30 december 2014

Gott Nytt År

En liten sammanfattning av det gågna året.

20 december 2014

Snart vänder det

Lite blir det väl gjort i dessa mörka dagar. Om två dagar vänder och sakta, sakta blir det ljusare. Lite julpyssel, lite stickning och lite snö är väl summan av den senaste veckan.

11 december 2014

Godisgarn

Häromdagen kom en stor låda med Hebridian 2-ply från Virtualyarns. Julgodis utan kalorier. En kofta eller två ska det bli.

10 december 2014

Lite stora

Ett par vantar som ska bli broderade är lite stora. Passar en lite större manshand. De är stickade efter en beskrivning på en vante från Telemark i Norge. Jag har börjat på ett par som förhoppningsvis blir lite mindre.

Inte mycket

Här händer inte så mycket just nu. Lite mer aktivitet på min julblogg, Jul med Tålamodspåsen.

4 december 2014

Japanska kulor

I kväll är det dags att ha terminens sista kurs, japanska Temaribollar.

30 november 2014

Ett inlägg om stickor

Lite om vilka stickor jag använder.


Rundstickor: Metall med mjuk kabel och rak stickspets. Äldre rundstickor har oftast en liten böj där stickan är fäst vid kabeln. Inte alltid så praktiskt. Men jag har flera såna gamla rundstickor och de får vara med och leka när alla nyare är upptagna.
Strumpstickor: Upp till stickor nr 2 mm: stålstickor. Stickor nr 2½ nästan alltid aluminiumstickor, har i trä för ev flygresor. Stickor nr 3-4: för det mesta trä, KnitPro, för att de inte är så tunga. Stickor nr 5 och större: trä eller oftare plast kust för tyngdens skull, fast de storlekarna använder jag ganska sällan numera.
Vanliga raka stickor: Ungefär samma material som tidigare. Jag använder de raka till provlappar. Då det är lättare att mäta om stickan är rak.
Mesta favoriterna: Tunna stålstickor av okänt märke, nr 1,75, med spiralmönster. Utmärkta till vantar i tunt garn.
Här är länk till Avmaskat, där man kan vinna stickset med utbytbara spetsar. Såna stickor har jag inte-ännu.


25 november 2014

Provlapp

Jag stickar alltid en provlapp om det är ett garn jag inte stickat av tidigare. Vissa garner har jag stickat flera stora plagg av och då blir det ingen provlapp alls. Dessutom brukar jag börja med en ärm. Efter några hundra ärmar vet jag ungefär hur många maskor som kan behövas. Nu ska den här koftan börja uppifrån och jag kan inte börja med en ärm så då är det nödvändigt med en provlapp. Inte 10 cm hög men det brukar jag sällan göra. Däremot är bredden viktig. Med stickor 3,5 är masktätheten 20 m och 28 v = 10 cm. Slätstickning med rätstickade kanter är det tänkt att bli.

23 november 2014

KoftKAL

Jag gör ett försök med Norsk pälsull. Vill du vet mer läs på Stickameras koftblogg.

17 november 2014

Julkofta

Nu är min julkofta klar.

10 november 2014

Blåbärsvantar


Vantar stickade efter beskrivning härifrån. Min egen tolkning. Läs mer här.

 
Det blev endast några gråa blåbär på tummarna.

31 oktober 2014

Vilovecka


Den här veckan har jag vilat från skola och jobb. Ok, lite kursavslutningar blev det. Tack till alla som kom och sa hej på Syfestivalen i helgen. En ovanligt trevlig mässa! Vid Stickas bord stickades det bl a musselstickning. Enfärgad stickning hemma under veckan är inte så mycket att visa så det blev den här bilden. Ha en bra helg!

23 oktober 2014

Festivaldags

Nya vantar finns hos HK textil på syfestivalen i Älvsjö. Stickade i Primo med mönster i roositud.

20 oktober 2014

Rött och vitt



Kofta i rött och vitt. Stjärnor från Norge.

9 oktober 2014

Äppel, päppel...


