Varför jag inte gillar metoden, vi kan börja med raglan.
1. Jag gillar inte raglan. Så är det bara helt enkelt. Jag har stickat plagg med raglan, men det är länge sen jag stickade något åt mig själv med raglan.
2. Enklast är att göra en fyrkantig halsurringning, vilket jag inte gillar.
3. Om man gör en fyrkantig hals blir det lika fram och bak. Halsen måste vara lite vidare för att man inte ska känna sig strypt.
4. I vävt tyg måste ett plagg med raglan vara rymligt annars kan man inte röra sig så bra. I stickat är det mer förlåtande, därför tycker jag raglan passar bäst till lite rymligare plagg.
Runda ok.
1. Om man inte gör några förkortade varv blir plagget lika fram och bak, se punkt 3 raglan.
2. En tröja med runt ok utan förkortade varv någonstans under ett mönstrat ok får mönstret att se rakt ut på framstycket, inte en vackert rundad form som t ex på bohuströjor, se bilden.
3. Att bara göra förkortade varv i nacken tycker jag inte är så snyggt.
Isydd ärm med hög ärmkulle.
1. Man kan plocka upp maskor och sticka förkortade varv men det är svårare att ändra om det inte blir bra. Om ärmen sys i kan man justera passformen.
2. Det tar inte så lång tid att sy i ärmarna. Om ärmen är stickad runt innan ärmkullen tar det inte mycket längre tid att sy i den än att plocka upp maskor för att sticka uppifrån. Och de aviga varven måste man ju sticka oavsett hur man gör.
Så här tycker jag och fortsätter att "skräddarsticka" koftor med isydd ärm som har en hög ärmkulle, avmaskningar för halsen både bak och fram och sneddade axelsömmar.
Kom på en sak till: Jag tycker uppläggningar nästan alltid är snyggare än avmaskningar. Avmaskningar måste göras när det stickas uppifrån och ner. På min bohuskofta har jag stickat en fåll för att få kanter jag tycker om.
Jag håller helt och hållet med dig! Dessutom är det lättare att ändra halsringningen om man inte blir nöjd vid första försöket.
SvaraRaderaÄven om jag inte stickat mängder med koftor så känner jag igen din beskrivning av halsringningarna. Vet du vilken typ/teknik det är i beskrivningarna till "Yokes" av Kate Davies?. Tycker de flesta ser lite låga/båtringade ut. Jag har läst texterna om olika ok, men inte lusläst beskrivningarna.
SvaraRaderaJa, ungefär så tycker jag också! Men jag stickade några tröjor uppifrån och ner på 1970-talet efter danska beskrivningar. Danskorna gjorde intressanta stickmodeller redan då.
SvaraRaderaI boken Yokes är det inga förkortade varv. Det blir en bättre hals om den är lite vidare om inga extra varv finns.
SvaraRaderaHär kan du se om tröjorna i Yokes innehåller förkortade varv eller inte:
SvaraRaderahttps://needled.files.wordpress.com/2014/11/designfeatures.jpg
Jag har inte boken själv dock (negativt överraskad av designen)så jag har inte läst mönstren.
Gillar inte heller raglan, och tycker heller inte att ringningarna verkar bli bra. Jag har bara stickat en kofta uppifrån och ner (February Lady Sweather) innan jag hittade Princess Fiona (http://www.ravelry.com/patterns/library/princess-fiona). Ett fantastiskt mönster, jättekul att sticka, och slutresultatet blev mer än över förväntan. Har just stickat en kofta enligt samma princip, och är lika nöjd.
SvaraRaderaPrecis samma här! Har stickat en bara och den blev verkligen inte alls bra hur noga jag än mätte. Och det är ju så dags när tröjan väl är klar att inse att tröjans tyngd tynger ner så mycket att halsringningen töjs ut och blir bedrövligt stor... Grrr.
SvaraRaderaJag tillhör dem som gillar raglan, det verkar passa min kropp. Så jag stickar gärna raglan, fast lika gärna isydda ärmar. För mig beror valet väldigt mycket på vilken teknik jag ska sticka i. Vissa tekniker passar bättre att sticka fram och tillbaka och sedan sy ihop, patent t.ex. Och så spelar det stor roll hur jag vill att det färdiga plagget ser ut. Jag tycker helt enkelt att plagg med raglan och plagg med isydda ärmar ser väldigt olika ut.
SvaraRaderaAnnars håller jag helt med dig. Halsen är ett problem när man stickar raglan. Därför brukar jag sticka nerifrån, då är det lättare att se om det bli rätt.
Mitt namn kom inte med i förra kommentaren.
SvaraRadera/garnrup