9 september 2010

Mammas sockor

När jag var barn fanns det ett par underbart vackra sockor hemma (tyckte jag då och nu). Min mamma stickade dom i slutet av 40-talet. Tyvärr kunde jag inte få på mig sockorna. Mönsterstickningen över vristen var hårt stickad och det gick inte att använda sockorna. Alltså blev de liggande i en låda. Till sockorna finns det en hätta som kunde användas.

Med tiden blev jag väl duktigare på att sticka och när jag gick på gymnasiet i mitten av 70-talet stickade jag ett par åt mig själv. På den tiden fanns det inte sockgarn med inblandning av polyamidsvenskullgarnet höll ganska dåligt. Sockorna fick en mockasinsula av skinn och blev innetofflor.

Här är en ny och en gammal. Den nya är betydligt större över vristen men stickad i Raggi blev den lite för kort i foten. Foten på mammas gamla socka och den grön-vita är stickad i två delar och ihopsydd längs sidan. Den nya (övre) är stickad runt med mönstret instickat. Hur man gör det ska jag återkomma till i ett senare inlägg.

Här är det nya paret. Jag hade börjat på en socka för några år sen men nu när Sticka har skördetid letade jag fram påsen med den första sockans skaft. Nu ska mamma få de nya sockorna och jag ska fixa lite med mönstret så mina egna passar i storlek.

4 kommentarer:

Magganmagi sa...

Oooo vilka fina sockor!!
Jag vill ha möstret!!
Snälla!
Roligt att det finns en historia bakom också.

ewhe sa...

Vilka fina!

rjsolution sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.