21 september 2012

Blocka eller inte


Några rader om hur jag gör med mina färdigstickade alster. Idag används ordet blockning. Jag är ingen anhängare av det ordet (gillar inte försvenskade ord) men får väl acceptera att språket förändras.

Plagg stickade i delar spänner jag upp innan jag syr ihop. Ibland har jag blött/tvättat delen ibland inte. Att spänna upp delarna innan montering underlättar ihopsyning och upplockande av kanter och jämnar till det stickade.

Tvätt eller inte beror på garn. Ett redan mjukt garn blir inte så mycket mjukare av tvätt, det räcker med en väl urvriden handduk över det uppspända. Ett lite "stickigare" garn med ullfett/spinnolja kvar tvättar jag ibland innan montering, ibland som helt färdigt plagg, ibland inte (förrän plagget behöver tvättas efter att ha använts en tid). Stora plagg och sjalar är ofta lite ohanterliga när de är blöta och tar lång tid att torka. Platsbrist gör att jag inte gör så om det inte är nödvändigt.

Vantar och mössor tvättar jag nästan alltid när de är klara. Sockor och strumpor inte alls, de formar sig på foten och behöver ganska snart tvätt ändå.

Stickar, javisst. Härkeberga guldmantel i brunt och turkost växer.

(PS. När det är bråttom tar jag till ångstykjärnet som får sväva över det stickade)

10 kommentarer:

Eva Hudin sa...

Jag stickar mycket i Kampes tvåtrådiga, men lite stickigt är det, kanske det blir mjukare om man tvättar mössorna, eller vad det nu är, först. Kanske i ullschampo eller...
För övrigt, allt du gör blir så vackert!

heidi sa...

vilket intressant ämne!

själv blockar jag tvåfärgsstickat. sådant som jag stickat med bomullsgarn brukar jag hänga på en galge så får det hänga ut sig medan det torkar. flätmönster brukar jag inte blocka alls, mest för att det oftast blir hyfsat kroppsnära, vilket innebär att det blir bra när jag tar på mig det, återigen sådant jag stickat med bomullsgarn hängs på galge när det torkar:)

det skall bli intressant att följa kommentarerna på det här inlägget, och se hur andra gör:)

EvaL8 sa...

Jag hänger aldrig stickat, varken blött eller torrt på en galge. Stickat töjer sig. Jag blockar nog alltid flätstickat, vill jag ha kroppsnära så har jag redan anpassat det stickade under arbetets gång.

Stick-kine sa...

Blockar alltid, dvs sköljer upp allt innan jag syr ihop och "rullar" ur vätskan i en frottéhandduk eller fler. Speciellt gäller det stickar med två- eller flera färger. Det händer också att jag blöter upp färdiga plagg och "formar" ihop sömmar, knapphål och framkanter. Använder aldrig tvättmedel i det läget. Hänger heller aldrig stickade saker.

Marias garnhändelser sa...

Jag tvättar allt...tycker att risken för ullnoppor minskar...antar att en del småfiber försvinner.

Monica sa...

Jag gör lite olika...ofta tar jag till strykjärnet när det gäller mindre alster.
Alltid härligt med allt du skriver om. Suger åt mej som en svamp.

EvaL8 sa...

Åh vad glad jag blev! Det kommer nog mer du får suga åt dig av. Visst gör vi alla olika med det vi har stickat. Huvudsaken är att man blir nöjd.

Efwa - Medea sa...

Ett ångstrykjärn skulle jag gärna ha jag med...

Garnhumlan sa...

Intressant diskussion. Håller med dig om själva ordet, jag har ett motstånd mot att använda det. Jag brukar tvätta med handvarmt vatten och schampo, centrifugera och lägga ut att torka. Ska det sys eller plockas upp maskor är jag noggrann med kanter. Sträva garner, typ tvåtrådiga ullgarner kan jag eventuellt tvätta en gång till med ättika i sköljvattnet. Gillar din blogg, den handlar om mitt intresse, stickning. Dessutom stickar du sådant som jag gärna stickar.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.