som har vägarna förbi Lilla Björka utanför Växjö passa på och titta på stickat mm.

5 juli 2013

Operadags


Rowan har bilder på höstens nya modeller. Min favorit är La Scala. Bilden är från deras sida. En hel del annat snyggt också. För det är väl dags att planera inför hösten?
Tillägg: Nu har jag kollat upp garnkostnaden, ca 1500 kr, tål att fundera på något annat än originalgarnet.

4 juli 2013

Tumkilar på plats


Så här såg tumkilarna ut innan jag packade ner dom i en låda och skickade iväg dom till Småland.

 
Så här ser det ut nu när tumkilar och vantar är på plats. Jag har inte varit där och bilden är från den som har ställt i ordning mina vantar. Tack Monica.
 

 
Vantar med ormar som slingrar sig vid tumkilens ökningar. Instickade som I-snoddar.

1 juli 2013

En gåta


Idag börjar en mysteriestickning på Ravelry, En gåte på en måte, Det ska bli fem delar under juli. Jag har stickat del 1. Det har gått åt många strumpstickor, tur att jag har några stycken. Båda vantarna är påbörjade. Del 2 kommer om några dagar. Här kan ni också läsa om gåtan. Mönstret finns både på norska och engelska. Om det ska fortsättas att sticka med någon av färgerna vet jag inte, det är tre färger till som ska användas. En tråd mer eller mindre att fästa har aldrig bekymrat mig så jag tog av garnet.