13 augusti 2014

Ett inlägg om stickor

Jag skriver här på bloggen i stället för på facebook. Där blir det lätt en lång tråd om för och emot.

Då och då kommer frågan upp vilka stickor man gillar. Frågan brukar gälla för och emot olika märken med utbytbara spetsar. Jag undrar hur vi som stickade mycket under 1960-1990-talet kunde klara oss med vanliga raka stickor, trubbiga spetsar, hårda kablar och rundstickans böjda del där den satt ihop med kabeln? Jag gillar fasta rundstickor. Under årens lopp har jag samlat på mig de storlekar och längder som jag behöver.

Raka stickor ratas av många idag. Jag använder dom till provlappar och när det är dags att mäta min stickning. På en rundsticka dras maskorna isär och det är svårare att mäta. Korta varv, när jag stickar fram och tillbaka, går fortare för mig på raka stickor än en rundsticka.

Många ogillar strumpstickor. Jag älskar strumpstickor. Magic loop är ett dragande och skjutande av stickan som är trist och tråkigt tycker jag. Hur länge håller en rundsticka som man drar i väldigt mycket?

En åsikt om Karbonz med metallspetsar: När man stickar med två färger, en ljus och en mörk, luras man ibland och det ser ut som man stickat fel antal maskor när de olika färgerna sitter på den svarta delen eller på metallspetsen. Man tror att det är felstickat på varvet innan ganska ofta.

Det här är mina tankar och självklart gör alla som de vill. Men jag tycker det gått lite hysteri i jakten på de "bästa" stickorna.  

16 kommentarer:

Otaliga projekt sa...

Ett väldigt sansat och bra inlägg. Sansat i bara positiv mening.

Astrid sa...

Apropå stickor; vet du om det finns finare strumpstickor än 1,25 mm att köpa?
Var i så fall?
Vad fin koftan blev!

Ruta Ett sa...

Jag håller verkligen med dig om "de bästa stickorna". Det är ju väldigt individuellt. Jag har provat mig fram och hittat "de bästa stickorna" för mig!

mormor sa...

Instämmer.
Vilka fantastiska grejer du gör!!! Jag tränar på att få stickningen jämn med flera färger-långt ifrån några stora projekt...men drömmar finns.
Hälsningar Monika

Anonym sa...

Håller med, strumpstickor FTW!

Så klart har jag mina favoritstickor (vanliga Addi) men jag har många äldre rund- och jumperstickor som fungerar bra också.

Jag skulle aldrig drömma om att köpa ett (1) par stickor för hundratals kronor, bara tanken på det är för mig motbjudande!

Garnhumlan sa...

Kanske är det till en del en åldersfråga om man gillar Magic Loop? Det är i alla fall min erfarenhet. Jag gillar strumpstickor och fasta rundstickor bäst. Jag köper hellre garn än stickor för pengarna. Men valfriheten är stor – alla hittar nog sina favoriter.
Även jag beundrar din fina kofta!

Yvlinga sa...

Väldigt klokt! Jag tycker garnet får avgöra vilka stickor som funkar bäst--- och det lär man sig fort. Nuförtiden stickar jag inte för att det ska gå undan, utan för att det ska bli vackert. Det får ta tid!

Asplund sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Asplund sa...

Håller med! Använder rätt ofta rundstickorna jag har efter farmor - dem vill jag inte byta ut, för jag tycker om dem på ett särskilt sätt.

Det jag framför allt gillar med stickutbudet nu är att det finns så många kvartsstorlekar! (Jag är intresserad av att komplettera, inte byta ut.)

Mycket vacker kofta i förra inlägget!

Lars sa...

Jag gillar också strumpstickor. Jag stickar ju mest vantar,mössor och sockor och tycker strumpstickor är oöverträffade. Säkert en vanesak, jag har använt dem sedan jag var barn. Tycker dessutom att de underlättar för att hålla koll på rapporterna, utökningar och hoptagningar, särskilt när man stickar flerfärgmönster och mönsterkrus i tvåändsstickning.

Det är bra att det finns så många alternativ av stickor att välja på nu för tiden - var och en kan använda den typ av stickor som den trivs bäst med.

Stick-kine sa...

Håller fullständigt med dig i mycket! Har tagit fram mina stålstickor, strumvarianten och gillar dem skarpt. Blev jättetrött på att skarvarna på rundstickorna blev vassa och då fastnar maskorna hela tiden när man ska skjuta fram arbetet. Stora tunga arbeten med tjockt garn - ja då är rundsticka bra så skonar man sina axlar. Härligt att det finns så många alternativ!

Cecilia N sa...

Jag tycker det är lätt att råka tappa den fria strumpstickan. Och då är det bökigt när man åker tåg eller buss och den rullat iväg ...
Därför stickar jag nästan allt på rundstickor. Fasta rundstickor.
Men det är lättare att hålla ordning på rapporter med strumpstickor.

Jumperstickor använder jag till allt annat än att sticka med.
T ex att ha spolar på när jag ska tvinna garn.

Anonym sa...

Jag har lite olika varianter på stickor som jag samlat på mig...beror lite på garnet vilka jag väljer. Men visst finns det dåliga stickor som förstör glädjen med stickning. Jag har rundstickor från förra stickboomen o som inte funkar så bra. Mina bästa stickor är ett par jumperstickor i metall som jag fått ärva. Kitty

Anonym sa...

Jag gillar en del av mina gamla stickor, både raka, strumpstickor resp rundstickor. MEN med åren har en del blivit slitna (metall el plast), trubbiga (plast), stela (kabeln) eller "kladdiga, krokiga & repiga (gamla ärvda metallstickor/att rengöra har inte räckt.). Så därför har jag även provat nyare varianter ibland, vilket varit en positiv upplevelse. Det har helt enkelt handlat om att det finns fler möjligheter idag. OCH att stickor inte är eviga. Och det är perfekt att kunna skruva av tipparna om jag behöver den till ett annat arbete ett litet tag.... Så för mig handlar det inte om antingen eller utan både och. Har till och med prövat fyrkantiga strumpstickor vilket var spännande!

Marit E.L. sa...

Jag har sett på detta med Magic Loop, men inte frestats att fortsätta efter att jag provade lite i våras. Verkade jobbigt, men det passar säkert för någon - vi är ju inte lika, som tur är. Just nu stickar jag däremot två ärmar samtidigt på Knit Pro-stickor. Det går jättebra! På tal om strumpstickor, så gillar jag det. Hittade i somras korta sådana och det var en ny erfarenhet att sticka strumpor på fem korta stickor av bambus (eller trä, kanske?). T.o.m. herrstorlek gick fint. Stickar nästan bara med rundstickor nu för tiden. Det känns inte så mycket i armarna och dessutom kan jag då sitta i fåtölj, något, som raka stickor inte tillåter. Det bara tar imot på armstöden. På flyg och tåg är det också lättare med rundstickor.

Anonym sa...

Jag håller med dig ang stickjakten - jag använder nog mest mina gamla gråa fasta rundstickor, trivs bäste med dem