Jag har varit i på stickstämma i Ransberg. Mycket trevligt och välordnat. Helt fantastiskt att få umgås med andra sticknördar en hel helg. Temat i år var äpplen. Så kvällen innan avfärd ritade jag en äppelvante, stickade på tåget och hann klart på söndagmorgonen. Alla deltagarna kan nu om de vill sticka vantarna. Själv har jag en kvar att sticka. Det kanske får dröja ett tag då det finns lite annat att göra. Kanske kommer mönstret på Ravelry, men det får vänta lite.

 
 Vantens insida.

25 september 2014

Nu blev det vantar

Blåklintsvantar klara. Mönster och garn kommer att finnas hos Popsi i Norrköping och bara där. Visjö i just färgen blåklint blev det perfekta garnet.

20 september 2014

Inga vantar

De blå-vita vantarna är upprivna. Färgerna var för lika och dessutom hade vantarna blivit lite för korta för mina stora händer. Visst kunde jag lagt till några varv men jag är lite petig med att bli nöjd  och det vejdefärgade blå garnet behöver nog ett lite annat mönster om det stickas tillsammans med vitt.


I stället kommer här en bild på lite fair isle mönster. Det ska bli en tunika men eftersom beskrivningen är fel har jjag tappat lite lusten för detta projekt. Helt fel maskantal i beskrivningen gör att storleken inte blir som önskat. Hmm,  32 m för lite på övervidden blir ett tight plagg. 

14 september 2014

Vantar på g

Lite mer stickat på mystiska vantar.

3 september 2014

Vejdevantar

Jag har börjat på ett par vantar. Mysteriestickning på Ravelry. Det blå är färjat med vejde nu i sommar.

31 augusti 2014

Oätliga svampar

Stadsskogens dag är över. Svamparna tog nästan slut. Trevlig dag med mycket folk.

30 augusti 2014

Staden och landet

Muddar med flossad kant.

23 augusti 2014

Här bor jag

När jag inte stickar blir det lite broderi.

13 augusti 2014

Ett inlägg om stickor

Jag skriver här på bloggen i stället för på facebook. Där blir det lätt en lång tråd om för och emot.

Då och då kommer frågan upp vilka stickor man gillar. Frågan brukar gälla för och emot olika märken med utbytbara spetsar. Jag undrar hur vi som stickade mycket under 1960-1990-talet kunde klara oss med vanliga raka stickor, trubbiga spetsar, hårda kablar och rundstickans böjda del där den satt ihop med kabeln? Jag gillar fasta rundstickor. Under årens lopp har jag samlat på mig de storlekar och längder som jag behöver.

Raka stickor ratas av många idag. Jag använder dom till provlappar och när det är dags att mäta min stickning. På en rundsticka dras maskorna isär och det är svårare att mäta. Korta varv, när jag stickar fram och tillbaka, går fortare för mig på raka stickor än en rundsticka.

Många ogillar strumpstickor. Jag älskar strumpstickor. Magic loop är ett dragande och skjutande av stickan som är trist och tråkigt tycker jag. Hur länge håller en rundsticka som man drar i väldigt mycket?

En åsikt om Karbonz med metallspetsar: När man stickar med två färger, en ljus och en mörk, luras man ibland och det ser ut som man stickat fel antal maskor när de olika färgerna sitter på den svarta delen eller på metallspetsen. Man tror att det är felstickat på varvet innan ganska ofta.

Det här är mina tankar och självklart gör alla som de vill. Men jag tycker det gått lite hysteri i jakten på de "bästa" stickorna.  

7 augusti 2014

En till kofta

Nu är koftan klar. Känns som jag skrivit det förr.

2 augusti 2014

Hemma igen

Hemma efter nästan två veckor i Österrike och Slovenien. Där var det inte lika varmt som här i Sverige. Många höga berg och vackra utsikter. Den här från Slovenien.


21 juli 2014

Bakstycket

Nu får den här stickningen vila medan jag stickar på sånt som inte kan visas.

17 juli 2014

Norskt mönster

Jag stickar norskt. Hittade ett mönster i en grupp på facebook, Koftegruppa. En person i Online stickcafé har broderat mönstret med korsstygn på ett mobilskal.

