30 september 2012

Jag är nog inte riktigt klok


Fyra töjor/koftor på gång från Maskor och medeltid. Ärmar Rune+Kurt. Tvåändsärmar saknas. Tror ni jag har fler tröjor/koftor på gång? (Ja, men dom ville inte vara med på bild) Målet är att tre av dessa ska var klara till jul. Ni får väl vänta och se.

25 september 2012

Gjorde en påse


Det finns inga Kungsängsliljor nu. Mina är av plast. Virkade blommor avslutar snoddarna på min nya påse inspirerad av dessa blommor.


Ganska stor, 30 cm hög, stickad och virkad av garn från Ullcentrum, Öland.

23 september 2012

Sammanträffanden


Igår när jag kom hem från Stockholm möttes jag av en jättekartong från Gustavsberg (innehåll: ett handfat). Mitt lilla paket som jag fått tidigare på dagen innehöll en fin liten ljuslykta från Gustavsberg (Tack så mycket!). På bilden finns också en av mina favorit-tallrikar, från Gustafsberg så klart! Den tallriken (har några stycken) används dagligen här hemma.


I Stockholm var det titta som gällde. KajsaSticks vackra plagg fanns att beskåda hos Litet Nystan. Jättekul att träffa både nya och gamla bekanta. Mera garn och maskor åt alla!

22 september 2012

Höstens första


Höstens första bukett med rosor av lönnlöv. Här finns hur man gör. Nu är lövens som bäst.

21 september 2012

Blocka eller inte


Några rader om hur jag gör med mina färdigstickade alster. Idag används ordet blockning. Jag är ingen anhängare av det ordet (gillar inte försvenskade ord) men får väl acceptera att språket förändras.

Plagg stickade i delar spänner jag upp innan jag syr ihop. Ibland har jag blött/tvättat delen ibland inte. Att spänna upp delarna innan montering underlättar ihopsyning och upplockande av kanter och jämnar till det stickade.

Tvätt eller inte beror på garn. Ett redan mjukt garn blir inte så mycket mjukare av tvätt, det räcker med en väl urvriden handduk över det uppspända. Ett lite "stickigare" garn med ullfett/spinnolja kvar tvättar jag ibland innan montering, ibland som helt färdigt plagg, ibland inte (förrän plagget behöver tvättas efter att ha använts en tid). Stora plagg och sjalar är ofta lite ohanterliga när de är blöta och tar lång tid att torka. Platsbrist gör att jag inte gör så om det inte är nödvändigt.

Vantar och mössor tvättar jag nästan alltid när de är klara. Sockor och strumpor inte alls, de formar sig på foten och behöver ganska snart tvätt ändå.

Stickar, javisst. Härkeberga guldmantel i brunt och turkost växer.

(PS. När det är bråttom tar jag till ångstykjärnet som får sväva över det stickade)

18 september 2012

Matchande kofta


Mina halvvantar Härkeberga Guldmantel behöver en matchande kofta. Kanten är stickad randig istället för rutig och det guldiga blir turkos i olika nyanser. Vantarna finns som köpemönster här.

13 september 2012

Brokadblommor


Kofta från boken Maskor och medeltid, Sånga brokadblomma. Påbörjad för mer än ett år sedan, färdig idag. Har fått vänta att använda den så den låg nästan klar. Bara att sy i ärmarna och knappar idag.


Ärmarna ska stickas uppifrån och ner, upplockade i ärmhålet. Efter en halv ärm insåg jag att det inte skulle bli så bra på mig så jag rev upp och stickade ärmar nerifrån. Gjorde en isydd ärm i stället för den raka på originalet. Nu är den riktigt bra. Stickad i Rauma Finull.

11 september 2012

Nu är det officiellt


För mer än ett år sedan fick jag en förfrågan om jag ville faktagranska beskrivningarna i boken Maskor och medeltid av Anna-Karin Lundberg. Jag såg det som ett hedersuppdrag och under förra våren ägnade jag en månad med att läsa, räkna, kolla och sticka lite. Sticka gjorde jag bara för att det är så fina plagg i boken. Tröjan bakom har fått vänta ett år på att bli använd. Kunde inte ha den eftersom boken med mönster ännu inte fanns. Vill du läsa mer kan du göra det här. Jättekul med en bok på svenska och dessutom med mönster i flerfärgsstickning. En vacker bok att titta i även om man inte tänker sticka något. Jag har några modeller till på stickorna. Den vackraste svenska stickboken på mycket länge. Skaffa den nu! På  Bokus finns bilder ur boken.

9 september 2012

Champagne för en bok!


Vissa loppisfynd kräver denna dryck. Har ingen hemma och det är söndag. Jag har aldrig aktivt letat efter den här boken. Idag fanns den på loppis nära mig. Jubel! Ett fint exemplar. Som man endast får ta i med vita bomullsvantar. Hade inga såna så det fick bli mina nya vita yllevantar. Tyvärr så kan jag inte läsa i boken - den är inte uppsprättad! Priset vill ni inte veta. Eller? 5 kr!


Nya vantar med lite broderi.

8 september 2012

Tidsskillnad


Den vita, Kurt-Rune, ärmen är stickad under två dagar. Den grå, tvåändsstickade är stickad på under drygt två veckor. Om jag bara hade stickat på Kurt-Rune hade den nog nästan varit klar. Men garnet kom ju just nyss. Fantastiskt mjukt garn från Sticka på landet. Känns bra att gynna en liten garnproducent. Du kan vinna garn där om du är snabb.


Vantar av Rauma Finull väntar på broderi.

6 september 2012

Rundgång


Efter nästan tre veckors stickande har ärmen kommit till garnets mitt, pilen. När nystanet till tvändsstickning tar slut finns ingen ände på garnet. Bara en lång ögla. Nu blir det skarvning och fortsatt stickande. Ärmen är nu ca 33 cm. När det är dags för ärmkullen ska det stickas lite krus, men först ska den andra ärmen stickas ifatt. På den är kanten klar och lite grått stickat. Det är billigt med tvåändsstickning, 100 g garn räcker i minst en månad. Tänk om jag stickade i Eskimo, då blev det säkert mycket dyrare, en tröja i veckan???

5 september 2012

Snigelpost och fårskallar


Det tog en och en halv månad för posten att få min bok Skuggmönster hem till mig. Boken, beställd från Bokbörsen, kom väl lite på avvägar. Ringde till Posten men dom kunde inte göra något. Jag fick tillbaka mina pengar som jag nu betalar in igen, rätt ska var rätt. På banderollen till vackra fina garnet Rune & Kurt anas ett fårhuvud. Nu har jag garn så det räcker till en kofta. Lite lila handfärgat Visjö för att piffa till kanten.

2 september 2012

Månadens bok september 2012


Under många år var det nästan omöjligt att få tag i boken Tvåändsstickat. Boken efterlystes i var och varannan veckotidning då och då. Om man hade gott om pengar kunde man köpa boken dyrt. Nu finns en ny uppdaterad bok. Det mesta är likt från den äldre boken, men det är fler färgbilder och några nya mönster. I och med att den nya boken nu finns har priset på den gamla gått ner till ungefär samma som den nya. Så nu har jag slagit till och införskaffat ett exemplar av den gamla på Bokbörsen. Självklart är Tvåändsstickat en måstebok om man tänker sticka denna teknik. Det är ju ett helt annat tänk att hålla garnet och sno det när trådarna kastas över varann med höger hand.

Resultatet av det stickade blir fast och hållbart och tar sin lilla tid. Min ärm växer, lär väl hålla på ett bra tag till.