8 juli 2014

För varmt

Idag är det för varmt med en yllekofta. Men det kommer väl svalare dagar.


6 juli 2014

Maschma

I en grupp på facebook har vi under några veckor broderat och sytt en maschma. En liten förvaring för sygrejer eller annat valfritt. Här är min färdiga.

Montera en maschma

Hur man kan sy ihop en maschma. Till hjälp för er som behöver.
 

Fodra fickan. Klipp tyget ca 1,5 - 2 cm längre än fickan. Sy fast med efterstygn ca 5-7 mm från kanten.

Vik över fodret och sy ner det med förstygn eller efterstygn.


Nåla fast remsan på fickan och sy fast med efterstygn eller förstygn. Jag syr förstygn.


Fickan med remsan fastsydd.


Extra ficka, förstärkt med lite vildona eller vliselin. Dubbelt foder med vikt överkant nersydd med förstygn.


Klipp ett foder lika som ytterdelen. Här är extrafickan och fodret fastnålade.


Sy fast fickan på ytterdelen. Om man vill kan man sy kaststygn över sömmarna efteråt.


I toppen finns en extra bit kläde, kantad och fodrad som fickans framsida. Där ska det sys ett knapphål om man vill. Det går också bra att sy fast ett band eller en snodd att stänga med.  Bandkanta ytterkanten med en snedremsa ca 2 cm ner på fickans söm.


När bandkantningen är klar sys fickans remsa ihop med kaststygn.

1 juli 2014

Pelle Svanslös


Stickcafé hos Pelle och Maja på Åsgränd.


Bill och Bull
 

Måns och Pelle
 

Måns: - Här gäller det att vara snäll och sköta sig.
Bill: - Måns ska skjuta sig.
Bull: - Ja, med en smäll!

29 juni 2014

Vad är blocka?


Att blocka
Ganska ofta dyker ordet blocka upp. Många undrar vad det betyder. Ordet är lånat från engelskans to block och betyder att man på något sätt formar sitt stickade eller virkade plagg. Förr skrev man ibland så här: Spänn upp delarna, lägg en väl urvriden trasa över och låt torka.

Vad man spänner upp det stickade på kan variera: styrkbrädan, en matta, en madrass, mjuka golvpusselbitar eller en yogamatta. Allt som det går att sticka nålar i går bra.

Man kan blöta det stickade och spänna upp eller spänna upp torrt och lägga en väl urvriden handduk eller trasa över. Om man blöter och/eller tvättar det stickade rullar man in det i handdukar och trycker ut så mycket vatten man kan. Stickat ska inte vridas. Centrifugera går bra. Oavsett vilket sätt man väljer ska allt ligga till det blir alldeles torrt.
Varför ska man blocka? Nästan allt stickat blir finare av blockning. Kanter rullar mindre eller inte alls. Det blir lättare att sy ihop delar. Sjalar får sin rätta form och ev (spets)mönster blir snyggt och vackert. Om det stickade blivit bubbligt t ex vid flerfärgsstickning kommer det att slätas ut. Mössor kan blockas om man vill på en ballong eller bunke. Sockor behöver kanske inte blockas. Vantar kan man tvätta och lägga plant, nålar behövs oftast inte.

Stora plagg som tvättats/blötts läggs plant att torka. Stickat ska aldrig hänga och torka. Då kommer det att töjas ut och bli större.
Om man har bråttom eller ont om plats kan strykjärnet få hjälpa till men bara med ångan. Det stickade spänns upp och strykjärnet får sväva över det stickade. Ångan och värmen gör då jobbet.

Vilket material ska blockas? Alla material mår bra av blockning.

25 juni 2014

Klippt och oklippt


Axeln är ihopstickad.


Alla trådar framdragna innan virkning och klippning.


Virkat och klippt, alla trådar borta! 

22 juni 2014

Provlapp

Provstickning pågår. Vad det blir kommer senare.

20 juni 2014

Midsommar



Utsikt över älven.
 
 
Blomsterplockning.
 
 
Färdiga kransar.